Prajitura cu foi fragede si mere

de merisor in Prajituri, 24 Sep 2015 | 3781 vizualizari

 

Cu toate ca iubesc tare mult prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii, nu m-am gandit pana acum sa le umplu cu o compozitie de mere.
Tot lecturand arhiva de deserturi si prajituri de pe blogul dragei mele Vicky, mi-a atras atentia aceasta prajitura pe care mi-am propus sa o testez imediat.
Si bine am facut, pentru ca s-a dovedit a fi o prajitura foarte apreciata de baietii mei si asta conteaza cel mai mult.
Eu am modificat un picut cantitatile, pentru ca am vrut sa fac o prajitura mai mare, intr-o tava de 28/40 cm, sa nu imi mai reproseze baietii ca tot ce fac bun este in cantitate mica si nu le ajunge dacat la o masea. :))

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat( 4 foi):
  • 250 g unt(82%)
  • un pahar zahar(200 ml)
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • un pahar lapte(200 ml)
  • 3 oua
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • zeama si coaja de la 1/2 lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 varf cutit sare
  • faina cat cuprinde(aproximativ 800 g)
  • Pentru umplutura:
  • 3 kg mere usor acrisoare
  • 3-4 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 2 lingurite scortisoara
  • 100 g unt(65%)
  • 1-2 linguri de gris
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi fragede si mere:

Pentru aluat, frecam untul moale cu zaharul si zaharul vanilat, pana cand devine spumos, apoi adaugam pe rand si omogenizam dupa fiecare adaos: ouale, laptele, sarea, esenta de vanilie si coaja de lamaie, bicarbonatul stins in zeama de lamaie si la final, faina.

Vom obtine un aluat nu foarte tare, dar nelipicios, deci ne vom opri din a adauga faina, atunci cand aluatul nu se mai lipeste de maini.

Lasam aluatul la odihnit 15 minute, dupa care il impartim in patru parti.

Intindem pe rand, cu ajutorul sucitorului,  pe masa de lucru infainata, fiecare parte de aluat in cate o foaie cat dimensiunea dosului tavii, le rulam pe sucitor, apoi le transferam pe dosul tavii, unse in prealabil cu putin ulei si usor tapetata cu faina.

Le intepam din loc in loc cu o furculita si le coacem pentru cate 5-6 minute  in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Pentru umplutura, curatam merele de coaja si cotoare si le trecem prin robot, dar nu foarte mult, astfel incat sa nu devina o pasta.

Pentru cine are rabdare, e mai bine ca merele sa fie date pe razatoarea mare, iese mai uniforma compozitia.

Punem merele la calit impreuna cu zaharul si le lasam la foc mic, amestecand din cand in cand in ele, pana cand incepe sa se formeze siropul, iar merele devin aramii.

Adaugam apoi scortisoara, untul taiat bucatele si amestecam pana la topirea lui, apoi adaugam grisul si mai lasam vasul pe foc pana cand grisul isi mareste volumul si siropul este aproape absorbit.

Ridicam vasul de pe foc, adaugam zaharul vanilat si esenta de vanilie, apoi lasam umplutura de mere sa se odihneasca putin, timp in care se mai raceste si de asemeni se racesc si foile, dupa care, asamblam prajitura in interiorul tavii pe care am copt foile.

Asezam prima foaie in tava, intindem 1/3 din crema calduta, o presam usor cu a doua foaie si tot asa pana la ultima foaie care ramane libera.

Asezam o folie deasupra prajiturii si niste greutati(dictionare sau carti cu coperti groase) si dam prajitura la rece, mai intai in camara, pana se va raci umplutura definitiv, apoi o trecem in frigider.

Portionam prajitura dupa cateva ore bune, timp in care foile s-au fragezit, sau chiar a doua zi, daca avem rabdare.

Dar pentru degustare putem sa taiem marginile prajituri si mai devreme. :)

 Sursa mea de inspiratie: http://vickysrecipes.wordpress.com/2014/04/04/prajitura-cu-foi-fragede-si-mere/

 

TIPS-URI

1

Cantitatea de faina depinde intotdeauna de celelalte ingrediente folosite: oua, lapte, unt, etc.

2

Grisul este optional, il folosim numai daca avem mere prea zemoase, ca in cazul meu.

3

Cantitatea de zahar de asemeni variaza in functie de gustul fiecaruia, eu fata de reteta originala am redus mult, pentru ca nu ne plac prajiturile foarte dulci si tot mai trebuia redus :)

4

Ingredientele folosite de mine sunt de felul urmator: oua de tara, medii, lapte de vaca, tot de la tarani, faina macinata proaspat, in morile de la tara, unt Pilos, arome de la Dr Oetker.

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu foi fragede si mere-0
Prajitura cu foi fragede si mere-1
Prajitura cu foi fragede si mere-2
Prajitura cu foi fragede si mere-3
Prajitura cu foi fragede si mere-4
Prajitura cu foi fragede si mere-5
Prajitura cu foi fragede si mere-6
Prajitura cu foi fragede si mere-7
Prajitura cu foi fragede si mere-8
Prajitura cu foi fragede si mere-9
Prajitura cu foi fragede si mere-10
Prajitura cu foi fragede si mere-11
Prajitura cu foi fragede si mere-12
Prajitura cu foi fragede si mere-13
Prajitura cu foi fragede si mere-14
Prajitura cu foi fragede si mere-15

COMENTARII (56)

diaconta

diaconta 1

28.09.2015, 08:45

O alta prajitura cu foi din categoria "la superlativ"
Uite ca nu m-am gandit la unt in compozitia de mar

Xandrinne

Xandrinne 1

18.12.2015, 20:52

ancutsa

ancutsa 1

07.08.2016, 11:42

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!