Prajitura cu crema mascarpone si jeleu de zmeura

de Criss in Prajituri, 8 Iul 2015 | 2934 vizualizari

 

Din nou mi s-au adunat o multime de albusuri in congelator si m-am apucat sa fac putina curatenie in congelator, sa am loc pentru fructele de vara, asa ca am incropit o prajitura foarte fina si delicioasa, cu blat din albusuri, crema cu mascarpone, ciocolata alba, frisca si un jeleu de zmeura deasupra. Jeleul ar fi trebuit sa fie intr-un strat mai gros, dar neavand o tava dreptunghiulara detasabila, n-am reusit sa torn tot jeleul deasupra pentru ca se scurgea pe marginile prajiturii. Dar oricum in final a rezultat o prajitura fina, chiar eleganta as spune si foarte aromata. Eu as fi pus zmeura si in crema dar oricat de buna si aromata ar fi ea, e neplacut sa simt samburii intre dinti.
Reteta aceasta de blat din albusuri am folosit-o prima data la Prajitura cu crema de lime si mi-a placut tare mult. Se poate taia frumos si e foarte bun si pufos, se preteaza si la torturi asa ca am sa mai folosesc aceasta reteta. Sigur ca prajitura se poate face si cu blat obisnuit.

 

INGREDIENTE

  • Blat: 
  • 14 albusuri
  • 14 linguri zahar
  • 14 linguri faina
  • 1 plic praf de copt
  • 5 linguri ulei
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Crema: 
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml + 100 frisca lichida (Meggle am folosit eu)
  • 3 linguri zahar pudra
  • 1 plic gelatina
  • 50 ml lapte
  • 80 g ciocolata alba
  • Jeleu de zmeura: 
  • 250 g zmeura
  • 3 linguri zahar
  • 1 plic gelatina
Portii: 24
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu crema mascarpone si jeleu de zmeura:

Albusurile se spumeaza, se adauga apoi zaharul si se bat in continuare pana cand zaharul se topeste si bezeaua e lucioasa si tare. Se adauga uleiul, coaja de lime, apoi in final, amestecand cu lingura de sus in jos, se adauga faina cu praful de copt. Se toarna compozitia intr-o tava  20/30 tapetata cu hartie de copt si se coace blatul pana cand trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca apoi se taie in trei foi cat se poate de egale.

Gelatina se hidrateaza in cei 50 ml lapte. Intr-un bol se bate mascarpone cu zaharul. Separat se bate frisca, apoi se amesteca cu crema mascarpone. Se amesteca cu mixerul pana se omogenizeaza. Ciocolata alba se topeste pe baie de aburi impreuna cu 100 ml frisca lichida si se adauga gelatina hidratata , apoi se amesteca cu putina crema si se adauga la intreaga cantitate de crema. Jumatate din crema se intinde peste prima foaie fe blat, se pune a doua foaie, restul de crema apoi a treia foaie si se pune prajitura in frigider, pana cand crema se intareste si devine suficient de ferma incat prajitura sa se poata taia frumos.   Zmeura se amesteca cu zaharul si se pune la foc mic pana cand se topeste zaharul, apoi sosul rezultat se paseaza indepartandu-se astfel samburii. Se adauga gelatina hidratata si se amesteca , apoi se toarna jeleul peste prajitura. Aici aveti nevoie de o forma detasabila, ca sa puteti turna jeleul si sa arate frumos pe prajitura.  Decorati cu aveline din crema sau frisca si zmeura proaspata.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura cu crema mascarpone si jeleu de zmeura 389949
retete culinare - Prajitura cu crema mascarpone si jeleu de zmeura 389950
retete culinare - Prajitura cu crema mascarpone si jeleu de zmeura 389951
retete culinare - Prajitura cu crema mascarpone si jeleu de zmeura 389952
retete culinare - Prajitura cu crema mascarpone si jeleu de zmeura 389953
retete culinare - Prajitura cu crema mascarpone si jeleu de zmeura 389954

COMENTARII (24)

Criss 1

10.07.2015, 15:09

Multumesc

Teo 1

14.07.2015, 22:00

Frumos de tot...!bravo!

Criss 1

15.07.2015, 09:05

Multumesc.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29