Prajitura de ciocolata cu mousse de iaurt

de Poliana in Prajituri, 22 Mai 2013 | 6589 vizualizari

 

Prajiturica asta o fi ea cum o fi, cu multe calorii sau nu...dar va spun drept ca e foarte racoroasa. Mousse-ul de iaurt si afine ii da un aer mai light, mai fresh...numai bun pentru caldura de acum. Se face usor, se consuma usor...numai chef de munca sa aveti, ca apoi toate vin parca de la sine :)

 

INGREDIENTE

Blat

  • 100 gr unt
  • 3 oua mari
  • 150 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 85 gr nuci
  • 40 gr cacao
  • 50 ml lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • 4 linguri cafea fierbinte

Mousse

  • 50 gr ciocolata alba
  • 300 gr iaurt
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 lingura crema de whisky
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 3 foi gelatina
  • 250 gr smantana pentru frisca
  • 1 lingurita zahar pudra
  • 100 gr afine
  • 1 lingura zahar
Portii: 16
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura de ciocolata cu mousse de iaurt:

Untul moale il mixam cu zaharul pana cand devine spumos. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare. Faina o amestecam cu nucile macinate, cacaoa, sarea si praful de copt. Ne folosim doar de un tel si e suficient.
In crema de unt si oua punem jumatate din ingredientele uscate si mixam usor la viteza mica pana la omogenizare. Adaugam laptele si cafeaua, apoi restul de ingrediente uscate si mai mixam pana cand obtinem un aluat omogen, dar totusi nu exageram cu mixarea.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o tava de dimensiuni 24/24, sau 20/30, cu hartie de copt si turnam compozitia de blat, apoi nivelam usor. Coacem prajitura timp de aproximativ 25-30 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem prajitura pe un gratar la racit si trecem la crema (creme). 
Bun, acum ca avem blatul gata putem sa trecem la mousse-ul delicios cu iaurt si afine. Afinele le punem pe foc cu o lingura de zahar. Le fierbem timp de aproximativ 10 minute pana cand se inmoaie bine si devin ca o pasta.
Punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece. Ciocolata alba o topim pe foc mic impreuna cu 100 gr de iaurt. Luam amestecul de pe foc si adaugam gelatina stoarsa bine. Amestecam energic cu un tel astfel incat gelatina sa fie bine incorporata si distribuita uniform. Adaugam crema de whisky si extractul de vanilie apoi lasam amestecul la rece.
Separat amestecam restul de iaurt cu cele doua linguri de zahar pudra. Frisca o batem bat cu o lingurita zahar pudra.   Cand crema de ciocolata cu iaurt e complet racita incorporam usor restul de iaurt si frisca. Punem crema astfel obtinuta peste blatul de prajitura si nivelam. Cu o lingurita punem din loc in loc din pasta de afine, apoi cu un cutit marmoram cele doua compozitii. Dam la rece peste noapte.
A doua zi prajitura se poate portiona foarte bine. Enjoy!!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura de ciocolata cu mousse de iaurt 230358
retete culinare - Prajitura de ciocolata cu mousse de iaurt 230359

COMENTARII (24)

Bucatardinpasiune 1

23.05.2013, 21:33

Arata demential!!!

Poliana 1

24.05.2013, 09:48

Va multumesc mult, mult de tot pentru cuvintele frumoase! Pupicei!!!

jolygina 1

10.06.2013, 11:53

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18