Prajitura Valurile Dunarii

de Panacris in Dulciuri, 3 Feb 2016 | 1255 vizualizari

 

O prăjitură minunată. E pe lista de favorite de foarte mult timp. Am tot fugit de ea, mi s-a părut complicată, dar acum sigur o recomand cu încredere și începătoarelor în bucătărie. Așa că, nici o zi fără ciocolată! ;)


Multumesc Ancuta pentru inspirație http://laancuta.blogspot.ro/2012/03/valurile-dunarii-donauwellen.html, http://www.bucataras.ro/retete/valurile-dunarii-donauwellen-31078.html

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • Ouă 8 bucăți,
  • Zahăr tos 350 g,
  • Zahăr vanilinat 2 plicuri,
  • Ulei de rapiță 350 ml,
  • Lapte 350 ml,
  • Praf de copt 2 plicuri,
  • Oțet ½ linguriță,
  • Sare iodată 1 praf,
  • Coajă de lămâie,
  • Făină albă de grâu 700 g,
  • Pudră de cacao 3 linguri,
  • Vișine fără sâmburi, congelate cca. 300 g.
  • Pentru cremă:
  • Lapte 800 ml,
  • Budincă de vanilie dr Oetker 2 plicuri,
  • Zahăr tos 6 linguri,
  • Esență de vanilie ½ fiolă,
  • Unt grăsime 85 % 300 g,
  • Zahăr pudră 100 g
  • Pentru glazură:
  • Ciocolată neagră 200 g,
  • Nutella 4 linguri,
  • Unt grăsime 85 % cca. 50 g.


Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Valurile Dunarii:

Ouăle se mixează cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilinat, până ce se topește. Se toarnă treptat uleiul, apoi laptele, amestecându-se ușor, până ce se omogenizează toate ingredientele. Făina se amestecă cu praful de copt și se adaugă la compozița umedă, amestecându-se ușor până se înglobează în aluat. Compoziția obținută se împarte în aproximativ două părți egale, în una din ele se adaugă pudra de cacao și se amestecă, până se obține un aluat colorat uniform.

Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament se toarnă aluatul galben, apoi cel cu cacao, ideal ar fi în ”valuri”, se presară visinele pe toată suprafața prăjiturii și  apoi se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 180 grade. După ce trece testul scobitorii se scoate prajitura din cuptor și se lasă la răcit.

Între timp se prepară crema din budinca de vanilie. Praful de budincă se amestecă cu cele 6 linguri de zahăr, apoi se diluează cu cca. 100 ml lapte rece. Restul de lapte se pune la fiert într-o oală cu fundul dublu sau cea de fiert lapte, iar când ajunge la punctual de fierbere se adaugă praful de budincă dizolvat, amestecându-se energic și continuu ca să nu se facă cocoloașe. După ce se obține o budincă consistentă, se acoperă vasul și se lasă la răcit. Untul se mixează împreună cu zahărul pudră, până devine cremos, apoi se adaugă treptat, câte o lingură de budincă, amestecându-se ușor până se înglobează toată budinca și se obține o cremă pufoasă. Crema obținută se întinde pe toată suprafața prăjiturii, lăsându-se la rece, până se adaugă și glazura.

Bucățelele de ciocolată se topesc la BainMarie, împreună cu Nutella, când s-au topit se adaugă untul, amestecându-se continuu, până ce se obține o glazură fină și lucioasă. Se lasă la răcorit, cca.  Minute, apoi se toarnă ușor peste prăjitura cremoasă, trasând cu o furculiță ”valuri” pe toată suprafața prăjiturii. Se lasă la rece, preferabil până a doua zi. Spor și poftă bună! 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426208
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426209
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426210
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426211
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426212
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426213
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426214
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426215
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426216
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426217
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426218
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426219
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426220
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426221
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426222
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426223
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426224
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426225
retete culinare - Prajitura Valurile Dunarii 426227

COMENTARII (18)

-Licurici- 1

04.02.2016, 13:56

O minunatie!!! Si gustoasa si aratoasa

Aletta 1

05.02.2016, 08:21

sa stii k o sa o incerc si eu!!

noiinbucatarie 1

26.02.2016, 19:25

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D