Prajitura cu capsuni, bezea si crumble

de merisor in Prajituri, 10 Iun 2014 | 3255 vizualizari

 

Puteam s-o denumesc simplu "Crumble cu capsuni" dar nu este chiar un aluat clasic de crumble.
Am preparat aceasta prajitura pentru prietenii cu care am fost la munte si tare mult le-a placut, sau asa au vrut sa cred eu, nu stiu :)))) dar si mie mi-a placut mult!

 

INGREDIENTE

Aluat:
  • 6 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 200 gr unt
  • 6 linguri smantana
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde( cca. 600gr)
  • 1 varf lingurita sare
Umplutura:
  • 300 gr capsuni
  • 3 linguri gris
Bezea:
  • 6 albusuri
  • 5 linguri zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 6 linguri nuca macinata
  • 2 linguri faina
  • 2 plicuri zahar vanilat
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu capsuni, bezea si crumble:

Untul tinut la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana devine spumos, apoi se adauga pe rand, in timp ce mixam, galbenusurile frecate cu putina sare si ulei, smantana, bicarbonatul stins in zeama de lamaie, esenta si coaja de lamaie si la final faina cernuta impreuna cu praful de copt.

Se framanta un aluat pana cand nu se mai lipeste de maini, dar se poate intinde lejer cu sucitorul.

Rupem o bucata cat o minge de tenis din aluat si mai adaugam 2 linguri de faina in el.

Restul de aluat il intindem in tava(26/36 cm) tapetata cu hartie de copt si il lasam sa se odihneasca asa pana cand preparam celelalte ingrediente.

Capsunile le spalam bine  si le lasam la scurs, apoi le vom taia in jumatati.

Pentru bezea, batem albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul, zaharul vanilat, nuca macinata si faina.

Presaram grisul peste aluatul din tava si asezam jumatatile de capsuni, una langa alta, peste gris.

Apoi intindem bezeaua peste capsuni si imprastiem deasupra aluatul dat pe razatoarea mare(eu am preferat sa-l rup in bucatele neuniforme).

Dam tava la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, apoi vom lasa prajitura sa se raceasca bine inainte de portionare, dar putem sa gustam de la un colt, sa ne invingem curiozitatea. :)

Prajitura este foarte buna mai ales a doua zi, cand aluatul de sub bezea se fragezeste, iar deasupra, firimiturile sunt mai crocante.

Se pudreaza cu zahar.

 

TIPS-URI

1

Grisul este optional, eu l-am presarat pentru a absorbi din sucul capsunilor.

2

Pentru cei care prefera prajiturile mai dulci, recomand a se mari cantitatea de zahar si la blat si la bezea cu cate o lingura(eu l-am redus).

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-0
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-1
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-2
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-3
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-4
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-5
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-6
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-7
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-8
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-9
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-10
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-11
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble-12

COMENTARII (39)

 merisor

merisor 1

11.06.2014, 16:33

Multumesc, dragilor!

Reteta-Video

Reteta-Video 1

12.06.2014, 17:08

Mununata!

Luckycake

Luckycake 1

12.06.2014, 21:19

foarte buna!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salata de cartofi cu mazare si ton

de katty 5

Salata de cartofi...

ieri la 08:44

Macrou la cuptor cu legume

de katty 5

Macrou la cuptor...

ieri la 08:39

Macrou usturoiat cu piure de mazare

de katty 5

Macrou usturoiat...

ieri la 08:33

Supa de somon cu cartofi

de katty 5

Supa de somon cu...

ieri la 08:27