Prăjitură cu morcovi şi nuci

de gratziela in Prajituri, 30 Apr 2011 | 4758 vizualizari

 

Dulciurile sunt totdeauna o ispită de care nu mă pot lepăda! Ei bine, măcar sâmbăta sau duminica încerc să-mi răsfăţ familia, şi de ce nu, şi pe mine.

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 1 cană miez de nucă
  • 5 ouă
  • ¾ căni de ulei 
  • ¾ căni apă 
  • ¾ căni de gem (vezi ce culoare are gemul; el va influenţa culoarea prăjiturii) 
  • 1 ½ căni zahăr 
  • 3 ½ căni făină albă
  • 2 morcovi mărişori
  • 2 linguriţe bicarbonat nestins 
  • 1 praf de sare grunjoasă
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • 1 fiolă esenţă de rom

Glazura:

  • ½ cană nuci măcinate
  • 150 gr. zahăr
  • 5 linguri apă
  • 100 gr.unt
  • 4 linguri cacao
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu morcovi şi nuci:

 Pune într-un vas pentru mixare: ouăle, uleiul, apa, gemul, zahărul, făina, bicarbonatul şi praful de sare.
Mixează bine, până ce toate ingredientele s-au încorporat.
Separat, rade pe răzătoarea cu ochiuri mari morcovul care, în prealabil, l-ai curăţat de coajă şi l-ai spălat cu un jet de apă rece. Răstoarnă în compoziţia aluatului morcovul,miezul de nucă şi esenţele.

Mixează din nou până ce toate ingredientele se vor împrieteni, deşi morcovul, mai certăreţ din fire, îşi răsfiră obraznic mustaţa şi mai dă ocheade pe la vecini.

Unge tava cu puţin ulei şi tapetează cu griş. Răstoarnă aluatul în tavă, şi, cu o spatulă din lemn, nivelează bine, şi mai ales, verifică să aibă aceeaşi grosime pe toată suprafaţa. Dar cu 10 minute înainte, încălzeşte cuptorul la 160ºC (mediu spre mic la gaze).

Coace blatul cam  45 minute, dar verifică-l cu scobitoarea.

Cât timp se coace blatul este bine să ne odihnim puţin.

După ce ai scos din cuptor blatul copt, îl laşi deoparte, şi pregăteşte finisarea lui.

Macină nucile,după care hai să facem glazura

Într-o crăticioară, de preferat antiaderentă, pune apa şi zahărul din care faci un sirop puţin legat (cam 3 minute).

Pune cratiţa alături de foc şi amestecă cu grijă siropul şi cele 4 linguri de cacao până ce se încorporează, dar ai grijă să nu facă cocoloaşe. Mai fierbe cam 1 minut, după care, stingi focul şi amesteci cu untul până ce şi acesta se încorporează perfect.

Unge cu glazură, cât este fierbinte, blatul ce aşteaptă cuminte să fie pomădat. Presară bine miezul de nucă şi apasă uşor cu spatula din lemn ca să se impregneze în  glazură.

Chiar dacă eşti nerăbdător, este bine să aştepţi câteva ore pentru a intra glazura în blat şi să se răcească. După ce s-a răcit, este bine să tai cuburi, dar numai ce serveşti pe loc, restul acoperă cu o folie alimentară şi aşteaptă să-ţi vină musafirii. Şi chiar dacă nu vin, taie din prăjitură numai atât cât este nevoie, ca să nu se usuce.

Şi dacă tot ai aşteptat atât de mult privind cu nerăbdare la ciocolata care se prelinge obraznic peste margini, învăluind parcă în mister ceea ce nu mai poţi zări, pregăteşte un platou şi răstoarnă din visele ce ţi-au înconjurat pofta şi umpleţi gura cu parfum şi gust de ciocolată, dar cu tente uşoare de culoare cu aripi de morcov ce te-a impresionat prin îndrăzneala lui. Eşti surprins, nimic din ceea ce ai ştiut despre morcov nu regăseşti aici. Este un gust dulce rafinat, iar ciocolata, ei bine, ciocolata învăluie în şi mai multe rotocoale de mister ceea ce nici măcar nu bănuieşti că vei găsi ascuns printre faldurile creţe ale nucilor ce s-au logodit cu mult fast într-o zi de duminică.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură cu morcovi şi nuci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

COMENTARII (18)

adry88 1

14.05.2011, 17:42

Cris2711 1

21.07.2011, 19:52

Teo 1

24.11.2012, 23:15

Am citit cu bucurie descrierea si-mi pare rau ca s-a terminat! m-am saturat deja!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Kati