Prăjitură cu vișine

de AlexJ in Prajituri, 8 Iun 2011 | 7744 vizualizari

 

Aceasta este o rețetă ungurească- meggyes lepény .Un desert simplu de făcut în cazul în care aveți prin bucătăria dvs. niște vișine care au scăpat nemâncate .
Acestă prăjitură este uneori servită la micul dejun şi este similară și cu prăjitura cehoslovacă cu cireșe, numita Bublanina .
Lepény se referă la forma pătrată sau dreptunghiulară a prăjiturii dar în zilele noastre acestă prăjitură poate fi coaptă și într-o tavă rotundă sau chiar o tigaie . Important este să rețineți cum se face aluatul deoarece Lepény se poate face cu orice fructe de sezon, brânză de vaci, nuci, gemuri și fructe confiate.

 

INGREDIENTE

  • jumătate de kilogram de vișine proaspăt spălate și fără sâmburi
  •  150 gr. unt la temperatura camerei
  • 150 gr. zahăr tos
  • 3 ouă mari, separate                                  
  • 1 cană făină 
  • un vârf cuțit de sare
  • pesmet 
  • zahăr vanilat şi zahăr pudră
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu vișine:


1. În primul rând toate ingredientele , inclusiv ouăle, trebuie aduse la temperatura camerei înainte de utilizare.

2. Încălziți cuptorul la 180  grade. Tapetați o tavă cu hârtie de copt. Hârtia de tapetat va sta la locul ei dacă ungeți ușor cu grăsime tava. Tapetarea tăvilor ţine de arta maestrului bucătar.  Sfat : puneți tava în centrul hârtiei de copt. Faceți câte o tăietură în diagonală, de la colțurile foii la colțurile tăvii. Apoi îndoiți hârtia între tăieturi, pentru a vă fi mai ușor să o poziționați în interiorul tăvii. Suprapuneți colțurile hârtiei și apăsați pentru fixarea acesteia. Ungeți forma și presarăți-o cu pesmet.

3. Amestecați întâi untul , pentru a-l topi , în vasul mare al unui mixer sau într-un bol ( de preferat de sticlă). Adăugați apoi  jumătate din cantitatea de zahăr . Amestecați untul și zahărul până compoziția se deschide la culoare și devine cremoasă . Folosiți mixerul, telul sau o lingură de lemn( silicon). Adăugați aromele, apoi adăugați gălbenuşurile de ou, unul câte unul şi continuați până când compoziția se omogenizează. Adăugați făina sub formă de pulbere și apoi sarea, amestecând bine.

4. Curățați bine paletele mixerului și cu ele curate, degresate, bateți albușurile de ou spumă cu restul de zahăr până când se îngroașă destul de mult pentru a lăsa o dâră atunci când ridicați telul( mixerul).

5. Adăugați spuma de albuș peste crema de unt , amestecând ușor de jos în sus. Nu amestecați în exces , deoarece se va pierde aerul din compoziție.

6. Puneți compoziția în forma pregătită anterior și neteziți-i suprafața cu dosul unei linguri ude. Așezați deasupra jumătățile de vișine cu gaura în jos .

Dați la cuptor aprox. 30 de minute. până când pe suprafața aluatului vor apărea parțial niște  bule și se acoperă fructele. Se lasă să se răcească în tavă. Se presară cu zahăr vanilat sau pudră , dacă doriți. Se taie  în formă pătrată sau felii şi se servește.

Să aveți poftă !!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură cu vișine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

mamaieelena 1

09.06.2011, 09:22

imi plce mult si eu o fac des

mirela0911 1

09.06.2011, 10:17

ce buna e, imi place

VeraLena 1

14.07.2019, 03:56

..........stimata "bucataras" care ai postat reteta,apoi la atatea explicatii chiar sa nu dai dimensiunea tavii sau formei si ce inseamna la matalutza "o cana"????????????eu si cred si altii detin cani sub diferite marimi chiar ce fel de "bucataras" esti ???????????Cel mai IMPORTAN in arta patiseriei este sa pastrezi garmajul ingredientelor la miime de milimetru,miime de milimetru se aude ?????????Ca doar nu ai postat reteta de ciorba de vacutza sau tocanitza de cartofi sa-ti permiti sa pui ce vor muschii matale !!!!!Chiar lasati-va de treaba daca sunteti atat de superficiale !!!! Sanatate si la mai putine astfel de retete !!!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu branza si visine