Prajitura cu gem si nuca

de Rocsi in Prajituri, 15 Noi 2010 | 37239 vizualizari

 

Daca tot a venit postul,sambata seara am pus-o de o prajitura de post ,ca stiam ca va mai ramane si pentru inceputul saptamanii acesteia..nu e o reteta costisitoare ci una buna....mama ne-o facea des cand eram copii,insa acum o rasfat eu pe ea...

 

INGREDIENTE

  • 10 linguri de apa
  • 10 linguri de zahar
  • 10 linguri ulei
  • 1 praf de copt
  • coaja de la o portocala
  • 1 esenta rom
  • faina cat sa iasa un aluat tare
  • 2 borcane gem de prune de 400 gr
  • un pumn miez de nuca
  • zahar pudra
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu gem si nuca:

Amestecam apa cu uleiul si zaharul. Le batem usor cu un tel,pana se topeste putin zaharul, apoi turnam praful de copt,esenta si coaja de portocala. La urma turnam faina treptat,v-am zis cand nu se mai lipeste aluatul de degete este numai bun. Luam o bucatica mica de aluat,o punem intr-o punga si o dam la congelator vreo 10-15 minute.

Nuca o punem intr-o tava si o prajim putin, apoi o tocam cu un cutit ,nu o dam pe masina. Amestecam cele 2 borcane de gem cu nuca prajita si tocata.

intr-o tava de aragaz ,mare,punem hartie de copt. Aluatul il intindem cu sucitorul,iar foaia rezultata o asezam in tava. este foaia de aluat , asezam amestecul de gem cu nuca. Scoatem bucatica de aluat din congelator,si o dam de razatoarea cu ochiuri mari,uniform peste gem. Dam tava la cuptor pana prajitura e gata.(de obicei cand aluatul are culoare putin aurie este gata). O scoateti din cuptor si o dati cu zahar pudra. O lasati la racit ,apoi o acoperiti cu folie pana a 2a zi.

Atunci pe moment e putin tare,dar dupa o zi de stat ea se inmoaie si e delicioasa,apoi dupa 2 zile e nemaipomenit  de buna.

ingedientele sunt pentru o tava mare de aragaz,daca faceti portie mai mica puneti cantitati mai mici.

 

 

TIPS-URI

1

am pus eu sa cantaresc faina cu acel cantar luat de pe bucataras...am reusit sa cantaresc 400 de gr apoi mi-a dat eroare...nu stiu de ce...asadar merge mai mult de 500 gr de faina...trebuie sa fie un aluat tare..in momentul cand nu se mai lipeste de degete este bun...)

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura cu gem si nuca 63020
retete culinare - Prajitura cu gem si nuca 63021
retete culinare - Prajitura cu gem si nuca 63022
retete culinare - Prajitura cu gem si nuca 63023
retete culinare - Prajitura cu gem si nuca 63024
retete culinare - Prajitura cu gem si nuca 63025
retete culinare - Prajitura cu gem si nuca 414329
retete culinare - Prajitura cu gem si nuca 414330

COMENTARII (22)

zaharia_mihaela2005 1

17.12.2010, 01:14

ceva asemanator facea si bunica sotului meu dar ii spunea raioasa se parca avea si oua nu era ca a ta de post. mi-ai adus aminte si cred ca am sa caut reteta si am sa o fac si eu cat mai curand

Rocsi 1

17.12.2010, 10:48

multumesc mihaela

elena1988 1

11.02.2011, 15:50

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21