Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie

de merisor in Prajituri, 18 Ian 2014 | 24221 vizualizari

 

Pentru ca aveam niste mere la congelator, m-am gandit sa fac niste pariziene, dar apoi mi-am amintit ca am multi biscuiti si trebuie consumati, asa ca am facut aceasta prajitura foarte bogata in ingrediente si foarte aromata.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 400 gr biscuiti simpli
  • 100 gr nuca taiata grosier
  • 100 gr unt
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 1 varf lingurita sare
  • Pentru compozitia cu mere:
  • 1 kg mere acrisoare, razuite
  • 2 lingurite scortisoara
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri gris
  • Pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 1 varf lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Portii: 15
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie:

Mai intai am decongelat merele si le-am pus pe foc impreuna cu zaharul si scortisoara.

Le-am lasat pe foc aproximativ 10 minute, mestecand din cand in cand, pana cand s-a format sirop, apoi am adaugat grisul si am stins focul. 

Intr-un bol am sfaramat biscuitii pe care i-am amestecat cu nuca taiata.

Laptele l-am pus pe foc impreuna cu untul, sarea si zaharul si l-am lasat pana la dizolvarea tuturor ingredienteleor, dupa care l-am pus peste biscuiti si am mestecat rapid sa se patrunda toti.

Am tapetat o tava de 24/30 cm cu hartie de copt si am asezat blatul de biscuiti pe care l-am nivelat bine presandu-l usor cu mainile ude.

Peste biscuiti am pus compozitia cu mere si am dat tava la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade.

Pentru crema, am amestecat intr-un vas galbenusurile cu sarea si zaharul, apoi am diluat cu putin lapte rece si am adaugat faina.

Restul de lapte l-am adaugat fierbinte peste compozitia formata si am pus vasul pe foc.

Am fiert crema la foc mediu, mestecand continuu, pana s-a ingrosat si a inceput sa faca basicute pe margini. Inainte de stingerea focului, am adaugat esenta.

Untul l-am frecat cu zaharul vanilat pana a devinit spumos si l-am amestecat cu crema racita mixand cate putina crema peste unt pana o adaugam pe toata.

Am portionat prajitura racita si am ornat-o cu crema de vanilie.

Am adaugat si cate o jumatate de nuca pentru decor.

Este delicioasa si foarte aromata, putin acrisoara de la mere.

 

TIPS-URI

1

Albusurile se pot bate cu putin zahar si zeama de lamaie si se incorporeaza in crema racita(eu le-am folosit la alt desert).

2

Cantitatea de zahar variaza in functie de preferinte, noi preferam deserturile mai putin dulci.

3

Daca merele nu sunt prea suculente nu se va mai adauga gris.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie 291852
retete culinare - Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie 291853
retete culinare - Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie 291854
retete culinare - Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie 291855
retete culinare - Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie 291856
retete culinare - Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie 291857
retete culinare - Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie 291858
retete culinare - Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie 291859
retete culinare - Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie 291860
retete culinare - Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie 291861
retete culinare - Prajitura cu blat de biscuiti, mere si crema de vanilie 291862

COMENTARII (57)

nilgun 1

25.02.2014, 11:32

superba

simonacallas 1

28.04.2014, 19:07

Deliciu rafinat

Adele 1

07.10.2014, 09:37

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D