Prajitura cu ness si bezea caramel

de gaby_duceag in Prajituri, 26 Iun 2011 | 21383 vizualizari

 

Una dintrele matusile mele, chiar cea preferata :)), m-a invitat intr-o zi la o prajitura, stiindu-ma mare devoratoare :))).
De la prima imbucatura am zis :moa, am ajuns in Rai! :)).
Era ultima ei bucata, oprita pentru mine.
Nu m-am saturat, bineinteles :)).Mie-mi trebuie o jumatate de tava sa-mi fac pofta :)).
Asa ca am intrebat-o cum a facut-o si iata ce-a iesit:

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 3 oua
  • 3/4 cana zahar
  • 3/4 cana faina
  • un vf cutit sare
  • 3 linguri ulei

Crema

  • 4 galbenusuri (merg si 3)
  • 200 gr zahar pudra
  • 3-4 linguri ness (eu as fi pus o cutie :)))) )
  • 200 gr unt

Bezea

  • 4 albusuri
  • 100 gr zahar
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu ness si bezea caramel:

Blat.
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam spuma albusurile adaugand treptat zaharul. Ne oprim cand avem o compozitie cu consistenta ferma, lucioasa.
Adaugam galbenusurile amestecand usor .Cernem faina si o imprietenim cu amestecul.
Omogenizam. La final incorporam uleiul.
Tapetam o tava cu folie de aluminiu - a mea a fost de 18/24cm,(nu se prinde deloc blatul! e super!), o ungem cu ulei, tapetam fundul cu faina.

Preincalzim cuptorul.

Turnam aluatul si coacem la foc mic pentru aprox 35 minute .(proba cu scobitoarea e sfanta :D).Il scoateti si-l lasati sa se raceasca.


Crema.(asta am preparat-o prima)
Galbenusurile le amestecam cu zaharul pudra.
Le punem intr-o craticioara pe care o punem deasupra unui vas cu apa care fierbe.
Amestecam cu un tel pana ce zaharul e topit si obtinem o crema groasa asemantatoare unei alifii. Adaugam ness-ul si omogenizam.
Lasam la racit.
Frecam spuma untul.
Cang galbenusurile s-au racit le amestecam cu untul. Dam crema la rece.
Cand e rece blatul intindem frumos crema deasupra.

Pont. Am mai zis si-n alte postari: daca vi setaie crema puneti vasul pe baie de abur si mixati in continuare. Isi va reveni imediat.

Bezeaua.
Mixati albusurile spuma apoi adaugati doua linguri zahar mixand in continuare.
Restul de zahar il puneti intr-un ibric la caramelizat pana obtineti un amestec culoarea chihlimbarului.
Puneti vasul cu albusurile deasupra unui vas cu apa care fierbe si incepeti sa adaugati in fir subtire caramelul fierbinte mixand in continuu.
Lucrati repede sa nu se intareasca caramelul, eventual il mai puneti putin pe foc.
Mai mixati 2 minute si lasati sa se racoreasca.

Scoateti prajitura rece si intindeti bezeaua peste crema.

Aceasta prajitura face parte din top 10 prajituri preferate :D.
Pudrata usor cu ness e dementiala :)).

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura cu ness si bezea caramel 112017
retete culinare - Prajitura cu ness si bezea caramel 112018
retete culinare - Prajitura cu ness si bezea caramel 112019
retete culinare - Prajitura cu ness si bezea caramel 112020
retete culinare - Prajitura cu ness si bezea caramel 112022

COMENTARII (51)

diaconta 1

21.01.2013, 17:36

ca nici nu tineam minte sa fi vazut prajitura asta si acum vad ce bine m-am distrat )))
Alzheimeru' ma paste
Mi-ar prinde bine amu' niste alifie de-asta sa ma dau pe spate,poate-mi trece durerea

Alina26 1

30.04.2013, 11:56

cum arataaa....super buna!!!!!!

laura2002 1

25.11.2013, 15:23

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S