Prăjitura de mălai făcută la maşina de pâine

de klausenburger_adica Lacrima in Dulciuri, 11 Noi 2015 | 542 vizualizari

 

Câteodată ţi se face dor de gustul copilăriei. Iar acel gust al copilăriei are mult de-a face cu aromele dulci de prin bucătăriile mamei, ale mătuşilor, bunicilor, ori cu coclaurile pe care le-ai luat la pas - de le-ai luat, hălăduind, mică sălbăticiune prin sufletele şi casele oamenilor mari ori simpli, dar oameni toţi.

Mie prăjitura mălai îmi aminteşte de bunici - niciodată de sânge - cu mâini noduroase, de uriaşi, de gustul laptelui proaspăt muls, călduţ, de miros şi gust de miere cu iz de flori sălbatice, de libertatea de a fi a copilăriei.

Am refăcut prăjitura asta pentru a mă bucura de senzaţiile pe care mi le aduce. I-a lipsit doar mălaiul tors mare la moară, căci pe-aici făina de mălai e chiar făină, măcinată mărunt întocmai ca făina albă pentru pâine, lucru care schimbă mult densitatea şi consistenţa prăjiturii. Aş îndrăzni să spun că îi schimbă chiar şi gustul puţin. Însă una peste alta, prăjitura rămâne o bucurie.

Mai multe pe: http://klausburger.blogspot.de/2015/11/prajitura-de-malai-facuta-la-masina-de.html

 

INGREDIENTE

  • 250 gr făină de mălai grisată (2 cups)
  • 400 gr făina de grâu 405 (3 cups)
  • 2 ouă întregi 100 gr zahăr
  • 500 ml lapte (2 cups)
  • 1 praf de copt
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 100 ml ulei sau unt topit (nu fierbinte)
  • 50 gr fructe confiate tăiate mărunt sau rahat
  • 50 gr migdale sau alune, ori nuci
Portii: 9
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitura de mălai făcută la maşina de pâine:

  1. Pune uleiul sau untul topit şi laptele în cuva maşinii de pâine şi adaugă ouăle bătute uşor în prealabil;
  2. adaugă zahărul, zahărul vanilat, făina de mălai, făina albă şi praful de copt;
  3.  programează maşina la modul "Prăjitură" (eu l-am pus pe mod "Rapid") şi când aproape a terminat de amestecat ingredientele, adaugă fructele confiate, nucile, migdalele sau alunele tocate mărunt;
  4. La finalul coacerii, scoate prăjitura din cuvă şi acoper-o cu un şervet de bucătărie curat şi uscat, şi las-o la temperatura camerei până se răcoreşte puţin.
 

TIPS-URI

1

Dacă o faci cu mălai românesc, măcinat mai mare, fie şi grisat, pune doar 200 de grame de făină de mălai pentru că absoarbe mai multă umiditate din prăjitură şi îţi va ieşi o cocă prea aspră.

COMENTARII (10)

klausenburger_adica Lacrima

klausenburger_adica Lacrima 1

14.11.2015, 16:14

Cateodata, departe de locurile care ti-au fost leagan, ti se face dor de copilarie... Uite-asa mi-am amintit ce mancam prin satele ardelenesti (si nu numai) Sper sa-ti placa Ela2015

Ina

Ina 1

14.11.2015, 16:19

in zona noastra nu se fac prajituri cu malai, dar cred ca merita sa incerc

Bya Ralu

Bya Ralu 1

26.02.2016, 20:01

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!