Prajitura cu nuca si glazura din galbenus

de Lia_ in Prajituri, 4 Feb 2014 | 18973 vizualizari

 

O prajitura clasica pe care o stiti sub denumirea de "Prajitura chinezoaica". Se poate decora cu ciocolata rasa sau carlionti din ciocolata. Eu o prefer simpla. Este buna! Imi aminteste de mama.

 

INGREDIENTE

BLAT:
  • 250 g unt moale, la temperatura camerei
  • 6 albusuri
  • 1 "ciupitura" de sare
  • 200 g faina
  • 200 g zahar tos
  • 200 g nuca macinata (optional o puteti praji foarte putin)
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf de copt
GLAZURA:
  • 6 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
DECOR (OPTIONAL):
  • ciocolata neagra
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuca si glazura din galbenus:

1.Untul il scoti din timp de la frigider ca sa se inmoaie.

2.Pui hartie de copt in tava in care vei coace blatul.

3.Miezurile de nuca le cureti cu grija de cojile care obligatoriu scapa, chiar si la pachetele cu miezuri vidate. Eu sparg nucile cu o zi inainte pentru ca este un proces cam migalos. Daca doresti le poti praji un pic fara ca sa le arzi si reci le macini marunt.

4.Intr-un bol formezi un amestec uscat din: nuca+cacao+faina+vanilia+praful de copt.

5.Incingi acum cuptorul la maxim 180grd (foc potrivit).

6.Bati cu mixerul albusurile impreuna cu o ciupitura de sare pana se intaresc foarte bine.

7.Intr-un vas foarte incapator,cu mixerul, freci untul cu zaharul tos pana cand zaharul se topeste. Daca vreti sa mearga foarte repede, puneti zahar pudra in loc de tos.

8.Peste unt incepi sa pui din amestecul uscat, la inceput reducand viteza ca sa nu "zboare" pana incorporezi tot. Daca devine prea uscat, ai voie sa adaugi 2-3 linguri din albusul batut ca sa poti sa incorporezi mai usor.

9.Opresti mixerul, rastorni toate albusurile peste acest amestec si omogenizezi cu o spatula cu miscari de jos in sus. Ca sa omogenizati mai bine, la final mai dati numai cateva impulsuri cu mixerul, in cateva secunde dispar orice fragmente de albus, e gata! 

10.Rastorni in tava protejata de hartia de copt si nivelezi cu o spatula.

11.Coci blatul la 180 grade (foc potrivit) timp de 20-30 minute, nu trebuie sa fie copt final. La mine a durat 20 minute.

12.Cat timp se coace la cuptor blatul, prepari glazura: freci cu mixerul foarte bine galbenusurile cu zaharul pudra pana se albesc si isi dubleaza volumul.

13.Cand blatul este aproape gata, scoati tava si imediat torni amestecul cu galbenusuri in panglici de la un capat in altul, apoi o intinzi in locurile unde nu acopera blatul.

14.Introduci tava la cuptor si mai coci pana se intareste glazura, cam 10 minute, dar o urmaresti, daca incepe sa se rumeneasca foarte subtil pe margini, opresti focul si o mai tii 10 minute in   cuptor.

16.Lasi prajitura sa se raceasca.

17.O tai cu un cutter de bucatarie sau cu un cutit cu lama extrem de fina, altfel, glazura crapa foarte tare si se sparge in cioburi.

DECOR:

Eu o prefer fara ciocolata pe deasura, asa simpla, galbena si frumoasa.

Daca doresti, poti rade ciocolata pe deasupra sau sa o topesti si amesteci cu o lingura ulei de palmier sau 2-3 linguri de lapte si desenezi in fir subtire dupa inspiratie, cei dibaci isi imagineaza idiograme chinezesti. Sa iva fie de folos! 

TIPS-URI

1

Perfect se taie rece cu cutterul sau un cutit cu lama foarte putin groasa, altfel glazura se sparge

2

Dimensiuni tava: 25x32cm

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca si glazura din galbenus" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu ness