Prajitura cu lamaie a la Gaby_d

de Patricia Iordache in Prajituri, 13 Apr 2013 | 80303 vizualizari

 

N-am rezistat sa nu fac aceasta prajitura! A fost un deliciu!!!! Multumesc Gaby! Este pe lista de prajituri preferate si o voi reface cat de curand.
Singurul lucru care l-am schimbat la retete a fost la glazura, unde am adaugat si 1/3 de fiola esenta de lamaie Dr. Oetker ;)

 

INGREDIENTE

pentru blat:

  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • un vf. cutit sare

pentru crema:

  • 500 ml lapte
  • 3 linguri si 1/2 faina sau amidon alimentar (eu am pus 2 linguri de faina si 1 lingura 1/2 de amidon)
  • 5-6 linguri zahar
  • un pachet de unt 80 % grasime
  • coaja si zeama de la o lamaie

pentru glazura:

  • 100 ml frisca lichida indulcita
  • 100 ml smantana cu continut ridicat de grasime
  • 1/3 fiola lamaie Dr. Oetker/zeama de lamaie
  • 2 linguri rase zahar
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu lamaie a la Gaby_d:

Cum preparam blatul:

Separam albusurile de galbenusuri.
Mixeazam spuma albusurile impreuna cu sarea si adaugam treptat zaharul, mixand pana se topeste complet.
Galbenusurile le freacam cu ulei, ca pentru maioneza apoi adaugam apa si omogenizam.
Adaugam compozitia peste albusuri, apoi faina cernuta.

Omogenizam amestecand usor, de jos in sus (nu circular).
Turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt (tava de 20/27cm), nivelam si bagam tava la cuptorul preincalzit, la foc mic (aproximativ 170 grade) pana capata o culoare frumoasa si trece testul scobitorii.
Lasam  la racit si preparam crema.

Cum preparam crema:

Mixam untul spuma.
Intr-un vas cu fund dublu punem faina si zaharul apoi adaugam putin cate putin  laptele rece si amestecam cu un tel sa nu se faca cocoloase.

Punem la foc mic si fierbem amestecand mereu cu o lingura de lemn ca sa nu se lipeasca, pana se ingroasa si capata consistenta unei budinci.

Punem vasul in alt vas cu apa rece si amestecam cand si cand ca sa se raceasca crema. Adauga si zeama de lamaie si coaja. Amestecam.
Cand crema ajunge la temperatura camerei adaugam untul spuma si omogenizam.

Cum montam prajitura:

Desprindem hartia de copt de pe blatul rece si il taiem in 3, pe orizontala.

Asezam prima foaie, intindem uniform jumatate din crema, asezam a doua foaie, punem si restul de crema, apoi asezam ultima foaie din blat.

Cum facem glazura:

Intr-un bol punem frisca ,smantana grasa, zaharul si zeama de lamaie (eu am pus 1/3 fiola lamaie Dr. Oetker) si mixam.
Intindem glazura peste prajitura si trasam linii cu ajutorul unei furculite.

Se lasa la rece pana a doua zi (sau minim 4-5 ore) apoi se portioneaza.

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu lamaie a la Gaby_d-0
Prajitura cu lamaie a la Gaby_d-1
Prajitura cu lamaie a la Gaby_d-2
Prajitura cu lamaie a la Gaby_d-3
Prajitura cu lamaie a la Gaby_d-4
Prajitura cu lamaie a la Gaby_d-5
Prajitura cu lamaie a la Gaby_d-6

COMENTARII (43)

ralu_ca

ralu_ca 1

13.07.2013, 11:37

ionela84

ionela84 1

14.07.2013, 00:13

Am facut-o si eu extraordinara

deea2686

deea2686 1

19.09.2013, 12:08

vai ce bn arata...cred ca o sa o incerc si eu....ms...felicitari tie!!!:*

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!