Prajitura Kati

de Criss in Prajituri, 16 Ian 2011 | 48058 vizualizari

 

Este una din prajiturile foarte vechi si foarte bune din caietul cu retete al mamei mele. N-am mai facut aceasta prajitura cred, de mai bine de 10 ani si acum mi-am amintit de ea. Am facut-o cu niste modificari fata de reteta originala.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru foi:

  • 500 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g unt/margarina
  • 3 galbenusuri
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 150 g zahar
  • zahar vanilat
  • 3-4 linguri smantana

Ingrediente pentru umplutura/crema:

  • 200 g unt
  • 120 g zahar pudra (reteta prevede 150, deci puteti pune si mai mult, eu am considerat suficient)
  • 3 linguri gem de caise (eu am pus un borcan intreg de dulceata de visine pentru ca imi place mai mult)
  • foaia zdrobita
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom (nu am pus la crema, am folosit-o la insiroparea foilor)
  • o cescuta visine din visinata (optional)
  • cateva visine din congelator)
  • 200 g biscuiti macinati

Glazura:

  • 3 albusuri (eu am pus 5 pentru ca aveam si in congelator)
  • 8 linguri zahar (eu am pus 10 linguri la 5 albusuri)
  • 30 g ciocolata rasa
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Kati:

Pentru foi, faina se amesteca cu praful de copt, zaharul, vanilia, coaja de lamaie, galbenusurile si untul. Se adauga smantana cat cuprinde ca sa iasa un aluat potrivit de moale (cam 3-4 linguri). Aluatul astfel obtinut se imparte in trei parti egale si pe dosul unei tavi unse cu unt si tapetata cu faina se coc 3 foi.

Fiecare foaie se inteapa cu o furculita ca sa nu se umfle la copt. Se coc relativ repede, aproximativ 10 minute asadar fiti atente la cuptor sa nu se arda foile.

Cele mai frumoase doua foi se pastreaza iar a treia se faramiteaza.

Pentru umplutura, se amesteca untul cu zaharul pudra pana devine spumos, se adauga cacaua, biscuitii si blatul zdrobit, dulceata de visine, visinele din visinata si proaspete. Umplutura astfel obtinuta trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu a salamului de biscuiti, deci sa nu fie moale.

Se insiropeaza cu esenta de rom prima foaie. Eu am pus esnta intr-o cescuta si cu o pensula am uns foaia. Se pune toata umplutura, apoi a doua foaie insiropata.

Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se bat in continuare deasupra aburului pana se dizolva zaharul. Se intinde spuma pe toata prajitura si se rade deasupra ciocolata.  Ar fi aratat mai bine daca faceam niste aveline cu poshul, insa era trecut de ora 22 cand am terminat prajitura si n-am mai avut chef. Prajitura se taie a doua zi cu un cutit bine ascutit, inmuiat in apa, pentru a nu se lipi spuma si a se taia frumos feliile de prajitura. Din pacate aparatul meu a inceput sa dea rateuri si nu imi ies pozele foarte frumoase.

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura Kati-0
Prajitura Kati-1
Prajitura Kati-2
Prajitura Kati-3
Prajitura Kati-4
Prajitura Kati-5
Prajitura Kati-6
Prajitura Kati-7
Prajitura Kati-8
Prajitura Kati-9
Prajitura Kati-10
Prajitura Kati-11
Prajitura Kati-12

COMENTARII (44)

KATHERINE

KATHERINE 1

07.01.2013, 19:22

Miri2ro,"foaia zdrobita" inseamna una dintre foi care se va zdrobi cu ajutorul unui sucitor,eu personal am dat-o prin masina,am macinat-o alaturi de biscuiti.

MOKUSKA

MOKUSKA 1

17.02.2014, 17:59

Una dintre prajiturile mele preferatele

Criss

Criss 1

18.02.2014, 09:08

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!