Prajitura cu mere si ciocolata

de laviniaticu in Prajituri, 9 Oct 2011 | 7684 vizualizari

 

INGREDIENTE

Aluat

  • 4 oua,
  • ¼ lingurita sare,
  • 9 linguri de zahar,
  • 9 linguri de ulei,
  • 9 linguri de lapte,
  • 14 grame de amoniac,
  • 2 lingurite zeama de lamaie,
  • 1 kg de faina

 Crema de mere:

  • 3 kg mere,
  • 50 gr unt,
  • 250 gr zahar,
  • o lingurita scortisoara

 Glazura de ciocolata:

  • 250 gr. Ciocolata cu lapte,
  • 3 linguri de cacao,
  • 2 linguri zahar pudra,
  • 5 lingurite smantana,
  • o lingura de miere
Portii: 42
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mere si ciocolata:


Prepararea aluatului:

Se bat cele 4 oua cu sarea foarte bine, apoi se adauga zaharul si se bate compozitia pana capata o consistenta spumoasa si o culoare alba, iar zaharul s-a topit de tot

Mai apoi se adauga uleiul, se bate din nou, apoi laptele si amoniacul stins in zeama de lamaie. Dupa ce se bate totul foarte bine, se adauga incet incet faina, apoi cand deja telul nu mai face fata, il scoatem si bagam mana. Se framanta foarte bine compozitia, pana iese un aluat tare. Se baga la frigider pentru cel putin o ora, timp in care ne ocupam de crema de mere.

Crema de mere:

Spalam merele, le curatam lasand cotorul, dupa care le dam pe razatoare, pe partea cu ochiuri mari. Intr-un ceaun (deoarece este mai gros, si spre deosebire de o cratita obisnuita marul nu se prinde) punem untul la incins, apoi adaugam merele, amestecam, apoi punem zaharul si lasam pe foc mic amestecand din cand in cand. Unii prefera doar sa caleasca marul. Eu l-am lasat la copt pe foc mic, si asa va recomand si voua, deoarece marul nu trebuie doar inmuiat, ci trebuie facuta o crema, cu o consistenta putin gelatinoasa, caramelizata. Lasam suficient (cam 30-40 min.) cat sa prinda consistenta, apoi oprim si dam deoparte. Dupa 10 minute, adaugam scortisoara si amestecam. Astfel, aroma va fi naturala.

Coacerea foilor:

Se incinge cuptorul aragazului la temperatura maxima. Aluatul se scoate din frigider, se ruleaza si se imparte in 4 parti egale.

Pe un fund suficient de mare pe care il ungem cu putin ulei incepem sa intindem  foi, una cate una .

Luam o tava de la aragaz, o intoarcem invers si ungem fundul tavii cu ulei. Luam incet foaia si o transferam pe fundul tavii, dupa care o bagam in cuptor cam 7-8 minute , in spatiul din mijloc. Cand incepe sa se rumeneasca pe margini, o scoatem repede , o desprindem si o punem pe un alt fund. Imediat punem si cea de-a doua foaie, iar intre timp punem 1/3 din crema peste prima foaie. Cand scoatem a doua foaie din cuptor, o punem asa fierbinte direct peste prima care e unsa deja, si tot asa pana la ultima, lasand partea de deasupra neunsa.  Mare grija, caci foile sunt foarte fragede, si trebuie lucrat foarte usor cu ele, deoarece risca sa se rupa, insa in acelasi timp trebuie sa ne sincronizam foarte bine cu umplerea si coacerea.

Urmeaza partea de presare, care dureaza cam 12 ore. Se pune hartie de copt peste prajitura, ca sa nu se prinda, dupa care se pune un alt fund si deasupra ceva greu, ca sa se preseze.  Rolul presarii este ca prajitura sa se insiropeze suficient de la crema, si sa ia o forma perfecta. Dupa cele 12 ore, urmeaza glazurarea.

 Glazura de ciocolata:

Se pune ciocolata (200 de grame) intr-un castron intr-un vas cu apa, pe foc, impreuna cu cacao, zaharul pudra (cernut) si 3 lingurite de smantana. In timp ce ciocolata se topeste se amesteca foarte foarte bine, sa nu ramana cocoloase. Dupa ce a prins o consistenta cremoasa, dam castronul deoparte si mai adaugam doua lingurite de smantana si mierea, apoi amestecam din nou. Daca vi se pare tare, mai adaugati o lingurita de unt, sau smantana. Eu prefer sa pun ciocolata cu lapte+cacao, deoarece capata un gust mai bun decat ciocolata amaruie cumparata din comert, iar mierea o pun pentru a capata un aspect mai frumos. De asemenea, smantana ajuta ca ciocolata sa NU se intareasca dupa glazurare, si sa ramana cremoasa. Se toarna crema de ciocolata peste prajitura si se niveleaza foarte bine. Din ciocolata ramasa, se rad cu cutitul fasii foarte subtiri, pe care le presuram deasupra pentru ornament.
Pofta buna!


 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu mere si ciocolata-0
Prajitura cu mere si ciocolata-1
Prajitura cu mere si ciocolata-2

COMENTARII (38)

 Krystyan  Trendy

Krystyan Trendy 1

17.11.2013, 13:05

arata superb

Tuxedo

Tuxedo 1

10.12.2013, 13:22

minunata, deja imi lasa gura apa!

Aurelia 07_07

Aurelia 07_07 1

18.12.2013, 23:18

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!