Prajitura cu caramel de lamaie

de _Alina_ in Prajituri, 28 Iun 2014 | 1807 vizualizari

 

Prajitura cu caramel de lamaie a aparut din greseala. :)) Am vrut sa fac o crema de lamaie ca la negresa cu crema de lamaie, numai ca am uitat oala pe foc si zaharul s-a caramelizat (putin cam tare:)).

 

INGREDIENTE

  • Caramel lamaie
  • 5 lg cu varf zahar
  • zeama de la o lamaie
  • coaja de la o lamaie
  • 50ml apa
  • 120 g smantana lichida
  • Blat
  • 8 oua medii (de tara am folosit eu)
  • 13 lg zahar
  • 9 lg faina de grau
  • 4 lg cu varf fulgi nuca de cocos
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • caramelul de lamaie (200 g)
  • Decor:
  • 200 g smantana lichida (30% grasime - Pilos)
  • 1 lgt zahar
  • cateva capsune
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu caramel de lamaie:

Caramel de lamaie:

1. Pune zeama de lamaie impreuna cu apa si zaharul intr-un vas pe foc mic. Amesteca si lasa pana cand siropul format este gros si capata culoare maro.

2. Opreste focul, adauga smantana lichida (ai grija sa stai departe de cratita deoarece sar stropi fierbinti si te poti rani) si coaja de lamaie, amesteca si lasa la racit.    

Blat:

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusurile a 6 oua.

3. Intr-un vas pune galbenusurile si cele 2 oua intregi si mixeaza-le (la viteza mare) impreuna cu 3 lg zahar pana cand se deschid la culoare si formeaza spuma. Adauga caramelul si faina amestecata cu praful de copt, si mixeaza bine pana la inglobarea totala a acestora.

4. Mixeaza albusurile spuma cu praful de sare. Adauga restul de zahar (10 lg) mixeaza pana cand spuma devine lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.

5. Toarna compozitia cu galbenusuri si caramel  peste albusurile spuma si inglobeaz-o incet, cu o spatula, cu miscari circulare, de sus in jos. Adauga nuca de cocos si inglobeaz-o cu spatula/lingura  prin miscari fine.

6. Pune compozitia intr-o tava (32x22 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor, pe raftul din mijloc pentru 25-30 minute (depinde de cuptor - al meu e electric cu posibilitate de incazire atat superioara catsi inferioara), sau pana cand trece testul scobitorii (introdu o scobitoare in blat, daca iese curata => balt copt, iar daca este lipicioasa, mai lasa prajitura in cuptor sub stricta supraveghere :)

7. Dupa ce s-a copt, o scoti din cuptor, o lasi la racit si mai apoi o portionezi dupa preferinta.

Decor:

   Mixezi smantana lichida cu o lingurita de zahar, o pui intr-un pos cu varf stea si decorezi fiecare prajiturica, apoi finisezi cu o felie de capsuna. 

 

TIPS-URI

1

daca nu vrei sa te complici preparand caramelul, poti folosi unul din comert si adaugi coaja de lamaie in compozitia pentru blat.

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu caramel de lamaie-0
Prajitura cu caramel de lamaie-1
Prajitura cu caramel de lamaie-2
Prajitura cu caramel de lamaie-3
Prajitura cu caramel de lamaie-4
Prajitura cu caramel de lamaie-5
Prajitura cu caramel de lamaie-6
Prajitura cu caramel de lamaie-7

COMENTARII (20)

laura_n

laura_n 1

29.06.2014, 14:58

arata grozav!

mirela0911

mirela0911 1

30.06.2014, 14:57

super arata!

robert_badica

robert_badica 1

01.07.2014, 08:04

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!