Prajitura Dulsineea

de Anastasia in Prajituri, 26 Apr 2010 | 14437 vizualizari

 

Vreau galbeni :)) din pacate eram in febra pregatirilor pentru craciun si cum am facut mai multe feluri n-am apucat sa fac poze la toate etapele , dar sper ca am scris destul de explicit ca sa intelegeti si fara imagini pas cu pas :D

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 1 ou
  • 3 linguri smantana 20% grasime
  • 650 de grame de faina
  • 80 de grame de margarina
  • 150 de grame de zahar
  • 4 linguri de miere
  • 1 lingura de bicarbonatcateva linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul
  • Crema:
  • 250 ml lapte
  • zahar vanilat, sau esenta de vanilie
  • 1 lingura de miere
  • 200 de grame de unt
  • 150 de grame de zahar
  • 80 de grame de gris
  • 5-6 linguri de gem acrisor (caise, macese, prune)eu am folosit gem de caisezahar praf pentru finisat
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Dulsineea:

Foi:

Margarina, mierea si zaharul se pun pe foc si se fierb la foc mic pana se dizolva zaharul complet . Se da deoparte si cand se racoreste putin compozitia se adauga cate putin din faina amestecata cu bicarbonatul, amestecand. Se adauga si restul fainii si oul cu smantana, se incepe framantarea, adaugand cateva linguri de lapte, pe rand, pana la omogenizarea compozitiei . Alatul se imparte in 4 parti egale care se intind in foi subtiri eu recomand sa fie intinse cu sucitorul direct pe coli de hartie de copt, in dimensiuni cat mai egale. Inainte de a se introduce in cuptor, foile se impung cu furculita .
Se transporta cele 4 foi, pe rand, cu ajutorul suportului de hartie de copt, intr-o tava incapatoare si se introduc (tot pe rand) in cuptorul preincalzit la 180 de grade C. Foile vor fi gata destul de repede, in momentul in care marginile se rumenesc usor, sant gata.

Crema:
Laptele, mierea si zaharul se pun pe foc.
Cand laptele da in clocot, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu.
Compozitia se fierbe pana se ingroasa bine.
Se lasa deoparte sa se raceasca, iar atunci cand a atins temperatura camerei se adauga esenta de vanilie sau zaharul vanilat si untul.
Se mixeaza la viteaza mare pana se obtine o crema spumoasa.Atentie este foarte important sa nu lasati crema sa se raceasca complet pentru ca daca ati lasat-o ea devine solida si nu mai poate fi mixata cu untul pentru ca se face cocoloase.
Asamblare:
Foaia de la baza se acopera cu jumatate din crema.
Se acopera cu a doua foaie, presand usor pe toata suprafata, apoi se unge foaia 2 cu gemul.
Se acopera cu foaia 3, pe care se pune restul de crema, apoi cu foaia 4.
Deasupra prajiturii se aseaza o tava mai mare in care ati asezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu) si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. Nu incercati sa taiati prajitura in aceeasi zi, foile vor fi sfarmicioase, dar a doua zi se vor fragezi foarte bine.

Inainte de a taia prajitura in dreptunghiuri, patrate, romburi, indreptati marginile prajiturii care nu sant aspectuase cu cutitul , apoi pudrati suprafata prajiturii cu zahar pudra.

inca o varianta de crema foarte gustoasa:


Crema 2:
500 ml lapte, 170 gr zahar, 4 linguri de faina, esenta de vanilie-se mixeaza bine apoi se fierbe compozitia pe aburi, pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
50 gr zahar pudra se mixeaza bine cu 100 gr unt(la temperatura camerei). In aceasta compozitie se adauga treptat cate o lingura din compozitia de crema fiarta si se mixeaza la viteza mica.
100 gr gem de caise + 1 lingurita cacao se amesteca bine.
Pofta buna !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Dulsineea" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mac a la bunica