(Primul meu) Cozonac cu nuca

de Criss in Dulciuri, 21 Dec 2011 | 8355 vizualizari

 

Primul meu cozonac, neasteptat de bun. Trebuie sa va spun ca nu suntem deloc fani cozonac, asa se explica si faptul ca e primul cozonac facut de mine. Daaaar, cu siguranta nu va fi ultimul, pentru ca surpriza! Brusc ne-am dat seama ca ne place cozonacul. A iesit atat de bun, de pufos, de aromat incat s-a terminat foarte repede.
Scuzati pozele nu foarte elegante, facute pe masa de lucru, pentru ca de fapt nu credeam ca am sa-l pun pe blog/forum.

 

INGREDIENTE

  • -500 g faina
  • -200 ml lapte
  • -2 galbenusuri de ou
  • -100 g unt topit
  • -150 g zahar
  • -25 g drojdie sau un pliculet drojdie uscata (dr. Oetker)
  • -2 plicuri zahar vanilat
  • -coaja de lamaie sau de portocala
  • Pentru umplutura:
  • -250 g nuca macinata
  • -50 g zahar
  • -120 ml lapte
  • -esenta de rom
  • -1 lingura cacao
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA (Primul meu) Cozonac cu nuca:

Intr-un vas punem laptele caldut amestecat cu o lingurita de zahar si una de faina si adaugam drojdia proaspata. (Daca folositi drojdie uscata, stiti ca aceasta se amesteca cu faina si nu trebuie dizolvata in lapte.)  Se lasa pana incepe sa se umfle drojdia.

Separat, intr-un bol se pune faina, zaharul, galbenusurile, vanilia, coaja de lamaie si se amesteca. Se adauga drojdia cu laptele si se incepe framantarea. Se adauga untul topit si se framanta aluatul pana cand acesta nu se mai lipeste de mana sau de peretii vasului. Se acopera vasul cu un prosop si se lasa aluatul sa creasca o ora pana cand isi dubleaza volumul. 

Pentru umplutura se pune laptele cu zaharul la fiert, iar cand acesta incepe sa fiarba, se adauga nuca macinata si esenta de rom.

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua parti egale. Se intinde fiecare bila de aluat intr-o foaie dreptunghiulara, se pune crema de nuci. In cel de-al doilea sul am adaugat si o lingura de cacao la crema de nuci. Se impletesc cele doua suluri si se pun in tava de cozonac pe hartie de copt. Se unge cozonacul cu un galbenus de ou si se presara zahar deasupra. Se coace minim 45 minute in cuptorul preincalzit.

Eu puteam sa-l mai las, pentru ca marginile n-au fost suficient de bine rumenite, insa imi era teama sa nu se arda deasupra.

 

RETETA IN IMAGINI

(Primul meu) Cozonac cu nuca-0
(Primul meu) Cozonac cu nuca-1
(Primul meu) Cozonac cu nuca-2
(Primul meu) Cozonac cu nuca-3
(Primul meu) Cozonac cu nuca-4
(Primul meu) Cozonac cu nuca-5
(Primul meu) Cozonac cu nuca-6
(Primul meu) Cozonac cu nuca-7

COMENTARII (27)

ArianaBala 1

22.12.2011, 16:20

Foarte frumos ti-a iesit, si cu siguranta e delicios

Criss 1

23.12.2011, 13:25

Multumesc Kamy, esti o scumpa. Dar nu mi se pare ca arata a fi facut de vreo experta.

Criss 1

23.12.2011, 13:25

Multumesc Ariana.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04