Prajitura cu nuca si glazura din galbenus

de Lia_ in Prajituri, 4 Feb 2014 | 10728 vizualizari

 

O prajitura clasica pe care o stiti sub denumirea de "Prajitura chinezoaica". Se poate decora cu ciocolata rasa sau carlionti din ciocolata. Eu o prefer simpla. Este buna! Imi aminteste de mama.

 

INGREDIENTE

BLAT:
  • 250 g unt moale, la temperatura camerei
  • 6 albusuri
  • 1 "ciupitura" de sare
  • 200 g faina
  • 200 g zahar tos
  • 200 g nuca macinata (optional o puteti praji foarte putin)
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf de copt
GLAZURA:
  • 6 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
DECOR (OPTIONAL):
  • ciocolata neagra
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuca si glazura din galbenus:

1.Untul il scoti din timp de la frigider ca sa se inmoaie.

2.Pui hartie de copt in tava in care vei coace blatul.

3.Miezurile de nuca le cureti cu grija de cojile care obligatoriu scapa, chiar si la pachetele cu miezuri vidate. Eu sparg nucile cu o zi inainte pentru ca este un proces cam migalos. Daca doresti le poti praji un pic fara ca sa le arzi si reci le macini marunt.

4.Intr-un bol formezi un amestec uscat din: nuca+cacao+faina+vanilia+praful de copt.

5.Incingi acum cuptorul la maxim 180grd (foc potrivit).

6.Bati cu mixerul albusurile impreuna cu o ciupitura de sare pana se intaresc foarte bine.

7.Intr-un vas foarte incapator,cu mixerul, freci untul cu zaharul tos pana cand zaharul se topeste. Daca vreti sa mearga foarte repede, puneti zahar pudra in loc de tos.

8.Peste unt incepi sa pui din amestecul uscat, la inceput reducand viteza ca sa nu "zboare" pana incorporezi tot. Daca devine prea uscat, ai voie sa adaugi 2-3 linguri din albusul batut ca sa poti sa incorporezi mai usor.

9.Opresti mixerul, rastorni toate albusurile peste acest amestec si omogenizezi cu o spatula cu miscari de jos in sus. Ca sa omogenizati mai bine, la final mai dati numai cateva impulsuri cu mixerul, in cateva secunde dispar orice fragmente de albus, e gata! 

10.Rastorni in tava protejata de hartia de copt si nivelezi cu o spatula.

11.Coci blatul la 180 grade (foc potrivit) timp de 20-30 minute, nu trebuie sa fie copt final. La mine a durat 20 minute.

12.Cat timp se coace la cuptor blatul, prepari glazura: freci cu mixerul foarte bine galbenusurile cu zaharul pudra pana se albesc si isi dubleaza volumul.

13.Cand blatul este aproape gata, scoati tava si imediat torni amestecul cu galbenusuri in panglici de la un capat in altul, apoi o intinzi in locurile unde nu acopera blatul.

14.Introduci tava la cuptor si mai coci pana se intareste glazura, cam 10 minute, dar o urmaresti, daca incepe sa se rumeneasca foarte subtil pe margini, opresti focul si o mai tii 10 minute in   cuptor.

16.Lasi prajitura sa se raceasca.

17.O tai cu un cutter de bucatarie sau cu un cutit cu lama extrem de fina, altfel, glazura crapa foarte tare si se sparge in cioburi.

DECOR:

Eu o prefer fara ciocolata pe deasura, asa simpla, galbena si frumoasa.

Daca doresti, poti rade ciocolata pe deasupra sau sa o topesti si amesteci cu o lingura ulei de palmier sau 2-3 linguri de lapte si desenezi in fir subtire dupa inspiratie, cei dibaci isi imagineaza idiograme chinezesti. Sa iva fie de folos! 

 

TIPS-URI

1

Perfect se taie rece cu cutterul sau un cutit cu lama foarte putin groasa, altfel glazura se sparge

2

Dimensiuni tava: 25x32cm

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-0
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-1
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-2
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-3
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-4
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-5
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-6
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-7
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-8
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-9
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-10
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus-11

COMENTARII (39)

Sim0na

Sim0na 1

06.02.2014, 11:23

Arata PERFECT!

mihaelalalala

mihaelalalala 1

20.05.2014, 13:35

Khristiana

Khristiana 1

20.05.2014, 17:46

Abia astept sa o fac!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!