Prajitura cu foaie sfaramata

de merisor in Prajituri, 9 Mar 2014 | 32846 vizualizari

 

Este de fapt prajitura Katy, dar cum nu am respectat intocmai reteta, am denumit-o simplu " Prajitura cu foaie sfaramata"
Este prima data cand o fac si sunt tare incantata de cat de buna a iesit!

 

INGREDIENTE

Pentru 3 foi:

  • 3 galbenusuri
  • 200 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri smantana
  • 3 linguri lapte
  • 600 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita sare

Pentru crema:

  • 200 gr unt
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 1 foaie sfaramata
  • 350 gr gem de caise
  • 100 ml lapte
  • 50 gr zahar
  • 1 varf lingurita sare
  • Pentru bezea:
  • 3 albusuri
  • 120 gr zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 varf lingurita sare

Pentru decor:

  • 50 gr nuca macinata grosier
  • 50 gr ciocolata rasa
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foaie sfaramata:

Pentru foi, mixam untul moale, tinut la temperatura camerei, cu galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat pana se omogenizeaza, apoi adaugam smantana mixand in continuare, laptele, esenta, sarea si la final faina amestecata cu praful de copt.

Va iesi un aluat usor de intins si nelipicios pe care il vom lasa 10-15 minute sa se odihneasca, dupa care vom intinde 3 foi si le le vom coace pe dosul tavii pentru 5-6 minute pe fiecare, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade ( sau in functie de cuptorul fiecaruia, pana se rumenesc frumos deasupra).

Eu am folosit o tava de 25/36 cm.

Lasam foile coapte sa se raceasca.

Pentru crema, sfaramam una din foile racite, pe cea mai urata de regula, dar mai lasam si bucati mai mari sa iasa crema mai aspectuoasa si sa arate bine cand portionam prajitura.

Punem bucatile de foaie intr-un bol.

Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas pe foc moale, impreuna cu untul, zaharul, laptele si putina sare.

Mestecam continuu pana cand se topesc si se omogenizeaza toate ingredientele, apoi ridicam vasul de pe foc si il dam putin la rece, dar nu lasam sa se raceasca de tot, ci atat cat sa suporte degetul la incercat.

Rasturnam ciocolata peste foaia sfaramata, amestecam bine, apoi adaugam gemul de caise, omogenizam si ungem cu aceasta crema una din foi, iar pe cealalta o asezam deasupra.

Acoperim ultima foaie cu folie, asezam o greutate deasupra(eu am pus DEX-ul) si dam prajitura la rece pentru cateva ore, pana cand se vor inmuia foile si se va putea portiona. Eu am facut-o seara si am tinut-o pana dimineata.

Cand foile se pot portiona, preparam bezeaua mixand albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul si picuram din cand in cand zeama de lamaie.

Intindem bezeaua peste prajitura si ornam cu ciocolata rasa si nuca macinata.

Dam din nou prajitura la rece 30-40 de minute, apoi o putem portiona.

Se poate portiona si imediat, dar este mai buna cu bezeaua rece.

 

 

 

TIPS-URI

1

Cantitatea de zahar folosita la crema variaza in functie de gustul fiecaruia si de cat de dulce este gemul de caise.

2

Smantana din aluatul pentru foi este optionala, eu am pus stiind ca foile devin sfaramicioase daca au in compozitie iaurt sau smantana.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302711
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302712
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302714
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302715
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302716
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302717
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302719
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302720
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302721
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302722
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302724
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302726
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302728
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302729
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302731
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302732
retete culinare - Prajitura cu foaie sfaramata 302733

COMENTARII (66)

Retete cu Margareta Cismasiu 1

12.12.2014, 20:40

Minunata.Delicioasa.E prajitura copilariei mele.Era preferata mea.In caietul mamei se numea Prajitura cu spuma.

retete bune 1

08.04.2015, 19:14

hm,ce bine arata! Cred ca este foarte buna

miki_a 1

14.09.2015, 14:50

Ce bine e cand cineva mai scoate de la naftalina retete atat de frumoase si bune!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S