Prajitura "Furnicuta"

de Lia_ in Prajituri, 27 Apr 2014 | 59422 vizualizari

 

Pentru consumul din zilele sarbatorii pascale, am gatit (in afara de pasca si bomboanele cu cocos), alte doua prajituri in premiera. Le-am ales si pe criteriul sa fie usor de transportat pentru ca le-am preparat acasa, apoi am calatorit. Dupa cum veti vedea, am fost inspirata, zic eu. Nu numai aspectuoasa este "Furnicuta" dar este si una dintre cele mai gustoase prajituri (este o prajitura noua pentru mine), alese din internet.Eu la Gaby am vazut furnicuta si i-am si zis ca reteta aceasta o sa o fac la Pasti si nu m-am abatut. La ingrediente in paranteza voi scrie masurile pt foi de 26x38cm, altfel se refera la dimensiuni de foi 20x28cm.

 

INGREDIENTE

  • BLAT 1
  • 4 albusuri de ou (8)
  • 4 linguri de zahar (7)
  • 3 linguri nuca macinata (6)
  • 2 linguri faina (4)
  • un vf cutit sare
  • BLAT 2
  • 5 albusuri (9)
  • 5 linguri de zahar (9)
  • 3 linguri mac (6)
  • 3 linguri faina (6)
  • un vf cutit sare
  • CREMA
  • 250 gr unt moale (475)-temperatura camerei
  • 10 linguri zahar (19)
  • 9 galbenusuri (17)
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de portocala
  • 5 linguri apa (10)
  • IN PLUS
  • 2 foi napolitana 20/28 (26x38cm)
Portii: 45
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Furnicuta":

Scoti untul din timp ca sa se inmoaie (eu de seara pt. dimineata daca nu este vara). Imbraci tava in hartie de copt.

BLAT 1

1. Separi albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le pui in craticiora in care vei fierbe crema.

2. Bati spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugi apoi treptat zaharul si mixezi pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma.

3. Preincalzesti cuptorul la 170-180 grd.

4. Adaugi faina cernuta si nuca si omogenizezi amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura (eu cu telul para).

5. In tava cu hartie de copt, distribui lingura cu lingura compozitia si apoi nivelezi.

6. Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu (cam 180 grd), si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie (cam 30minute). 

7. Il scoti cu hartia si il pui pe un gratar la racit.

BLAT 2

1. Separi albusurile de galbenusuri.

2. Amesteci faina cu macul.

3. Bati spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugai apoi treptat zaharul si mixezi pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma.

4. Adauga faina cernuta si macul, si omogenizezi amestecand usor, de jos in sus.

5. Pui hartie de copt in aceeasi tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.

6. Dai tava in cuptorul deja cald, la foc mediu (cam 180 grd), si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie (cam 30minute).

7. Il scoti cu hartia si il pui pe un gratar la racit.

CREMA

1. Untul lasat la temperatura camerei il mixezi spuma.

2. Galbenusurile impreuna cu zaharul si apa si le amesteci intr-un vas cu fund dublu.

3. Pui vasul pe foc si lasi la foc mic, amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci/a unei smantani.

4. Lasi sa se raceasca complet si adaugi esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Iei din compozitie si adaugi lingura cu lingura peste unt, mixand la treapta 1.

ASAMBLARE

1. Eu am desprins hartiile de copt de pe blaturi.

2. Asezi pe tava o foaie de napolitana peste care intinzi 1/3 din crema. 

3. Urmeaza blatul cu mac pe care-l pui cu partea superioara peste foaia de napolitana cu crema (il rastorni).

4. Intinzi peste blatul cu mac 1/3 din crema apoi asezi blatul cu nuca in acelasi mod.

5. Intinzi restul de crema si asezi cea de-a doua foaie de napolitana. Daca e cazul taie cu un cutit marginile de blat care depasesc dimensiunea foii de napolitana. Pune o greutate deasupra (dar nu foarte mare cum am facut eu si am turtit modelul care era in relief la foaia de napolitana :) ) ca sa se lipeasca crema de foi. Portioneaza cu un cutit cu lama extrem de subtire, bine ascutita/zimtata (eu tai cu cutterul si rigla, acelea destinate uzului in bucatarie). 

Sa va fie de folos!

 

 

TIPS-URI

1

Am inregistrat doua variante de cantitati la ingrediente: pentru masura de foi mici 20/28cm (blaturile vor fi mai putin inalte dar foarte aspectuoase, se vor vedea ca niste foi)

2

Pentru "furnicuta XXL" 26x38cm (in paranteza). Am decupat din foi de 28x38cm

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314040
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314041
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314043
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314044
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314045
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314046
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314047
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314048
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314049
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314050
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314051
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314052
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314053
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314054
retete culinare - Prajitura "Furnicuta" 314055

COMENTARII (46)

Lia_ 1

29.04.2014, 17:31

MULTUMESC

Lia_ 1

29.04.2014, 17:31

marcela1979 1

22.04.2016, 20:36

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29