Prajitura Sah

de Miha in Prajituri, 21 Iun 2009 | 23174 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 6 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si "stins" cu 3 linguri de apa)
  • 30 ml ulei
  • 1 cana de faina amestecata cu o ligurita de praf de copt
  • 2-3 linguri cacao
  • esente dupa gust
  • Pentru crema:
  • 200 ml lapte
  • 1 lingura faina
  • 1 lingurita gelatina
  • 150 g zahar
  • 200 ml frisca lichida
  • Pentru insiropat:
  • 100 g zahar caramelizat stins cu 100 ml apa rece
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Sah:

Blat:


Se separa ouale,iar albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare.Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa,ca la bezea.

Galbenusurile se amesteca cu uleiul,esenta si siropul de zahar. Se toarna totul peste albusul batut.Daca albusurile vor avea consistenta corecta,amestecul va ramane la suprafata.Apoi se pune faina amestecata cu praful de copt si se amesteca pina la omogenizare.Compozitia se imparte in doua,in una din ele punem cacaoa.



Coacem 2 blaturi,alb si negru,in tava tapetata cu hartie de copt,in cuptorul incins la 180 de grade.


Crema:


Zaharul il caramelizam.Cand are consistenta lichida,turnam laptele fierbinte.



Atentie ca se umfla si poate da pe dinafara si ramaneti doar cu 150 ml,asa cum am patit eu.Nu de alta dar e tare greu de spalat aragazul. :))



Amestecam pana se topeste tot zaharul,dupa care adaugam faina "desfacuta" in cateva linguri de lapte rece.Punem din nou la fiert si fierbem pana se ingroasa putin,amestecand continuu.

Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget,adaugam gelatina hidratata in 2 linguri de apa rece.Lasam la rece pana se ingroasa putin si se raceste foarte bine,dupa care adaugam frisca batuta.


Cele 2 blaturi le suprapunem si taiem fasii.In functie de cate fasii avem vom calcula latimea si inaltimea tortului. :)



Incepem asamblarea,alternand cate o fasie alba cu una maro. Le lipim intre ele cu putina crema si le insiropam.


Punem un strat de crema si uniformizam.



La urmatorul strat procedam intocmai,doar ca vom incepe cu culoarea opusa celei cu care am inceput la primul.



Eu am pastrat o parte din crema cu care am ornat prajitura.


Dar se poate orna si cu ciocolata sau frisca simpla,depinde de preferinta. ;)

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura Sah 4688
retete culinare - Prajitura Sah 4689
retete culinare - Prajitura Sah 4690
retete culinare - Prajitura Sah 4691
retete culinare - Prajitura Sah 4692
retete culinare - Prajitura Sah 4693
retete culinare - Prajitura Sah 4694
retete culinare - Prajitura Sah 4695
retete culinare - Prajitura Sah 4696
retete culinare - Prajitura Sah 4697

COMENTARII (21)

elena1988 1

05.03.2011, 10:55

Toamna07 1

09.12.2012, 17:26

Acum ma apuc de el!
Sa vedem ce o sa iasa!

Miha 1

09.12.2012, 21:17

sa ai spor Adina!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Foi de miere de albine
  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

  • 28

    MI