Desert prajitura Romanita

de Merisor in Prajituri, 8 Sep 2012 | 97418 vizualizari

 

Prajitura se numea "Petre Roman" si o am de pe vremea cand acesta era in gratiile fetelor prin '90 si ceva vreme, dar nu am putut sa trec denumirea asa cum o stiam ci i-am spus "Romanita" :)

 

INGREDIENTE

Blat (3 foi):

  • 6 oua
  • 6 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • 12 linguri apa
  • 12 linguri nuci macinate
  • coaja si zeama de lamaie
  • 1 plic praf de copt
  • zahar vanilat

Caramel:

  • 6 linguri zahar(cate 2 pentru fiecare foaie)

Crema de vanilie:

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 1 L lapte
  • 4 linguri faina
  • 1 plic budinca de vanilie
  • sare
  • coaja si zeama de lamaie
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 pachet unt

Decor:

  • ciocolata rasa
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Romanita:

Blat: Am separat albusurile de galbenusuri, iar albusurile le-am batut bine cu putina sare si zeama de lamaie pana s-au intarit. Am adaugat zaharul si zaharul vanilat apoi treptat apa. Galbenusurile le-am pus unul cate unul amestecand incet sa nu se lase compozitia. Pe urma am adaugat nuca macinata pusa cate putin, de fapt imprastiata usor deasupra compozitiei si am amestecat incet cu telul (nu am batut). La final am adaugat faina, praful de copt si coaja de lamaie rasa. Am impartit compozitia in trei parti egale si le-am copt pe rand in tava de 23x36 cm tapetata cu hartie de copt, la 180 grade, timp de 25 minute fiecare.

Am lasat foile la racit, timp in care am facut crema.

Crema de vanilie: Am amestecat galbenusurile cu zaharul in vasul in care am fiert crema, am adaugat putin lapte rece, apoi am pus budinca de vanilie si faina si am omogenizat. Restul de lapte l-am pus caldut peste compozitia din vas si am amestecat bine. Am adaugat un varf de lingurita de sare, coaja rasa de lamaie si am pus vasul la foc mic amestecand continuu sa nu se lipeasca. Cand a clocotit de trei ori am ridicat de pe foc si am incorporat untul tinut la temperatura camerei, apoi am lasat la racit. Dupa racire, am batut cele 4 albusuri ramase cu zaharul vanilat si zeama de lamaie si le-am incorporat in crema.

Peste cele trei foi am intins cate doua linguri de zahar caramelizat. Am ars zaharul intr-un ibric si cand s-a diluat complet l-am turnat pe foi si l-am intins imediat pe toata suprafata. Zaharul l-am ars separat pentru fiecare foaie. Dupa ce s-a racit zaharul ars pe foi am aranjat prajitura in felul urmator: am pus prima foaie inapoi in tava, am pus 1/3 dim crema, am nivelat, am pus urmatoarea foaie, la fel 1/3 din crema, ultima foaie si restul de crema si am ornat cu ciocolata rasa. Am dat la rece pana a doua zi. Zaharul ars s-a topit si a insiropat foile.

Pofta buna!

 

 

TIPS-URI

1

Se poate arde mai mult zahar pentru fiecare foaie, daca se doreste a fi un fel de krantz.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Romanita" nu uita sa-i faci un review.
 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Reteta de briose cu dovleac si ciocolata neagra