Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel

de merisor in Prajituri, 26 Mai 2014 | 156844 vizualizari

 

Este o prajitura asemanatoare cu Snickersul, dar am pus crema caramel intre foi de napolitana si am umplut-o cu crema de ciocolata.
A iesit un deliciu!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 8 albusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri nuca macinata
  • 6 linguri faina
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri apa minerala
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru caramel:
  • 8 galbenusuri
  • 300 gr unt
  • 8 linguri zahar
  • 150 gr arahide cu miere
  • 1 varf cutit sare
  • 2 foi napolitana
  • 100 gr ciocolata alba
  • 1 lingura ulei
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 250 ml frisca lichida
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 1 varf cutit sare.
  • 5 gr gelatina
  • Decor:
  • fulgi de ciocolata alba
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel:

Pentru blat, mixam albusurile spuma cu putina sare, adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam bine pana obtinem o bezea tare.

Adaugam apa minerala, uleiul si mixam usor, apoi adaugam treptat nuca macinata si faina amestecata cu praful de copt.

Eu am mai lasat si bucatele mai mari de nuca, nu am macinat-o pe toata marunt.

Tapetam tava cu hartie de copt, punem compozitia de blat in ea si dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.

Pentru caramel, amestecam galbenusurile cu putina sare si 2 linguri de zahar, iar restul de zahar il punem intr-un vas pe foc, la caramelizat.

Untul il taiem bucatele si il adaugam in zaharul caramelizat, cand acesta se topeste definitiv.

Aestecam energic untul cu caramelul pana cand se dilueaza totul(pe alocuri se va mai intari zaharul, dar se va topi pe parcurs).

Cand totul este diluat, adaugam si galbenusurile si omogenizam bine totul.

Lasam crema pe foc pana cand se va ingrosa ca o budinca, amestecand continuu.

Apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam arahidele maruntite putin.

Lasam crema sa se raceasca putin si vom umle cu ea foile de napolitana.

Presam foile cu o greutate pentru a se intrepatrunde crema printre dungile foilor.

Pentru crema de ciocolata, punem frisca intr-un vas pe foc moale, impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si putina sare.

Amestecam bine pana se topeste toata ciocolata si se uniformizeaza compozitia.

Apoi o lasam sa se raceasca dupa care o trecem la frigider 15 minute.

Dupa cele 15 minute,  vom introduce mixerul in ea si o vom mixa pana devine cremoasa.

Gelatina o vom hidrata in putina apa, apoi o vom topi pe baie de aburi si o vom amesteca imediat in crema de ciocolata.

Taiem blatul in doua pe verticala( daca ar fi crescut mai inalt, mergea taiat pe orizontala) si de asemeni, taiem si foile de napolitana pe jumatate.

Topim ciocolata alba cu putin ulei pe baie de aburi si o vom intinde peste una din jumatatile de napolitana.

Adaugam imediat si jumatatea cealalta de napolitana peste ciocolata si presam ca sa se lipeasca bine.

Asamblare: ungem prima jumatate de blat cu crema de ciocolata, adaugam napolitanele, ungem din nou cu crema de ciocolata, asezam cealalta jumatate de blat, o vom unge si pe aceasta cu putina crema de ciocolata, apoi o vom orna.

Dam prajitura la rece pentru cel putin o ora, apoi o vom portiona.

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel-0
Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel-1
Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel-2
Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel-3
Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel-4
Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel-5
Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel-6
Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel-7
Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel-8
Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel-9
Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel-10

COMENTARII (70)

Andyalexandra13

Andyalexandra13 1

05.12.2014, 00:57

Buna imi spuneti si mie va rog dimensiunile tavi pentru blat multumesc e super prajitura

 merisor

merisor 1

05.12.2014, 06:10

Andyalexandra, am folosit o tava de 27/34 cm, cam de dimensiunea foii de napolitana.
Nu stiu cum am omis sa trec dimensiunea tavii, imi cer scuze!

Sidy

Sidy 1

11.02.2015, 12:59

O minunatie de prajitura, pe care am sa o fac la...Paste !Multumesc de idee !

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!