Prajitura cu gem si nuci

de merisor in Prajituri, 28 Oct 2012 | 5914 vizualizari

 

Ieri am fost in vizita la cineva drag mie si am servit alaturi de cafea o prajitura care mi-a placut foarte mult si aseara tarziu am executat-o si eu. Merge la fix cu cafeaua de dimineata.

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri smantana
  • 300 gr unt
  • 750 gr faina
  • 100 mL lapte
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 5 linguri zahar
  • sare
  • esenta de lamaie
  • coaja de lamaie si portocala

Pentru glazura:

  • 800 gr gem de prune
  • 3 albusuri
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 300 gr nuca macinata

Pentru ornat:

  • 100 gr ciocolata amaruie(75% cacao)
  • 4 linguri zahar
  • 50 gr unt
  • 50 mL lapte
  • 2 linguri cacao
Portii: 50
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu gem si nuci:

Eu am facut-o in tava de 30/40 cm si nu a iesit prea inalta. prietena mea a facut-o intr-o tava mai mica.

Am inceput prin a face o maia din drojdie, lapte caldut, 2 linguri zahar si 4 linguri faina. Deci, am frecat drojdia cu zaharul pana s-a lichefiat, am adaugat laptele caldut si apoi faina. Am omogenizat am acoperit bolul cu stergare de bucatarie si am lasat la crescut.

Intr-un bol, am frecat galbenusurile cu 3 linguri de zahar, pana au devenit ca o spuma. Am adaugat smantana, untul topit putin caldut, apoi maiaua crescuta, sarea si esentela, iar la final faina pe care am pus-o treptat pana s-a incorporat toata. a iesit un aluat usor de intins si nelipicios. Am acoperit si l-am lasat la crescut 20 minute timp in care si-a dublat volumul.

Pentru umplutura am batut albusurile cu putina sare si zaharul vanilat, am adaugat nuca macinata, apoi gemul si am omogenizat.

Am tapetat tava cu hartie de copt, aluatul l-am impartit in trei si am intis cu sucitorul cate o foaie cat dimensiunea tavii. Am asezat prima foaie, am pus jumatate din umplutura, a doua foaie, restul de umplutura si ultima foaie. 

Am copt 35 minute la 180 grade.

In timp ce s-a copt prajitura am facut glazura. Am maruntit ciocolata, untul l-am frecat putin cu zaharul si laptele, am adaugat cacaoa, apoi ciocolata si am pus la topit pe baie de aburi. Am turnat glazura peste prajitura imediat ce am scos-o din cuptor.

Este tocmai buna de servit cu cafeluta.

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu gem si nuci-0
Prajitura cu gem si nuci-1
Prajitura cu gem si nuci-2
Prajitura cu gem si nuci-3
Prajitura cu gem si nuci-4
Prajitura cu gem si nuci-5
Prajitura cu gem si nuci-6
Prajitura cu gem si nuci-7
Prajitura cu gem si nuci-8
Prajitura cu gem si nuci-9
Prajitura cu gem si nuci-10
Prajitura cu gem si nuci-11
Prajitura cu gem si nuci-12

COMENTARII (45)

Alinutza80 1

31.10.2012, 12:13

la favorite cu ea,trebuie incercata!

merisor 1

31.10.2012, 12:36

Alinutza, o sa-ti placa!
Rapsody

ralu_river 1

01.11.2012, 12:33

prajitura aceasta imi aminteste de copilarie multumesc pentru asta !

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!