prajitura cu crema de lapte si glazura de ciocolata

de ionix in Prajituri, 5 Ian 2010 | 11179 vizualizari

 

am vazut-o la bucatarasul nosru Miha si am zis s-o pun in aplicare cu o mica mica diferenta... tzuc Miha....

 

INGREDIENTE

Pentru blat:
  • 10 oua
  • circa 400 g faina
  • 300 g zahar
  • 5 linguri cu cacao
  • o lingurita cu rom
Pentru crema:
  • 1 l lapte
  • 100 g amidon
  • 4  linguri cu zahar
  • 100 g ciocolata alba (o ciocolata)
  • 200 g unt
  • 150 g zahar pudra
  • 2 pliculete zahar vanilat
Pentru Glazura:
  • 100 g unt
  • 100 g ciocolata de lapte
Pentru sirop:
  • circa 150 ml apa
  • 4-5 linguri cu zahar 
  • o lamaie
  • o lingurita cu rom
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA prajitura cu crema de lapte si glazura de ciocolata:


Prepararea blatului:


Intr-un bol de plastic de pun ouale si le lasam sa ajunga la temperatura camereim, asta-n cazul in care ele sunt reci.


Apoi mixam oarte bine ouale cu un praf de sare si cu zaharul. se mixeaza pana nu se mai simte zaharul de loc iar ouale si-au dublat volumul.


Se adauga faina si cacaoa treptat amestecand de jos in sus, se face manual nu cu mizerul.


Atentie, am scris circa 400 g faina pt ca se adauga faina si in functie de cat de mari sunt ouale si in functie de cat s-au marit in urma mixatului.


Iti dai seama cand sa te opresti din adaugat faina in momentul in care coca arata ca cea ca de chec, cu o textura un pic mai groasa. (vezi si-n poze).


La sfarsit se adauga romul.


Aluatul obtinut se imparte in 3 si se coc, una cate una , intr-o tava in care s-a asezat hartie de copt.


Se lasa la cuptor la foc mic circa 15-20 min.


Se incearca cu scobitoarea inainte de a fi scoasa din cuptor, daca pe scobitoare ramane aluat lipicios inseamna ca nu este inca gata si o scoatem in momentul in care pe scobitoare nu ramane niciun pic de aluat.



Prepararea siropului:


Se fierbe apa cu zaharul si lamaia taiata feliute.


Cand a dat in clocot se da la racit. Cand siropul etse rece se adauga lingurita de rom.



Prepararea cremei:


Intr-un bol de pun cele 4 linguri cu zahar si se amesteca cu amidonul.


Se adauga 200 ml lapte, din litrul de lapte pe care-l avem, si se amesteca bine pentru a nu face cocoloase amidonul.


Restul de lapte se pune la fiert, cand a fiert se adauga ciocolata alba si se amesteca pana se topeste ciocolata.


Dam focul la minim si peste laptele cu ciocolata se adauga amidonul.


Se amesteca intruna pentru a nu se prinde de fundul cratitei.


Se lasa pe foc pana cand amestecul se ingroasa bine (vezi foto) iar apoi se da la racit.


Intre timp, cat se raceste crema fiarta, mixam untul (care a fost lasat la temperatura camerei) cu zaharul pudra si zaharul vanilat.


Peste untul mixat se pune, putin cate putin, crema racita.


Crema obtinuta eu am impartit-o in doua parti.


Foile de blat de insiropeaza cu siropul facut si peste doua din foi se pune crema obtinuta.


Se da la rece si intre timp facem glazura.



Prepararea glazurii:


Se topeste untul impreuna cu cioclata. Cand s-a topit se pun 2 linguri cu zahar.


Se mai amesteca un minut si se da deoparte circa 5 minute.


Se pune peste ultima foaie. (ultima foaie se insiropeaza si ea)


Se lasa la rece macar 12 ore, pentru a se insiropa bine, si apoi se taie dupa bunul plac.



Pofta buna!


 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - prajitura  cu crema de lapte si glazura de ciocolata 13155
retete culinare - prajitura  cu crema de lapte si glazura de ciocolata 13156
retete culinare - prajitura  cu crema de lapte si glazura de ciocolata 13157
retete culinare - prajitura  cu crema de lapte si glazura de ciocolata 13158
retete culinare - prajitura  cu crema de lapte si glazura de ciocolata 13159
retete culinare - prajitura  cu crema de lapte si glazura de ciocolata 13160
retete culinare - prajitura  cu crema de lapte si glazura de ciocolata 13161
retete culinare - prajitura  cu crema de lapte si glazura de ciocolata 13162
retete culinare - prajitura  cu crema de lapte si glazura de ciocolata 13163
retete culinare - prajitura  cu crema de lapte si glazura de ciocolata 13164

COMENTARII (10)

ionix 1

05.01.2010, 20:48

eh, poate te chem de ziua mea... mai sunt doua zile si tu esti moldovean??? si mie mi-e dor de vacantele de iarna de la bunici... erau mirifice cu adevarat sa stii ca si pe mine ma batea gandul zilele astea sa-mi fac o ferma pe la bunici dar nah, sunt dependenta si de orasul asta plin de poluare si enervant de aglomerat... naiba ma-ntelege... dar sunt dese momentele cand as pleca in zonele unde-mi petreceam vacantele

Bucataras Dragos 1

06.01.2010, 14:52

Deci iti zic de acuma " LA MULTI ANI! " Sa ai parte de tot ce iti doresti, multa sanatate, bani,dragoste si noroc!
ce tort faci?

ionix 1

06.01.2010, 20:51

sarut-mana si picioru' ... hmm, tort??? nu cred am intrat la regim sper sa ma tin

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Foi de miere de albine
  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

  • 28

    MI