Prajitura Katy

de laura_n in Prajituri, 5 Feb 2015 | 11370 vizualizari

 

Mama stie sa faca cele mai bune prajituri. Prajiturile mamei vor fi intotdeauna cele mai bune, fiindca ele au un ingredient special, amintirea copilariei si a perioadei frumoase in care ne "scaldam" viata noastra lipsita de griji. Te iubesc, mama!
Este pentru prima data cand incerc si eu sa fac una dintre prajiturile mamei, si anume prajitura Katy, desi mama mea ii spunea prajitura cu foaie sfaramata. O bunatate!
Cred ca cei mai multi dintre voi o cunosc, dar daca totusi nu ati avut ocazia sa o gustati sau sa o faceti, nu o refuzati. Va va incanta, sunt sigura!

 

INGREDIENTE

  • pentru 3 foi
  • 500 gr faina alba
  • 130 gr zahar brut
  • 3 linguri pline cu untura de porc
  • 4 galbenusuri
  • 1 praf sare
  • - 1/2 plic praf de copt
  • 4-5 linguri lapte dulce
  • pentru crema:
  • 1 foaie din cele 3 coapte
  • 150 gr unt gras
  • 130 gr zahar brut
  • 100 gr biscuiti simpli
  • 100 gr miez de nuca tocat grosier
  • 4 linguri cacao neagra
  • 4 linguri gem caise
  • 1 lingura rom
  • 1 cana lapte dulce
  • pentru bezea:
  • 4 albusuri
  • 200 gr zahar alb pudra
  • fulgi de ciocolata neagra pentru ornat
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Katy:

Foile: Pastram ingredientele la temperatura camerei cateva ore.

Intr-un castron, frecam untura cu un praf de sare si zaharul. Adaugam cate un galbenus, amestecam cu un tel pana le incorporam pe toate. Adaugam laptele. Faina o amestecam cu praful de copt si o adaugam amestecam initial cu un tel, apoi framantam cu mana pana obtinem un aluat dens, nelipicios. Impartim aluatul in 3 portii egale. Intindem direct pe foaia de copt, cate o foaie, o intepam cu furculita din loc in loc, apoi o punem la copt, in cuptor, la foc mediu, cam 10- 12 minute. Le scoatem si le lasam la racit.

Pentru crema, frecam untul moale cu zaharul si cacaoa. Adaugam laptele si romul, amestecam. Adaugam gemul, nuca si apoi faramam o foaie si biscuitii. Punem peste compozitia din castron si amestecam cu o paleta, pana obtinem o pasta nu foarte moale.

Intr-o tava, asezam o hartie de copt, asezam o foaie de prajitura, intindem crema si apoi nivelam frumos. Asezam cea de-a doua foaie de prajitura si presam usor ca sa se aseze egal pe crema. Punem o alta hartie de copt deasupra, asezam un tocator din lemn deasupra si dam prajitura la rece, cat timp pregatim bezeaua.

Pentru bezea, mixam albusurile spuma intr-un vas care urmeaza sa fie asezat pe baie de aburi. Cand spuma devine alba si densa, adaugam zaharul pudra si mixam in continuare. Mutam vasul pe baie de aburi si lasam cam 30 minute sa se pregateasca bezeaua, mixand din cand in cand. Cand se intareste pe marginile vasului bezeaua, o luam de pe baia de aburi si o intindem peste prajitura.

Lasam un pic sa se raceasca, presaram fulgi de ciocolata si apoi dam prajitura la rece pana a doua zi.  

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura Katy-0
Prajitura Katy-1
Prajitura Katy-2
Prajitura Katy-3
Prajitura Katy-4

COMENTARII (25)

elucubratiiculinare

elucubratiiculinare 1

08.02.2015, 16:44

delicios

monik80

monik80 1

18.03.2015, 20:22

fff buna

katty

katty 1

21.03.2016, 12:04

Delicioasa prajitura. O facea o matusa de-amea, am si eu reteta, intotdeauna mi-a placut, dar nu am facut-o niciodata. O sa o incerc si eu cu siguranta!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!