Prajitura Deliciu cu nuca si caramel

de Valclaudia in Prajituri, 9 Iun 2014 | 13566 vizualizari

 

am vazut bunatatea asta la Timea si n-am rezistat, a trebuit s-o incerc (cu usoare modificari). Chiar delicioasa, multumesc Timi pentru reteta!

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua
  • 4 linguri apa minerala
  • 150 gr. zahar tos
  • 150 ml ulei
  • 150 gr. nuca macinata
  • 150 gr. faina alba
  • un praf de sare
  • 1/2 pliculet praf de copt
  • Crema caramel:
  • 1 cana zahar (pentru caramelizat)
  • 1 cana apa
  • 3 linguri faina
  • 1 ou
  • 3 linguri zahar
  • 1 pachet de unt
  • 300 ml frisca lichida Hulala
  • in plus:
  • cca 150 gr. nuca prajita
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Deliciu cu nuca si caramel:

Cantitatea de zahar se imparte in mod egal in cele doua vase in care am separat albusurile de galbenusuri.

Peste albusuri+zahar am adaugat un praf de sare si am batut albusurile spuma.

Peste galbenusuri+zahar am pus praful de copt si am mixat pana si-au dublat galbenusurile volumul.

Am turnat in fir subtire uleiul mixand in continuu si am obtinut un amestec asemanator maionezei.

Peste acest amestec am pus rand pe rand cele 4 linguri apa minerala, mixand la viteza mica a mixerului.

Peste galbenusuri am adaugat,pe rand cate putina faina si cae o lingura de albusuri batute spuma,amestecand usor cu o lingura de lemn, pana am incorporat intreaga cantitate. La final am adaugat nuca macinata.

Am uns o tava cu ulei si am tapetat-o cu faina,am turnat amestecul obtinut in tava si am dat blatul la cuptor la temperatura medie pana s-a copt si a trecut testul scobitorii.

L-am scos din cuptor si l-am lasat la racit pana a doua zi.

Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara, pana devine auriu.

Adaugam apa cu grija, fierbem pana se topeste zaharul si lasam apoi la racit.

Mixam oul cu zaharul,cu untul (la temperatura camerei) si cu faina. Punem vasul la foc mic, turnam in fir subtire siropul de zahar ars si amestecam in continuu pana obtinem o crema de consistenta unei budinci. Lasam la racit.

Amestecam frisca lichida (rece, de la frigider) cu mixerul pana capata constitenta unei creme ferme. Peste aceasta crema adaugam cate o lingura de crema caramel rece, lasand deoparte cateva linguri din crema pentru decorat prajitura.

Taiem blatul in doua, ungem un strat generos de crema (lasam deoparte 3 linguri de crema, de asemenea, tot pentru decor).

Acoperim prajitura cu a doua parte a blatului, ungem cu crema, presaram bucatele de nuca prajita iar la final decoram cu crema caramel.

Dam prajitura pentru 2-3 ore la rece inainte de servire.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Preparam blatul cu o zi inainte de a avea nevoie de prajitura, pentru a-l putea taia mai usor

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura Deliciu cu nuca si caramel 325415
retete culinare - Prajitura Deliciu cu nuca si caramel 325416
retete culinare - Prajitura Deliciu cu nuca si caramel 325417
retete culinare - Prajitura Deliciu cu nuca si caramel 325418
retete culinare - Prajitura Deliciu cu nuca si caramel 325419
retete culinare - Prajitura Deliciu cu nuca si caramel 325420
retete culinare - Prajitura Deliciu cu nuca si caramel 325421
retete culinare - Prajitura Deliciu cu nuca si caramel 325422
retete culinare - Prajitura Deliciu cu nuca si caramel 325423
retete culinare - Prajitura Deliciu cu nuca si caramel 325424
retete culinare - Prajitura Deliciu cu nuca si caramel 325425

COMENTARII (26)

JulyCris 1

10.06.2014, 15:09

Delicioasa!

simona72 1

10.06.2014, 19:27

Chiar delicioasa! Si eu i-am pus gand rau...

Luckycake 1

12.06.2014, 21:22

eu as vrea o felie

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S