Prajitura cu nuca si gem de prune

de merisor in Prajituri, 22 Dec 2013 | 10175 vizualizari

 

Sa va povestesc istorioara acestei prajituri.
Am framantat un aluat cu gand sa fac niste cornulete vanilate, dar am constatat ca nu aveam vanilie, apoi m-am gandit sa fac biscuiti, dar a sunat telefonul si s-a anuntat cineva in vizita, ori nu puteam sa stau sa decupez biscuiti in fata musafirilor, asa ca am facut in final aceasta prajitura.
A iesit o prajitura sfaramicioasa si delicioasa!

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 2 galbenusuri
  • 200 gr unt
  • 2 linguri untura solida
  • 5 linguri zahar
  • 200 ml apa minerala
  • 2 plicuri garant pentru aluaturi dospite
  • 200 gr nuca macinata fin
  • 800 gr faina
  • sare
  • Pentru umplutura:
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • coaja de lamaie
  • 100 gr nuca macinata mai grosier
  • sare
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuca si gem de prune:

Nu am retinut gramajul unui plic de garant pentru aluaturi dospite, dar  era indicat pentru 375 g faina.

Pentru aluat, frecam untul impreuna cu untura si zaharul pana la diluarea zaharului(eu obisnuiesc sa folosesc lingura de lemn).

Adaugam galbenusurile, sarea, nuca macinata, apoi apa minerala si incepem sa incorporam faina impreuna cu garantul pentru aluaturi dospite.

Iese un aluat usor sfaramicios din cauza nucii.

Impartim aluatul in doua parti si intindem prima parte in tava tapetata cu hartie de copt.

Eu am folosit o tava de 26/40 cm.

Pentru umplutura, batem albusurile spuma cu putina sare, adaugam treptat zaharul, zeama si coaja de lamaie, apoi nuca macinata si in final gemul de prune.

Intindem compozitia obtinuta peste foaia din tava, nivelam si acoperim cu cealalta foaie de aluat.

Intepam foaia cu o furculita din loc in loc si dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.

Lasam prajitura sa se raceasca bine, apoi portionam.

Noi nu am avut rabdare si am taiat pe la colturi, dar gemul este usor cursiv daca se taie calda.

 

TIPS-URI

1

Recomand a se micsora cantitatea de gem, sau se mai poate adauga nuca, pentru a fi umplutura mai grosiera.

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu  nuca si gem de prune-0
Prajitura cu  nuca si gem de prune-1
Prajitura cu  nuca si gem de prune-2
Prajitura cu  nuca si gem de prune-3
Prajitura cu  nuca si gem de prune-4
Prajitura cu  nuca si gem de prune-5
Prajitura cu  nuca si gem de prune-6
Prajitura cu  nuca si gem de prune-7
Prajitura cu  nuca si gem de prune-8
Prajitura cu  nuca si gem de prune-9

COMENTARII (27)

merisor 1

26.12.2013, 19:46

Elena

diaconta 1

26.12.2013, 23:38

ce buna

merisor 1

27.12.2013, 09:08

Dia

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41