Primul meu cozonac :)

de mihaelaradu in Prajituri, 13 Apr 2011 | 4223 vizualizari

 

Pentru mine, aceasta reusita conteaza extraordinar de mult. In amintirile mele din copilarie persista mirosul de cozonac, branzoici, placinte..Tarziu am descoperit retete ca tiramisu, cheesecake, etc. Mi-am propus ca anul acesta sa pregatesc o masa cu bucate romanesti pentru familia sotului meu (ciprioti). Nu vroiam sa o dau in bara, asadar am "dat o proba" lunea trecuta. Am reusit! De acum ma consider gospodina :)

 

INGREDIENTE

  • Pentru 1 cozonac (am avut doar un plic de drojdie in casa la momentul respectiv :)
  • 500gr faina
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • 125 gr zahar (asta inseamna 5 linguri; 1 lg=25 gr)
  • 250 ml lapte caldut !!!
  • 100 gr unt topit
  • 3 galbenusuri
  • 1/2 lingurita de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • Pentru umplutura: puteti alege dupa preferinta nuca, stafide, rahat, mac)
  • cacao
  • stafide
  • rahat
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Primul meu cozonac :):

1.Incepem prin a pune stafidele intr-un castron cu apa si le lasam sa se inmoaie cca 30 minute. Dupa ce s-au inmuiat le punem la scurs intr-un strecurator.

2. Intr-un castron punem laptele caldut, adaugam zaharul, pliculetele de zahar vanilat si amestecam pana se dizolva zaharul.

3. Pregatim maiua: o mana de faina, plicul de drojdie si cateva linguri din laptele amestecat cu zahar, se amesteca bine pana se omogenizeaza si obtinem o pasta. Pudram cu faina. Maiaua se tine la loc cald (intre perne :) cca 15 minute pentru a dospi.

4. Intr-un castron amestecam galbenusurile cu sarea si coaja de lamaie.

5. Intr-un vas mare, cernem faina peste care adaugam maiua dospita, galbenusurile si laptele. Amestecam bine, pana obtinem un aluat. Acum, incepem sa framantam adaugand treptat, cate putin unt topit (luati in podul palmei in timp ce framantati). Aluatul se framanta astfel, aproximativ 30-35 minute pentru a obtine un cozonac pufos. Se pudreaza cu faina. Vasul se acopera cu un servet curat si se "introduce la perne/plapuma" pentru cel putin 1 ora. 

6. Aluatul se rastoarna pe masa presarata cu faina si se intinde o foaie de grosimea unui deget.

7. Ungem foaia cu putin unt si presaram cacao amestecata cu 1-2 linguri de zahar. Presaram stafidele si rahatul taiat bucatele, dupa care rulam.

8. Cozonacul se unge cu galbenus de ou sau unt topit peste care se poate presara zahar brun, susan, etc. Se aseaza intr-o tava unsa si tapetata cu faina si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace la foc mediu timp de 30 minute. 

IMPORTANT: Nu deschidem usa cuptorului in primele 20 minute. Cand cozonacul e bine rumenit, se scoate din cuptor si se acopera cu un servet. Se scoate din tava cand e aproape rece (altfel riscati sa se rupa)

Pofta mare :)

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Primul meu cozonac :) 98325
retete culinare - Primul meu cozonac :) 98326
retete culinare - Primul meu cozonac :) 98327
retete culinare - Primul meu cozonac :) 98328
retete culinare - Primul meu cozonac :) 98329
retete culinare - Primul meu cozonac :) 98330
retete culinare - Primul meu cozonac :) 98331

COMENTARII (23)

MotanLaOale 1

15.04.2011, 16:02

adry88 1

31.05.2011, 21:17

bun

gaby_gabytza 1

15.09.2011, 11:15

foarte reusit

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D