Pui cu lamâie în vasul roman

de diaconta in Pui, 12 Feb 2012 | 1320 vizualizari

 

Eeeeeiii şi dacă tot v-am îndulcit cu acel desert minunat,să vă arăt ce-am avut la prânz.Un pui dolofan,aşa cam doua kilograme a avut dumnealui,aromat cu mirodenii si lamâie şi însoţit de legume cu piure de cartofi.Si ca să se pătrundă binişor cărniţa puiului,l-am pus la sauna în vasul roman,că tot stătea şi el nefolosit de ceva vreme.Gata cu vorbăria,mai bine să vă povestesc cum am făcut,voi doar să luaţi aminte şi musai să-l faceţi,că-i tare bun.Eu vă poftesc şi la masă pentru că a mai rămas,familia noastră e restrânsă aşa că n-am reuşit să-l „isprăvim „ încă.

 

INGREDIENTE

  Pentru destrabalarea asta avem nevoie de:

  • Un pui grill 2 kg am avut eu
  • Lamaie
  • O bucata telina
  • Cam 10 catei de usturoi
  • O cana lapte
  • Ulei de masline
  • Rozmarin proaspat
  • Sare
  • Piper proaspat macinat
  • Pudra de rozmarin
  • Boia de ardei dulce
  • 50 gr unt
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pui cu lamâie în vasul roman:

Am pregatit puiul cu o zi inainte si dupa ce l-am condimentat,l-am lasat la frigider pana a doua zi.

Puiul se spala,se curata de eventualele pene,se taie varfurile aripilor si gatul daca este(la mine n-a fost cazul)….la pui ma refer,evident.Tamponam puiul cu un servetel absorbant pentru  a indeparta umezeala.Desfacem pielea puiului de pe piept cu grija  ca sa n-o rupem,facem asa ca un buzunarel.

Cu ajutorul unei pensule sau cu mana,ungem puiul cu ulei de masline.Amestecam condimentele si condimentam peste tot,inclusiv pe sub pielea de pe pieptul puiului.

Condimentam si interiorul puiului.In interiorul puiului punem o crenguta de rozmarin.Invelim cu o folie alimentara si-l punem la frigider pana a doua zi.

Scoatem puiul de la frigider.In buzunarelele facute pe pieptul puiului,strecuram cateva bucatele de unt.In interiorul lui punem o bucata mica de telina,doua sferturi de lamaie si cativa catei de usturoi zdrobiti cu lama cutitului.Lasam si crenguta de rozmarin in interiorul puiului.”Inchidem” orificiul cu o jumatate de lamaie,astfel toate aromele  se vor evapora in interiorul puiului.

Pregatim vasul roman,pe care in prealabil l-am tinut 30 de minute in apa rece.Punem puiul in vas,eu a trebuit sa-l cam inghesui,era prea dolofan pentru vasul meu.Pentru prima etapa l-am pus cu pieptul in jos.Punem in vas o cana de lapte si cativa catei de usturoi zdrobiti,cam cati va las inima si gustul.Mai strecuram si doua crenguta de rozmarin proaspat,punem frumusel capacul si e momentul sa pornim si cuptorul(regula la vasele de lut).Asezam vasul la cuptor si vreo ora putem sa ne vedem de treaba,daca avem….daca nu,mai tragem cu ochiul la minunatul desert cu ganduri „necurate”.

Eu aveam si ceva treaba,dar m-a strigat cuptorul mai devreme  pentru ca,vasul fiind neincapator,a cam dat pe dinafara.Nici o tragedie,doar ceva smotru in plus…hi hi hi lucky me.

Dupa vreo 40 de minute,am scos tava,am intors puiutul cu burta la soare si inapoi la cuptor,de data aceasta fara capac ca sa se rumeneasca frumos.Din cand in cand mai punem sos din vas peste pui.Am confenctionat si niste manusi si papucei  din folie de aluminiu pentru a proteja extremitatile sa nu se arda.

Daca vedeti ca se rumeneste prea tare si carnea inca nu este facuta,puteti sa acoperiti cu folie de aluminiu pana la final.Eu asa am facut.

Dupa fix doua ore asa cum zice manualul,adica o ora pentru fiecare kg de carne,s-a terminat asteptarea.Scoatem cu grija puiul pe un platou si-l acoperim cu o folie de aluminiu,il mai lasam sa stea asa acoperit cateva minute,timp in care finalizam garnitura,aducem muraturile si ……..poftiti la masaaaaaaaaaa!!!!!

Uoooooooffff ca lunga mi-a fost asteptarea……..

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Pui cu lamâie în vasul roman 146348
retete culinare - Pui cu lamâie în vasul roman 146349
retete culinare - Pui cu lamâie în vasul roman 146350
retete culinare - Pui cu lamâie în vasul roman 146351
retete culinare - Pui cu lamâie în vasul roman 146352
retete culinare - Pui cu lamâie în vasul roman 146353
retete culinare - Pui cu lamâie în vasul roman 146354

COMENTARII (71)

irena 1

22.02.2012, 17:53

Excelent !!!

Bya Ralu 1

19.07.2013, 12:39

ce bine arata! yammy

diaconta 1

19.07.2013, 23:17

Bya,dolofan si bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S