Prajitura Vant spaniol

de Retete cu Margareta Cismasiu in Prajituri, 15 Apr 2015 | 14154 vizualizari

 

Vant spaniol este o prajituta festiva foarte apreciata. De ce ii spune asa? Nici eu nu stiu. E un pic ciudat numele,chiar nu stiu de unde vine. Probabil de la aromele care se imbina placut, ca o boare catalana. Sunt arome de vanilie si ciocolata imbinate in mai multe straturi de foi si crema cu texturi diferite.La baza are un blat de pandispan de cacao peste care este o crema de unt vanilata. Deasupra, foaie de bezea pufoasa peste care este un mousse de ciocolata la fel de pufos. Se termina cu frisca presarata cu fulgi de ciocolata. Curcubeu pe cerul gurii ar spune unii,eu spun vant spaniol pe masa.

 

INGREDIENTE

  • Blat de cacao:
  • 6 oua,
  • 6ling zahar,
  • 4ling faina,
  • 3ling apa,
  • 3ling ulei,
  • 2ling cacao,
  • un praf sare
  • Foaie de bezea:
  • 8 albusuri,
  • 400gr zahar,
  • 1ling otet,
  • un praf sare.
  • Crema de unt:
  • 8galbenusuri,
  • 1praf budinca de vanilie,
  • 8 ling zahar,
  • 2ling faina,
  • 500ml lapte,
  • 250gr unt.
  • Mousse de ciocolata:
  • 300gr smantana pentru frisca,
  • 200gr ciocolata
  • Deasupra:
  • 150gr smantana pentru frisca,
  • fulgi de ciocolata
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Vant spaniol:

Blat de cacao:

Se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu sarea,se adauga uleiul in fir subtire apoi apa.Se lasa deoparte si se mixeaza albusurile pana devin o bezea tare.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste tot .Peste bezeaua formata se adauga galbenusurile,amestecand usor cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa.Se amesteca incet,de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece de proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa sa se raceasca.

Foaie de bezea:

Albusurile se bat spuma cu praful de sare.Se bat pana rezulta o bezea tare,care nu curge din vas.Treptat se adauga zaharul si lingura de otet.Se bate pana se topeste tot zaharul si bezeaua e tare.Se tapeteaza aceeasi tava in care s-a copt blatul cu cacao cu hartie de copt si se intinde bezeaua.Se da la cuptor pana capata o culoare maronie deasupra.Se scoate din tava cu tot cu hartia de copt.Se lasa sa se raceasca.

Crema de unt:

Galbenusurile se freca cu zaharul.Se adauga budinca de vanilie,faina si laptele.Se amesteca bine si se pune pe foc amestecand continuu.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Untul se freaca spuma si treptat,se adauga crema de budinca,amestecand mereu pana se omogenizeaza.

Mousse de ciocolata:

Smantana se bate pana incepe sa se intareasca.Daca e indulcita,nu se mai adauga zahar.Ciocolata se topeste la cuptorul cu microunde si se adauga la frisca.Se bate in continuare pana frisca e tare si s-a omogenizat cu ciocolata.

Aranjare:

Pe o tava se pune blatul de cacao peste care se intinde crema de unt.Foaia de bezea se ia cu tot cu hartia de copt si se rastoarna peste crema de unt.Se dezlipeste hartia si se intinde mousse-ul de ciocolata. Se bate restul de frisca si se pune deasupra.Se presara fulgi de ciocolata sau se rade ciocolata.

 

COMENTARII (16)

Adi75 1

02.07.2015, 09:58

Arată super ! As vrea sa o fac si eu ... Numai ca au doua întrebări :1 ce dimensiuni are tava 2 un praf de budinca sau un plic si cât ar fi praful o lingura ....? Mulțumesc mult

Retete cu Margareta Cismasiu 1

02.07.2015, 11:38

Am pus un plic de budinca,iar tava e de 20x30cm.

Adi75 1

02.07.2015, 12:48

Mulțumesc ,ești o drăguța !

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21