Prajitura Romanita

de merisor in Prajituri, 8 Sep 2012 | 78740 vizualizari

 

Prajitura se numea "Petre Roman" si o am de pe vremea cand acesta era in gratiile fetelor prin '90 si ceva vreme, dar nu am putut sa trec denumirea asa cum o stiam ci i-am spus "Romanita" :)

 

INGREDIENTE

Pentru blat(3 foi):
  • 6 oua
  • 6 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • 12 linguri apa
  • 12 linguri nuci macinate
  • coaja si zeama de lamaie
  • 1 plic praf de copt
  • zahar vanilat
Pentru caramel:
  • 6 linguri zahar(cate 2 pentru fiecare foaie)
Pentru crema de vanilie:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 1 L lapte
  • 4 linguri faina
  • 1 plic budinca de vanilie
  • sare
  • coaja si zeama de lamaie
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 pachet unt
Pentru ornat: ciocolata rasa
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Romanita:

Pentru blat am separat albusurile de galbenusuri, iar albusurile le-am batut bine cu putina sare si zeama de lamaie pana s-au intarit. Am adaugat zaharul si zaharul vanilat apoi treptat apa. Galbenusurile le-am pus unul cate unul mestecand incet sa nu se lase compozitia. Pe urma am adaugat nuca macinata pusa cate putin, de fapt imprastiata usor deasupra compozitiei si am mestecat incet cu telul (nu am batut). La final am adaugat faina si praful de copt si coaja de lamaie rasa. Am impartit compozitia in trei parti egale si le-am copt pe rand in tava de 23/36 cm tapetata cu hartie de copt la 180 grade timp de 25 minute fiecare.

Am lasat foile la racit. Intre timp am facut si crema de vanilie. Am amestecat galbenusurile cu zaharul in vasul in care am fiert crema, am adaugat putin lapte rece, apoi am pus budinca de vanilie si faina si am omogenizat. Restul de lapte l-am pus caldut peste compozitia din vas si am amestecat bine. Am adaugat un varf de lingurita sare, coaja rasa de lamaie si am pus vasul la foc incet mestecand continuu sa nu se lipeasca. Cand a clocotit de trei ori am ridicat de pe foc si am incorporat untul tinut la temperatura camerei apoi am lasat la racit. Dupa racire, am batut cele 4 albusuri ramase cu zaharul vanilat si zeama de lamaie si le-am incorporat in crema.

Peste cele trei foi am intins cate doua linguri de zahar caramelizat. Am ars zaharul intr-un ibric si cand s-a diluat complet l-am turnat pe foi si l-am intins imediat pe toata suprafata. Zaharul l-am ars separat pentru fiecare foaie. Dupa ce s-a racit zaharul ars pe foi am aranjat prajitura in felul urmator: am pus prima foaie inapoi in tava, am pus 1/3 dim crema, am nivelat, am pus urmatoarea foaie, la fel 1/3 di crema, ultima foaie si restul de crema si am ornat cu ciocolata rasa. Am dat la rece pana a doua zi. Zaharul ars s-a topit si a insiropat foile.

 

 

 

TIPS-URI

1

Se poate arde mai mult zahar pentru fiecare foaie daca se doreste a fi un fel de krantz.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura Romanita 176648
retete culinare - Prajitura Romanita 176649
retete culinare - Prajitura Romanita 176650
retete culinare - Prajitura Romanita 176651
retete culinare - Prajitura Romanita 176652
retete culinare - Prajitura Romanita 176653
retete culinare - Prajitura Romanita 176654
retete culinare - Prajitura Romanita 176655
retete culinare - Prajitura Romanita 176656
retete culinare - Prajitura Romanita 176657

COMENTARII (85)

Giana 1

10.06.2014, 12:43

babi5 1

20.12.2014, 10:55

Panacris 1

27.12.2015, 15:25

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: