Prajitura cu zucchini, ciocolata si parfait de cafea

de klausenburger_adica Lacrima in Prajituri, 26 Iul 2012 | 1556 vizualizari

 

In toata nebunia zilelor astora, cand ba ne arde canicula, ba ne ocoleste ploaia, nici Nea Ilie cel cu biciul de foc nu ne-a vizitat in 2012, bag de seama tot politica l-a deranjat, - in aceste zile spuneam, in gradina mea s-au facut ca o minune de binecuvintare dovleceii si castravetii. Si oricat am daruit si altora din binele dat de bunul Dumnezeu ca rod al muncii grele, oricat am gatit ori am conservat, tot a ramas cat sa vreau sa ma si joc, in disperare de cauza. Decat sa se strice, mai bine incerc sa-i pun zucchini fie si in prajitura! Zis si facut!

Pun pariu ca nu va vine sa credeti, poate unele ati incercat ceva similar. Eu va zic ca dulcele asta e sublim. O tava s-a topit cat ai zice: zucchini. Asa ca a fost musai sa o refac! Ce vedeti in imaginea alaturata e prajitura refacuta. Prima tava, s-a topit fara nici un parfait de cafea, inca pe cand era calda. N-a protestat nici unul dintre dedulcitorii furati de curiozitatea de a da iama prin tava abia scoasa din cuptor! Dimpotriva! N-apucau sa zica nici "pas", erau prea ocupati sa nu lase prea mult celorlalti! :)

 

INGREDIENTE

  • 1/2 cana de unt
  • 1/2 cana de ulei
  • 1, 3/4 cani de zahar
  • 1 lingurita de esenta vanilie
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1 plic praf copt
  • 1/2 cana de iaurt sau smantana
  • 2, 1/2 cani faina
  • 3/4 cana pudra de cacao
  • 1 lingurita de cafea macinata
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 2 cani zucchini curatati si razuiti pe razatoare
  • 1/2 cana fulgi de ciocolata
  • 2 oua mari
  • fulgi de migdale si pudra de scortisoara pentru decor
  • Pentru crema parfait:
  • 300 ml frisca lichida
  • 100 gr ciocolata cu minim 75% cacao
  • 2 lingurite cafea macinata
Portii: 18
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu zucchini, ciocolata si parfait de cafea:

1. Porneste cuptorul si incinge-l bine. Pregateste o tava de 30x40 cm (medie), in care aseaza foaie de copt;

2. bate untul, uleiul, zaharul, vanilia si sarea cu mixerul pana obtii o compozitie ca o crema alba si nu foarte consistenta; adauga oule pe rand si la final iaurtul si faina alternativ; adauga la final si praful de copt si zucchini, iar chiar la sfarsit, adaugi si fulgii de ciocolata;

3. pune compozitia in tava de copt si las-o in cuptor pana cand aluatul nu se mai "prinde" de scobitoare (aprox. 30 min, in functie de cuptor); prajitura nu va creste foarte mult;

4. topeste ciocolata cu 50 ml de frisca pe bain marie si intre timp bate frisca dar nu foarte tare; pune in frisca linguritele de cafea si ciocolata topita, amesteca usor si toarna compozitia in masina de facut inghetata, dar pastreaza 1/3 din compozitie;

5. dupa ce s-a copt si s-a racit putin prajitura, pune peste compozitia de frisca cu ciocolata, presara fulgii de migdale de-asupra si pudreaza cu scortisoara.

6. dupa ce s-a racit, taie-o in cuburi potrivit de mari, pune-i de-asupra un glob de parfait si serveste ornata dupa cum doresti.

 

COMENTARII (14)

klausenburger_adica Lacrima 1

21.08.2012, 11:16

si e super-gustoasa! multumesc Elena. te pup

mihaelar63 1

22.09.2012, 10:57

O nebunie de praji

klausenburger_adica Lacrima 1

22.09.2012, 11:10

asa e Mihaela! a fost atat de buna ca s-a topit abia scoasa din cuptor si-a trebuit s-o refac... te imbratisez cu drag...

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D