Prajitura "Somloi galuska"

de Criss in Prajituri, 22 Noi 2011 | 14339 vizualizari

 

Somloi galuska este o prajitura traditionala ungureasca, se serveste in toate restaurantele transilvanene insa modul de servire, putin ciudat, prajitura este rupta cu lingura si servita in boluri, ornata cu frisca si sos de ciocolata. De aici si denumirea de "galuska". Mie mi s-a parut mai elegant sa portionez prajitura in bucati patrate decat sa o rup cu lingura, sa o pun in bol si sa rezulte un fel de maglavais. :) Pe net veti gasi multe variante ale acestei prajituri, eu m-am oprit la cea care mi s-a parut mai aproape de original si anume varianta "Kikenhanna".

 

INGREDIENTE

 

  • Blat alb:
  • -2 oua
  • -2 linguri zahar
  • -2 linguri faina
  • Blat maro:
  • -2 oua
  • -2 linguri zahar
  • -1 1/2 lingura faina
  • -1 lingura cacao
  • Blat cu nuca
  • -2 oua
  • -2 linguri zahar
  • -2 linguri nuca macinata
  • -1 lingura faina
  • Sirop:
  • -200 ml apa
  • -120 g zahar
  • -1 esenta de rom  
  • Crema:
  • -3 oua
  • -3 linguri amidon
  • -6 linguri zahar
  • -2 plicuri zahar vanilat
  • -500 ml lapte
  • -stafide
  • -nuca macinata
  • Sos de ciocolata:
  • -1 ciocolata amaruie
  • -2-3 linguri frisca lichida

     

Portii: 15
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Somloi galuska":

Fiecare blat se coace separat, in aceeasi tava, pe hartie de copt.
Se separa ouale, se bat spuma tare albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile, apoi amestecand usor de jos in sus, se adauga faina. La fel se procedeaza si la celelalte blaturi. Trebuie sa spun ca atunci cand am facut primul blat, mi s-a parut prea subtire si ma gandeam ca la celelalte sa pun 3 oua. Insa dupa insiropare si asamblare, e suficient atat. Daca puneam 3 oua la fiecare blat prajitura ar fi fost prea inalta.

Pentru crema, separam ouale si batem albusurile spuma tare. Galbenusurile le amestecam cu zaharul, vanilia, amidonul si turnam usor laptele caldut. Fierbem crema pana capata consistenta unei budinci apoi adaugam albusurile spuma si amestecam usor pana se inglobeaza in crema fierbinte.  Asamblare: Blat alb, insiropat, cu siropul de zahar cu rom, 1/3 din crema, nuca macinata si stafide in functie de preferinta. Blat maro, insiropat, 1/3 crema, nuca macinata, stafide Din nou am o problema cu pozele. Asta e...nici lumina nu m-a ajutat.

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura "Somloi galuska" 134564
retete culinare - Prajitura "Somloi galuska" 134565
retete culinare - Prajitura "Somloi galuska" 134566
retete culinare - Prajitura "Somloi galuska" 134567
retete culinare - Prajitura "Somloi galuska" 134568
retete culinare - Prajitura "Somloi galuska" 134569
retete culinare - Prajitura "Somloi galuska" 134570
retete culinare - Prajitura "Somloi galuska" 134571

COMENTARII (44)

Kadia80 1

27.11.2011, 13:59

superba! Imi place

Criss 1

29.11.2011, 05:26

Multumesc Georgia. Sper sa-ti placa.

Criss 1

29.11.2011, 05:26

Multumesc Kadia.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D