Prăjitură cu vișine

de AlexJ in Prajituri, 8 Iun 2011 | 4274 vizualizari

 

Aceasta este o rețetă ungurească- meggyes lepény .Un desert simplu de făcut în cazul în care aveți prin bucătăria dvs. niște vișine care au scăpat nemâncate .
Acestă prăjitură este uneori servită la micul dejun şi este similară și cu prăjitura cehoslovacă cu cireșe, numita Bublanina .
Lepény se referă la forma pătrată sau dreptunghiulară a prăjiturii dar în zilele noastre acestă prăjitură poate fi coaptă și într-o tavă rotundă sau chiar o tigaie . Important este să rețineți cum se face aluatul deoarece Lepény se poate face cu orice fructe de sezon, brânză de vaci, nuci, gemuri și fructe confiate.

 

INGREDIENTE

  • jumătate de kilogram de vișine proaspăt spălate și fără sâmburi
  •  150 gr. unt la temperatura camerei
  • 150 gr. zahăr tos
  • 3 ouă mari, separate                                  
  • 1 cană făină 
  • un vârf cuțit de sare
  • pesmet 
  • zahăr vanilat şi zahăr pudră
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu vișine:


1. În primul rând toate ingredientele , inclusiv ouăle, trebuie aduse la temperatura camerei înainte de utilizare.

2. Încălziți cuptorul la 180  grade. Tapetați o tavă cu hârtie de copt. Hârtia de tapetat va sta la locul ei dacă ungeți ușor cu grăsime tava. Tapetarea tăvilor ţine de arta maestrului bucătar.  Sfat : puneți tava în centrul hârtiei de copt. Faceți câte o tăietură în diagonală, de la colțurile foii la colțurile tăvii. Apoi îndoiți hârtia între tăieturi, pentru a vă fi mai ușor să o poziționați în interiorul tăvii. Suprapuneți colțurile hârtiei și apăsați pentru fixarea acesteia. Ungeți forma și presarăți-o cu pesmet.

3. Amestecați întâi untul , pentru a-l topi , în vasul mare al unui mixer sau într-un bol ( de preferat de sticlă). Adăugați apoi  jumătate din cantitatea de zahăr . Amestecați untul și zahărul până compoziția se deschide la culoare și devine cremoasă . Folosiți mixerul, telul sau o lingură de lemn( silicon). Adăugați aromele, apoi adăugați gălbenuşurile de ou, unul câte unul şi continuați până când compoziția se omogenizează. Adăugați făina sub formă de pulbere și apoi sarea, amestecând bine.

4. Curățați bine paletele mixerului și cu ele curate, degresate, bateți albușurile de ou spumă cu restul de zahăr până când se îngroașă destul de mult pentru a lăsa o dâră atunci când ridicați telul( mixerul).

5. Adăugați spuma de albuș peste crema de unt , amestecând ușor de jos în sus. Nu amestecați în exces , deoarece se va pierde aerul din compoziție.

6. Puneți compoziția în forma pregătită anterior și neteziți-i suprafața cu dosul unei linguri ude. Așezați deasupra jumătățile de vișine cu gaura în jos .

Dați la cuptor aprox. 30 de minute. până când pe suprafața aluatului vor apărea parțial niște  bule și se acoperă fructele. Se lasă să se răcească în tavă. Se presară cu zahăr vanilat sau pudră , dacă doriți. Se taie  în formă pătrată sau felii şi se servește.

Să aveți poftă !!!!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prăjitură cu vișine 109451
retete culinare - Prăjitură cu vișine 109452
retete culinare - Prăjitură cu vișine 109453
retete culinare - Prăjitură cu vișine 109454
retete culinare - Prăjitură cu vișine 109455

COMENTARII (20)

ela 1

09.06.2011, 01:31

ne facea mama cand eram mici,chiar voiam sa fac zilele astea,imi era dor...

mamaieelena 1

09.06.2011, 09:22

imi plce mult si eu o fac des

mirela0911 1

09.06.2011, 10:17

ce buna e, imi place

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pogacele cu cascaval

de Rocsi 9

Pogacele cu...

ieri la 22:28

Fursecuri umplute cu nuca de cocos

de nadea68 5

Fursecuri umplute...

ieri la 21:55

Ciuperci umplute cu praz si mozzarella

de GeorgiG 4

Ciuperci umplute...

ieri la 20:59