Prajitura Televizor

de Rocsi in Prajituri, 29 Dec 2015 | 3912 vizualizari

 

Prajitura Televizor, este o prajitura tare draga inimii mele si care imi aduce aminte de sarbatorile de iarna din copilarie. Era una din prajiturile speciale de sarbatori, pe care mama ne-o pregatea cu drag. Am cautat reteta mamei, insa nu am gasit-o, am apelat la internet, am vizionat mai multe retete si m-am oprit la cea a lui Madi (multumesc draga mea).  A iesit o minunatie si da, a fost prajitura noastra speciala pentru aceste sarbatori si cea mai iubita. Dar cum sa nu iubesti o asa bunatate?

 

INGREDIENTE

  • Blaturi maro:
    • 6 oua
    • 150 gr unt (65% grasime)
    • 120 gr zahar
    • 200 ml lapte
    • 3 linguri cacao
    • 250 gr faina
    • 1 praf de copt
    • 2 lingurite esenta de rom
    Blatul alb:
    • 6 oua
    • 8 linguri zahar
    • 8 linguri faina
    • 1 praf de copt
    • coaja rasa de portocala
    • un praf de sare
    Crema:
    • 600 ml lapte
    • 6 linguri si 1/2 amidon
    • 250 gr zahar
    • 300 gr unt (80% grasime)
    • 1 pastaie de vanilie
    • 1 lingura coaja rasa de portocala
    Glazura:
    • 200 gr ciocolata amaruie
    • 50 gr ciocolata cu lapte
    • 300 ml frisca lichida
Portii: 40
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Televizor:

Blaturile maro:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu untul, de la temperatura camerei.
Adaugam laptele, cacaoa, esenta, apoi praful de copt si faina.
Albusurile le mixam spuma impreuna cu zaharul.
Le incorporam peste compozitia de galbenusuri, cu o paleta, cu miscari usoare. Impartim compozitia in mod egal, in doua boluri.

Tapetam cu hartie de copt o tava de 34/36 cm, turnam prima parte de compozitie.

Introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 12-14 minute.

Cand este gata primul blat, il scoatem din cuptor si la fel procedam si cu celalalt. Le lasam sa se raceasca.

Blatul alb:
Galbenusurile le mixam cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Adaugam faina, praful de copt si coaja rasa de portocala.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, le incorporam in compozitia de mai sus, cu ajutorul unei palete.

Tapetam aceeasi tava cu hartie de copt, turnam compozitia.

Introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 20-25 de minute, pana este copt. Facem testul cu scobitoarea si cand este gata, il scoatem din cuptor, il lasam sa se raceasca.

Crema:
Intr-un bol amestecam amidonul cu zaharul, semintele de la pastaia de vanilie, putin lapte. Amestecam bine sa nu ramana cocoloase de amidon.
Restul de lapte il punem la fiert si cand da in clocot, dam focul la mic, turnam compozitia de amidon.
Amestecam continuu pana se ingroasa ca o budinca, apoi o tragem de pe foc, o acoperim cu folie si lasam sa se raceasca.
Cand s-a racit crema, o mixam putin, apoi punem untul de la temperatura camerei, coaja rasa de portocala si mixam pana obtinem o crema spumoasa.

In tava in care am copt blaturile, asamblam prajitura.
Punem o foaie maro, jumatate din crema si o nivelam.
Punem blatul alb, restul de crema pe care o nivelam si iar blat maro.
Glazura:
Intr-o cratita punem ciocolata rupta bucatele cu frisca.
Le transferam pe foc, focul sa fie potrivit, si amestecam continuu pana ciocolata este topita.
Luam de pe foc, lasam sa se raceasca atat cat sa fie usor calduta si o turnam usor peste prajitura.

O lasam sa stea cam o ora la temperatura camerei, apoi o bagam la frigider.
Dupa 4-5 ore, se portioneaza si se serveste.
Sa aveti pofta!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura Televizor 419535
retete culinare - Prajitura Televizor 419536
retete culinare - Prajitura Televizor 419537
retete culinare - Prajitura Televizor 419538
retete culinare - Prajitura Televizor 419539
retete culinare - Prajitura Televizor 419540
retete culinare - Prajitura Televizor 419541
retete culinare - Prajitura Televizor 419542
retete culinare - Prajitura Televizor 419543
retete culinare - Prajitura Televizor 419544
retete culinare - Prajitura Televizor 419545

COMENTARII (61)

Rocsi 1

02.01.2016, 18:39

Pai este grozava Katty

Micutza Luana 1

04.01.2016, 14:07

nu am papat pana acum dar sigur e delicioasa

Rocsi 1

04.01.2016, 19:24

Luana, merita incercata

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L