Desert prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie

de RuxyRux in Prajituri, 1 Mai 2012 | 163170 vizualizari

 

Am reinventat aceasta prajitura care mi-a ramas la suflet, pentru ziua prietenei mele dragi cu care impart cele bune si cele mai putin bune ale vietii de peste 25 de ani.... La Multi Ani Magda scumpa si draga mea prietena! Sa-ti fie viata plina de iubire!

 

INGREDIENTE

  • Nucile caramelizate:
  • 200 gr de nuca prajita
  • 10 linguri de zahar
  • Blat:
  • 500 gr nuca, migdale si alune prajite( sau o puteti face numai cu nuca)
  • 16 albusuri de ou
  • 32 linguri de zahar( nu cu varf)
  • 2 esente de rom
  • zeama de la 1 lamaie
  • extract de vanilie
  • un praf de sare
  • Crema:
  • 500 gr unt
  • 16 galbenusuri de ou
  • 350 gr de zahar
  • 800 ml lapte rece
  • 8 linguri faina
  • zeama de la 3 lamai
  • coaja de la 2 lamai mari
  • extract de vanilie( sau esenta)
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie:

Nuca, alunele si migdalele  le-am pus in tava tapetata cu pergament si le-am copt in jur de 15 min la 200 de grade sau in functie de cuptor, cu grija, sa nu le ardeti.

Cand este gata prajita maruntiti totul la blender si lasati deoparte.

Puneti intr-un vas pe foc zaharul si nu plecati de langa el, aveti rabdare... la foc mic pana sel caramelizeaza (daca se arde devine amarui). Cand s-a caramelizat puneti nucile (cele 200 de grame), amestecati cu grija si apoi rasturnati pe folie de aluminiu sa se raceasca. Cand s-a racit bagati lin blender nucile caramelizate si le faceti pudra.

Blatul: Am pus albusurile cu praful de sare la mixer, apoi am adaugat zaharul, am mixat foarte bine in jur de zece minute, apoi am adaugat pe rand esenta de rom, vanilia si zeama de lamaie.

Aceasta compozitie am amestecat-o cu nuca, alunele si migdalele prajite si maruntite.

Impartim in 3 parti egale compozitia (o punem in trei vase).

Tapetam tava cu foaie pergament. Turnam compozitia pentru prima foaie. Vom proceda la fel, pe rand, cu toate celelate foi (inca doua).

Eu am avut o tava de 24/35 cu margine detasabila ca la tort (Metro).

Am copt fiecare foaie cate 20 de minute la 180 de grade.

Fiecare foaie scoasa o asezam cu tot cu pergament pe un prosopel ud de bucatarie, in acest fel o vom desprinde usor.

Crema: Untul pentru crema il vom scoate din timp si-l vom lasa la temperatura camerei.

Laptele il incalzim usor pe foc si adaugam vanilia.

Galbenusurile le vom mixa impreuna cu zaharul, apoi din cantitatea de lapte vom pune peste ele 100 ml si apoi faina lingura cu lingura.

Turnam in fir subtire peste laptele din vasul de pe foc si amestecam continuu pana crema se leaga bine si se ingroasa. Oprim focul.

Scoatem crema si o punem la racit.( eu am pus-o intr-un vas de plastic si am bagat-o la congelator,amestecand in ea din cand in cand).

Cand crema s-a racit vom mixa untul bine la mixer apoi in el vom pune pe rand coaja si zeama de lamaie. Vom adauga in crema de unt si lamaie, crema de vanilie racita bine( scoasa din congelator la timp, aveti grija sa nu o congelati), lingura cu lingura si vom mixa in continuare. Gata si crema si putem asambla prajitura.

Punem prima foaie in tava, aici atentie mare sa desprindeti usor foaia sa nu se rupa. Apoi vom unge cu crema, apoi din nou foaie si din nou crema pe care vom presara putina pudra de nuca caramelizata, din nou foaie si ultimul strat de crema. Deasupra vom pune restul de nuca caramelizata in care vom imbraca practic prajitura si o vom da la rece pana a doua zi. 

E o minunatie...am profitat ca mi-a inflorit salcamul japonez si am facut o fotografie sub aceasta spendoare a naturii...

 

 

 

TIPS-URI

1

 Din start va spun ca am dublat cantitatile de la prajitura cu nuca caramelizata( pentru care ii multumesc inca o data Ramonei)

2

Eu prima foaie de prajitura am lasat-o direct pe hartia de pergament in tava. Restul foilor le-am desprins cu grija dupa ce am rasturnat cu tot cu pergament peste prajitura

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (82)

Gicuta 1

12.05.2015, 12:47

O minunatie de prajitura!!

Adele 1

18.04.2016, 13:45

Woow Ruxy cat ma bucur ca am dat peste minunata ta reteta

RuxyRux 1

10.08.2016, 15:10

Multumesc! De fiecare data imi reamintesc cu placere de ea...a fost minunata!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura ''Floriilor''