Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea

de merisor in Prajituri, 24 Aug 2012 | 3376 vizualizari

 

O prajitura foarte racoroasa care imbina trei arome:acrisor, amarui si dulce.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blatul de mere:
  • 2 Kg mere acrisoare
  • 10 linguri gris
  • 2 lingurite scortisoara
  • 4 linguri zahar
  • 1/4 pachet unt
  • Pentru budinca:
  • 1,500 mL lapte
  • 2 plicuri budinca de ciocolata
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri cacao
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri zahar
  • 3/4 pachet unt
  • sare
  • Pentru bezea:
  • 4 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • putina sare
  • putina zeama de lamaie
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea:

Pentru blatul cu mere: se folosesc mere dulci acrisoare, se spala se decojesc, li se inlatura mijlocul cu samburii si se dau pe razatoarea mare. Se pune un tuciulet pe foc cu cele 4 linguri de zahar si se lasa putin la caramelizat, dar nu cat sa se topeasca tot zaharul, apoi se adauga merele rase si se mai lasa pe foc pana se coloreaza si iese zeama. Se amesteca din cand in cand. Eu am lasat cam 10 minute. Apoi se ridica de pe foc si se lasa la racit.

Dupa racire se adauga grisul, se obtine un blat putin zemos care se incheaga la cuptor datorita grisului.

Se unge tava cu 1/4 pachet unt, se adauga blatul si se niveleaza. Se da la cuptor, la 180 grade pentru 15 minute, sau pana incepe sa fiarba putin pe margini. 

Intre timp se prepara budinca: se amesteca intr-un vas cele doua plicuri de budinca cu faina si cacaoa si galbenusurile si se dilueaza cu putin lapte rece. Restul de lapte se incalzeste si se amesteca cu compozitia de mai sus. Se adauga zaharul si putina sare si se pune vasul la foc mestecand continuu. cand este fiarta(doua-trei clocote) se ridica de pe foc si se incorporeaza untul.  Budinca se toarna fierbinte peste blatul de mere si se introduce din nou tava la cuptor pentru inca 10 minute.

Intre timp se face bezeaua. Eu am folosit doar doua linguri de zahar pentru ca nu suntem amatori de prea dulce, dar recomandat este sa se foloseasca intreaga cantitate, altfel bezeaua nu iese tare si se lasa(ca la mine) deci am batut bine albusurile cu un picut de sare si cativa stropi de zeama din lamaie si am adaugat zaharul treptat. Am rasturnat in tava peste prajitura si am dat la cuptor din nou pentru alte 10 minute. 

Am scos tava si am lasat sa se raceasca.   Se taie rece pentru ca trebuie sa fie bine inchegata.

 

 

 

TIPS-URI

1

Se poate folosi orice budinca pentru aceasta prajitura.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea 174723
retete culinare - Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea 174724
retete culinare - Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea 174725
retete culinare - Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea 174726
retete culinare - Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea 174727
retete culinare - Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea 174728

COMENTARII (34)

Denissa 1

28.08.2012, 17:23

Asta abia acum am vazut-o!

gaby_gabytza 1

06.10.2012, 21:31

Lavinia 1

02.12.2012, 00:14

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S