Prăjitură cu morcovi şi nuci

de gratziela in Prajituri, 30 Apr 2011 | 2636 vizualizari

 

Dulciurile sunt totdeauna o ispită de care nu mă pot lepăda! Ei bine, măcar sâmbăta sau duminica încerc să-mi răsfăţ familia, şi de ce nu, şi pe mine.

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 1 cană miez de nucă
  • 5 ouă
  • ¾ căni de ulei 
  • ¾ căni apă 
  • ¾ căni de gem (vezi ce culoare are gemul; el va influenţa culoarea prăjiturii) 
  • 1 ½ căni zahăr 
  • 3 ½ căni făină albă
  • 2 morcovi mărişori
  • 2 linguriţe bicarbonat nestins 
  • 1 praf de sare grunjoasă
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • 1 fiolă esenţă de rom

Glazura:

  • ½ cană nuci măcinate
  • 150 gr. zahăr
  • 5 linguri apă
  • 100 gr.unt
  • 4 linguri cacao
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu morcovi şi nuci:

 Pune într-un vas pentru mixare: ouăle, uleiul, apa, gemul, zahărul, făina, bicarbonatul şi praful de sare.
Mixează bine, până ce toate ingredientele s-au încorporat.
Separat, rade pe răzătoarea cu ochiuri mari morcovul care, în prealabil, l-ai curăţat de coajă şi l-ai spălat cu un jet de apă rece. Răstoarnă în compoziţia aluatului morcovul,miezul de nucă şi esenţele.

Mixează din nou până ce toate ingredientele se vor împrieteni, deşi morcovul, mai certăreţ din fire, îşi răsfiră obraznic mustaţa şi mai dă ocheade pe la vecini.

Unge tava cu puţin ulei şi tapetează cu griş. Răstoarnă aluatul în tavă, şi, cu o spatulă din lemn, nivelează bine, şi mai ales, verifică să aibă aceeaşi grosime pe toată suprafaţa. Dar cu 10 minute înainte, încălzeşte cuptorul la 160ºC (mediu spre mic la gaze).

Coace blatul cam  45 minute, dar verifică-l cu scobitoarea.

Cât timp se coace blatul este bine să ne odihnim puţin.

După ce ai scos din cuptor blatul copt, îl laşi deoparte, şi pregăteşte finisarea lui.

Macină nucile,după care hai să facem glazura

Într-o crăticioară, de preferat antiaderentă, pune apa şi zahărul din care faci un sirop puţin legat (cam 3 minute).

Pune cratiţa alături de foc şi amestecă cu grijă siropul şi cele 4 linguri de cacao până ce se încorporează, dar ai grijă să nu facă cocoloaşe. Mai fierbe cam 1 minut, după care, stingi focul şi amesteci cu untul până ce şi acesta se încorporează perfect.

Unge cu glazură, cât este fierbinte, blatul ce aşteaptă cuminte să fie pomădat. Presară bine miezul de nucă şi apasă uşor cu spatula din lemn ca să se impregneze în  glazură.

Chiar dacă eşti nerăbdător, este bine să aştepţi câteva ore pentru a intra glazura în blat şi să se răcească. După ce s-a răcit, este bine să tai cuburi, dar numai ce serveşti pe loc, restul acoperă cu o folie alimentară şi aşteaptă să-ţi vină musafirii. Şi chiar dacă nu vin, taie din prăjitură numai atât cât este nevoie, ca să nu se usuce.

Şi dacă tot ai aşteptat atât de mult privind cu nerăbdare la ciocolata care se prelinge obraznic peste margini, învăluind parcă în mister ceea ce nu mai poţi zări, pregăteşte un platou şi răstoarnă din visele ce ţi-au înconjurat pofta şi umpleţi gura cu parfum şi gust de ciocolată, dar cu tente uşoare de culoare cu aripi de morcov ce te-a impresionat prin îndrăzneala lui. Eşti surprins, nimic din ceea ce ai ştiut despre morcov nu regăseşti aici. Este un gust dulce rafinat, iar ciocolata, ei bine, ciocolata învăluie în şi mai multe rotocoale de mister ceea ce nici măcar nu bănuieşti că vei găsi ascuns printre faldurile creţe ale nucilor ce s-au logodit cu mult fast într-o zi de duminică.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prăjitură cu morcovi şi nuci 101758
retete culinare - Prăjitură cu morcovi şi nuci 101759
retete culinare - Prăjitură cu morcovi şi nuci 101760
retete culinare - Prăjitură cu morcovi şi nuci 101761
retete culinare - Prăjitură cu morcovi şi nuci 102696
retete culinare - Prăjitură cu morcovi şi nuci 102697
retete culinare - Prăjitură cu morcovi şi nuci 102698

COMENTARII (18)

adry88 1

14.05.2011, 17:42

Cris2711 1

21.07.2011, 19:52

Teo 1

24.11.2012, 23:15

Am citit cu bucurie descrierea si-mi pare rau ca s-a terminat! m-am saturat deja!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55