Primul meu cozonac :)

de mihaelaradu in Prajituri, 13 Apr 2011 | 7055 vizualizari

 

Pentru mine, aceasta reusita conteaza extraordinar de mult. In amintirile mele din copilarie persista mirosul de cozonac, branzoici, placinte..Tarziu am descoperit retete ca tiramisu, cheesecake, etc. Mi-am propus ca anul acesta sa pregatesc o masa cu bucate romanesti pentru familia sotului meu (ciprioti). Nu vroiam sa o dau in bara, asadar am "dat o proba" lunea trecuta. Am reusit! De acum ma consider gospodina :)

 

INGREDIENTE

  • Pentru 1 cozonac (am avut doar un plic de drojdie in casa la momentul respectiv :)
  • 500gr faina
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • 125 gr zahar (asta inseamna 5 linguri; 1 lg=25 gr)
  • 250 ml lapte caldut !!!
  • 100 gr unt topit
  • 3 galbenusuri
  • 1/2 lingurita de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • Pentru umplutura: puteti alege dupa preferinta nuca, stafide, rahat, mac)
  • cacao
  • stafide
  • rahat
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Primul meu cozonac :):

1.Incepem prin a pune stafidele intr-un castron cu apa si le lasam sa se inmoaie cca 30 minute. Dupa ce s-au inmuiat le punem la scurs intr-un strecurator.

2. Intr-un castron punem laptele caldut, adaugam zaharul, pliculetele de zahar vanilat si amestecam pana se dizolva zaharul.

3. Pregatim maiua: o mana de faina, plicul de drojdie si cateva linguri din laptele amestecat cu zahar, se amesteca bine pana se omogenizeaza si obtinem o pasta. Pudram cu faina. Maiaua se tine la loc cald (intre perne :) cca 15 minute pentru a dospi.

4. Intr-un castron amestecam galbenusurile cu sarea si coaja de lamaie.

5. Intr-un vas mare, cernem faina peste care adaugam maiua dospita, galbenusurile si laptele. Amestecam bine, pana obtinem un aluat. Acum, incepem sa framantam adaugand treptat, cate putin unt topit (luati in podul palmei in timp ce framantati). Aluatul se framanta astfel, aproximativ 30-35 minute pentru a obtine un cozonac pufos. Se pudreaza cu faina. Vasul se acopera cu un servet curat si se "introduce la perne/plapuma" pentru cel putin 1 ora. 

6. Aluatul se rastoarna pe masa presarata cu faina si se intinde o foaie de grosimea unui deget.

7. Ungem foaia cu putin unt si presaram cacao amestecata cu 1-2 linguri de zahar. Presaram stafidele si rahatul taiat bucatele, dupa care rulam.

8. Cozonacul se unge cu galbenus de ou sau unt topit peste care se poate presara zahar brun, susan, etc. Se aseaza intr-o tava unsa si tapetata cu faina si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace la foc mediu timp de 30 minute. 

IMPORTANT: Nu deschidem usa cuptorului in primele 20 minute. Cand cozonacul e bine rumenit, se scoate din cuptor si se acopera cu un servet. Se scoate din tava cand e aproape rece (altfel riscati sa se rupa)

Pofta mare :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Primul meu cozonac :)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Cartof