Prajitura cu foi de casa si crema de gris

de Anamaria Cook in Prajituri, 18 Mai 2012 | 32975 vizualizari

 

Am vazut aceasta reteta pe blogul Pasiune Pentru Bucatarie acum ceva timp dar nu am apucat sa o fac pana acum. Saptamana asta am avut o zii libera si m-am gandit ca acum ar fii momentul sa o incerc. Desi aveti nevoie de ceva timp la dispozitie sa facteti aceasta prajitura rezultatul final merita fiecare secunda petrecuta in bucatarie.

 

INGREDIENTE

  • Foi:
  • 200 g zahar
  • 100 g unt
  • 100 ml miere
  • 100 ml lapte
  • 750 g faina
  • 3 oua
  • 10 g praf de copt
  • Crema:
  • 500 ml lapte
  • 100 g gris
  • 250 g zahar
  • esenta sau extraxt de vanilie
  • 150 g unt
  • 2 linguri gem de fructe(eu am folosit gem de cirese)
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi de casa si crema de gris:

Puneti zaharul, untul, laptele si mierea intr-o cratita pe foc mic si amestecati continuu pana se dizolva zaharul. Lasati sa se raceasca putin.

Se sparg ouale intr-un castron incapator, se bat energic cu o furculita sau un tel si apoi se amesteca cu compozitia de mai sus.

Amestecati faina cu praful de copt. Dati faina printr-o sita sa nu aveti cocoloase si adaugati-o peste compozitie amestecand cu ajutorul unui mixer la viteza mica. Cand compozitia incepe sa se ingroase si nu mai puteti folosi mixerul adaugati restul de faina si framantati cu mainile.

Impartiti aluatul in 6 parti egale, intindeti foile cat mai subtiri..

Tapetati o tava de cuptor cu hartie de copt, asezati foaia de aluat in tava si dati la cuptor la 180C/ gaz 4 pentru 10 minute sau pana foaia devine aurie. Procedati la fel cu toate foile.

Pentru a prepara crema:

Puneti pe foc laptele cu vanilia, cand acesta incepe sa fiarba adaugati grisul treptat amestecand continuu pana se leaga de lingura ca mamaliga. Lasati compozitia sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.

Intr-un bol separat mixati untul cu zaharul pana obtineti o compozitie moale, apoi adaugati-o peste gris si amestecati bine. Impartiti crema in 4.

Asezati prima foaie pe o tava sau un tocator de bucatarie mai mare apoi intindeti o parte din crema de gris. Procedati la fel cu trei dintre foile de prajitura, peste a treia foaie intindeti gemul de fructe apoi continuati cu foile si crema de gris ramasa.

Puneti prajitura la frigider peste noapte, apoi taiati-o felii de marimea dorita, presarati cu zahar pudra si gata de servit.

POFTA BUNA!!!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura cu foi de casa si crema de gris 163178
retete culinare - Prajitura cu foi de casa si crema de gris 163183
retete culinare - Prajitura cu foi de casa si crema de gris 163184
retete culinare - Prajitura cu foi de casa si crema de gris 163185
retete culinare - Prajitura cu foi de casa si crema de gris 163186
retete culinare - Prajitura cu foi de casa si crema de gris 163187

COMENTARII (30)

jolygina 1

24.01.2013, 11:36

KATHERINE 1

28.01.2013, 14:04

Buna ziua!Nu am facut niciodata aceasta prajitura,intentii am(si inca serioase!)altu-i baiul(problema):Am avut o contradictie cu o "amica-stie-de-toate" care a facut afirmatia ca aceasta prajitura si Albinita sunt una si aceeasi treaba.Parerea mea a fost clar ca nu,am comparat retetele,sunt ingrediente asemanatoare,dar nu mi se pare acelasi rezultatul.Am sau nu dreptate???

Pasiune pentru bucatarie 1

17.02.2013, 22:39

Multumesc ca ai incercat reteta si ca ti-a placut

Katherine ai dreptate, nu e una si aceeasi prajitura

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25