Prajitura cu lamaie

de alinutza1983 in Prajituri, 26 Feb 2012 | 18489 vizualizari

 

reteta e imprumutata de la Laura Laurentiu ( care stia ce stia cand a laudat atat de mult aceasta prajiturica! )

 

INGREDIENTE

  • blat :
  • 3 oua;
  • 3 linguri apa rece;
  • 1 praf sare;
  • 6 linguri zahar;
  • 150 gr faina (aprox 6 linguri);
  • 3 linguri unt topit;
  • coaja lamaie;
  • 1/2 plic praf de copt
  • crema:
  • 2 oua (intregi);
  • 6 linguri zahar;
  • 40 gr amidon (merge si un plic budinca vanilie);
  • 200 ml smantana dulce pentru frisca;
  • 1 plic intaritor frisca;
  • 1 lingura zahar pudra;
  • coaja +zeama de la 1 lamaie
  • suplimentar:
  • 1/2 borcan gem zmeura;
  • 1 plic glazura lamaie (Dr. Oetker);
  • bombonele decorative (sau chiar coaja rasa de lamaie)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu lamaie:

1. Pregatim mai intai blatul, astfel: intru-n bol incapator se bat albusurile de la cele 3 oua cu apa si un praf de sare, pana cand avem o spuma consistenta.

2. Adaugam, treptat, zaharul ( cate-o lingura, pana se dizolva si tot asa), apoi galbenusrulie si , la final, untul topit ( dar racit).

3. La final incorporam faina cernuta+1/2 plic praf de copt si coaja rasa de lamaie. Faina se incorporeaza usor, cu o spatula, ca sa mentinem consistenta aerata a blatului.

4. In tava mare de aragaz ( tapetata cu hartie de copt) punem compozitia obtinuta si o nievelam cat mai bine. Dam tava la cuptor cca 12-15 min, la foc mediu!

5. Blatul este gata cand la proba cu scobitoarea aceasta va iesi curata! Se scoate din cuptor si se lasa la racit!

Tips: dedesubtul blatului aflat pe hartia de copt punem un servet umed ( in acest mod vom putea desprinde cu usurinta blatul de pe hartia de copt).

6. Blatul racit se taie in 3 fasii egale.

7. Intre timp, cat sta blatul la racit pregatim crema de lamaie, astfel: batem intr-o craticioara ouale cu zaharul, apoi adaugam amidonul ( eu nu am avut si am inlocuit cu un plic de budinca de vanilie) si zeama+coaja de lamaie.

8. Punem craticioara pe foc micut la aragaz, amestecand in continuu in ea, pana se ingroasa

9. Crema astfel obtinuta se lasa la ract ( avem grija sa o acoperim cu folie alaimentara ca sa nu faca pojghita deasupra; filmul alimentar se pune chiar lipit de crema respectiva, sa nu existe nicun fel de spatiu de aer intre).

10. Cat timp crema sta la racit, batem smantana pentru frisca, avand grija sa adaugam si un plic de inatritor, pentru consistenta ! Trebuie sa fie teapana! Optional, adaugam 1 lingura de zahar pudra!

11. Peste smantana bine batuta adaugam ,treptat, cate-o lingura din crema de lamaie (racita bine)!

Tips: daca ne grabim si vrem sa racim mai repede crema de lamaie, punem craticioara in care se afla in apa rece!

12. Asamblam prajiturica, astfel: 1/3 fasie blat se acopera cu un strat gem de zmeura, apoi 1/2 crema lamaie, punem o a doua fasie de blat ( pentru care repetam aceeasi operatiune).

13. La final acoperim cu cea din urma fasie de blat!!!

14. Prajitura se acopera cu o glazura de lamaie ( preparata cf instructiunilor de pe plic) si se decoreaza dupa pricepere! :) ...Se pastreaza la frigider 2-3 ore inainte de portionare!

TIPS-URI

1

Nota: aici avem cantitatile pentru o portie mica de prajitura!!! in caz in care se doreste o cantitate mai mare se fac modificari!

2

Facem blatul de 3 ori, astfel incat sa ne rezulte 3 foi( de tava de aragaz).

3

crema: cantitatea poate ramane aceeasi, deoarece mie mi s-a parut destul de multa crema!

4

gemul de zmeura: vom avea nevoie de un borcan intreg!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu lamaie" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu lamaie si fructe