Prajitura fondanta de ciocolata

de laylalala in Prajituri, 22 Apr 2010 | 2355 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 50 gr unt topit, pentru uns
  • cacao, pentru pudrat
  • 200 gr ciocolata amaruie, rupta in bucatele
  • 200 gr unt, taiat in bucatele
  • 200 gr zahar brun
  • Sos de caramel
  • 250 gr zahar
  • 140 ml frisca lichida
  • 50 gr unt
  • 4 oua si 4 galbenusuri
  • 200 gr faina
  • sos de caramel (vezi reteta ma jos) si inghetata de vanilie, la servire
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura fondanta de ciocolata:

Se incalzeste cuptorul la 200ᵒC.
Se pregatesc formele astfel : se unge fiecare forma cu unt topit, apoi se introduce la congelator pana ce s-a intarit stratul de unt,Se scot si se ung cu inca un strat de unt topit, apoi se tapeteaza cu cacao, iar excesul se toarna afara.
Se topeste ciocolata cu untul la bain-marie, se ia bolul de pe vasul cu apa fiarta si se amesteca pana se obtine o crema fina, apoi lasa compozitia sa se raceasca 10 minute.
Intr-un alt bol, se bat ouale cu galbenusurile si zaharul, pana cand devin groase, iar telul sau mixerul lasa urme.Se cerne faina si se adauga la oua, apoi se bat pana cand se omogenizeaza.
Se toarna ciocolata topita peste compozitia cu oua, in 3 parti, batand bine dupa fiecare adaugare, pana cand se incorporeaza in totalitate, iar compozitia va avea aspectul unui aluat moale de prajitura.
Se toarna compozitia obtinuta in mod egal in forme.Se pun formele pe o tava si se coc 10-12 minute, pana cand la suprafata se formeaza o crusta si incep sa se desprinda de pe marginea formei.Se scot din cuptor si se lasa sa se odihneasca 1 minut, inainte de a le scoate din forma.
Se scot prajiturelelel din forme, miscandu-le usor pentru a se desprinde pe margini si a aluneca usor din forma.Se scoate prajiitura pe mana pentru a fi sigur ca s-a desprins de forma si se pune la loc pana sunt gata de aranjat pe farfurie.
Se orneaza farfuriile de servire cu sos de caramel, se aseaza in centrul fiecareia o prajiturica, iar deasupra prajiturii se aseaza o cupa de inghetata, apoi se serveste imediat.


Sos de caramel

Se pune zaharul intr-o tigaie, se adauga 4 linguri apa, apoi se pune pe foc mediu si se amesteca pana cand zaharul se dizolva.Se mareste intensitatea focului si se da in clocot 4-5 minute, pana se obtine caramelul.Se ia de pe foc, apoi se incorporeaza cu grija frisca lichida si untul.Se lasa sosul sa se raceasca si se poate pastra intr-o sticluta de plastic cu varf ascutit.

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura fondanta de ciocolata-0
Prajitura fondanta de ciocolata-1
Prajitura fondanta de ciocolata-2
Prajitura fondanta de ciocolata-3
Prajitura fondanta de ciocolata-4

COMENTARII (1)

Ligia Bxl

Ligia Bxl 1

31.01.2011, 21:45

bun bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!