Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem

de merisor in Prajituri, 12 Aug 2013 | 146116 vizualizari

 

Pentru ca merg la mama si ea tine post i-am pregatit aceasta minunata prajitura, dar nu stiu cat din ea mai ajunge la destinatie, este foarte buna!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri suc de rosii
  • 5 linguri zahar
  • 500 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • esenta de rom
  • sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 l apa
  • 4 linguri zahar
  • 200 g gris
  • 200 gmargarina
  • 75 g nuca de cocos
  • zeama si coaja de la o lamaie
  • 400 g gem de prune cu miez de nuca
  • sare
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem:

Reteta originala era cu 12 linguri din fiecare(ulei si suc de rosii), dar eu am folosit o tava de 26/36 cm si am mai adaugat cate 3 linguri.

Am frecat uleiul cu zaharul si putina sare pana aproape de lichefierea zaharului, apoi am adaugat sucul de rosii, esenta si faina cu bicarbonatul.

Am framantat un aluat elastic si nelipicios, pe care l-am lasat 20 de minute la frigider acoperit cu o folie.

Apoi l-am impartit in 4 bucati pe care le-am intins pe dosul tavii unse cu ulei si le-am copt pe rand cate 6-7 minute la 180 grade.

Pentru crema de gris, am pus intai apa cu zaharul, coaja de lamaie si sarea la fiert, iar cand a atis punctul de fierbere, am adaugat grisul in ploaie mestecand continuu.

Am lasat pe foc pana s-a ingrosat, apoi am dat deoparte si am incorporat margarina si zeama de lamaie.

Am dat crema la rece, iar cand s-a racit complet am adaugat nuca de cocos si am omogenizat.

Pentru asamblarea prajiturii, am pus prima foaie in tava, am intins jumatate din crema de gris, am pus a doua foaie, am intins gemul peste ea, apoi a treia foaie, restul de crema de gis si ultima foaie.

Am acoperit cu folie si am dat la frigider pentru cateva ore dupa care am portionat-o.

S-au inmuiat destul de repede foile si a iesit foarte buna si inalta.

 

 

TIPS-URI

1

daca sucul de rosii este mai diluat, se va mari cantitatea de faina, al meu a fost putin gros, aproape ca bulionul.

2

cantitatea de zahar si sare din blat de asemeni depinde de gustul sucului de rosii.

RETETA IN IMAGINI

Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-0
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-1
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-2
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-3
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-4
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-5
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-6
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-7
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-8
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-9
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-10
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-11
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-12
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-13
Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem-14

COMENTARII (83)

AnaMaria_eli

AnaMaria_eli 1

24.11.2014, 10:21

Arata foarte bine. Care sunt dimensiunile tavii?

 merisor

merisor 1

24.11.2014, 10:35

AnaMaria,dimensiunile tavii sunt trecute in primul rand de la modul de prezentare

DIANA B

DIANA B 1

28.03.2015, 11:34

N-am mancat niciodata o asemenea praji ... cred ca-i f buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!