Prajitura cu menta

de adnia in Prajituri, 25 Ian 2013 | 2264 vizualizari

 

Am facut mai demult aceasta minunata prajitura, dar n-am apucat s-o postez inca, mai ales ca a fost excelenta! E fina, delicata si imbina perfect aromele mele preferate:ciocolata si menta!

 

INGREDIENTE

  • Pt blat (amandina)
  • -6 oua mari
  • - 200 gr de zahar
  • - 40 ml de apa
  • - 40 ml de ulei
  • - 3 linguri cu varf de cacao
  • - 200 gr de faina
  • - un pliculet de praf de copt
  • Pt. crema:
  • - 1 pachet unt de buna calitate
  • -esenta de menta
  • -zahat pudra/miere (dupa gust)
  • -3 galbenusuri
  • Pt sirop:
  • -500 ml de apa
  • - 250 gr de zahar
  • - 2 plicuri de cappucino de ciocolata
  • - 2 fiole de rom
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu menta:

Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu ulei pana devin ca o maioneza subtire, albusurile se bat spuma tare (sa nu se desprinda de pe paletele mixerului). Cand spuma e tare, se adauga zaharul, apa, crema de galbenusuri si  se amesteca totul cu o spatula de lemn, cu miscari de sus in jos. Apoi se adauga, in ploaie, faina amestecata cu cacao si praf de copt. Toata compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor (cca 180 grade) pana trece testul scobitorii. Se scoate pe gratar, se inlatura repede hartia de copt si se taie pe lung in doua parti egale, dar asta numai dupa ce s-a racit complet.  

Intre timp se prepara crema: untul la temperatura camerei se alifiaza bine cu zaharul pudra, sau miere (eu am pus miere), galbenusurile si esenta de menta.  

Siropul se prepara astfel: zaharul se pune la topit intr-o craticioara, iar dupa ce s-a caramelizat, se toarna apa (zaharul  ars se va umfla, dar se va "cuminti" repede) si se lasa in continuare la foc. Dupa dizolvarea completa a zaharului ars in apa, se ia craticioara deoparte si se adauga plicurile de capuccino si esenta de rom. Se lasa la racit.  

Prajitura se asambleaza astfel: blat+sirop:crema+blat+sirop. Apoi se da la racit 2 ore, se portioneaza si se serveste.

 

TIPS-URI

1

se poate servi si cu diferite glazuri (eu am facut glazura de zahar violet si visine). Enjoy!

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura cu menta 199888
retete culinare - Prajitura cu menta 199889
retete culinare - Prajitura cu menta 199890
retete culinare - Prajitura cu menta 199891

COMENTARII (13)

Angelina_Elena 1

25.01.2013, 22:47

foarte buna!

elucubratiiculinare 1

25.01.2013, 23:27

cred ca e racoritoare

adry88 1

26.01.2013, 13:40

foarte buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S