Pui manastiresc

de Julie in Pui, 3 Noi 2010 | 5694 vizualizari

 

Si ,pentru ca ne-am tot "frantuzit" de ceva vreme cu retetele Laurei Calder ,sa trecem acum in bucataria romaneasca si sa incercam puiul manastiresc asa cum ni-l prezinta Radu Anton Roman-patriarhul gastronomiei nationale.

De va asteptati la o mancare simpla -manastireasca, aflati ca nu e chiar asa! Puiul acesta nu prea e pentru calugari, pare mai degraba "o gateala festiva, pentru oaspeti" .O mancare bogata , gustoasa,cu ingrediente una si una- de sa te lingi pe degete!

 

INGREDIENTE

  •  500 g carne de pui ,
  • 150 g ciuperci,
  • 300 ml smantana,
  • 1 ceapa,
  • 3 catei de usturoi,
  • 3-4 felii bacon afumat (sau orice fel de afumatura),  
  • 1 ou, 
  • 200 ml supa,
  • 150 ml vin alb dulceag,
  • 2 linguri unt,
  • sare, piper, boia, cimbru,patrunjel
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pui manastiresc:

Carnea de pui se taie in bucati mai mici ,se asezoneaza cu sare,piper,cimbru,boia si se pune la rumenit in o lingura cu unt. Cand s-a aramit friptura se stinge cu 100 ml supa fierbinte, se trece intr-o tava si se da la cuptor la foc mic , pentru 10-15min, sa se patrunda. Afumatura se taie felii subtiri si se pune intr-o tigaie impreuna cu ceapa tocata marunt si o lingura de unt.Ciupercile se taie si ele felioare si se amesteca cu afumatura si ceapa . Se lasa sa sfaraie putin si se sting cu vin si restul de  supa-  "apare ideea parfumata a unui sos".

Friptura din cuptor este de acum frageda asa ca se poate ineca in sos, iar deasupra  se toarna 150 ml smantana. Se mai lasa tava la cuptor inca 15-20 min apoi se drege mancarea cu urmatorul sos: oul batut cu sare,piper,cimbru, patrunjel tocat si amestecat cu restul de smantana .

De-acum mancarea e gata! Se serveste  fierbinte, alaturi cu mamaliga -tot fierbinte si ea.  In cele din urma vei fi de acord ca: "E greu sa nu te arunci , de nebun, cu mamaliga cu tot, in bunatatea asta sofisticata ca o justificare iezuita , e imposibil sa nu incerci sa inoti in ea ca in apa edenica ,amniotica , a capodoperei divine."    - Radu Anton Roman

 

RETETA IN IMAGINI

Pui manastiresc-0
Pui manastiresc-1
Pui manastiresc-2
Pui manastiresc-3
Pui manastiresc-4
Pui manastiresc-5

COMENTARII (19)

katylyn

katylyn 1

04.11.2010, 22:20

arata super cred ca nu doar mancarea dar si modul in care se descrie prepararea te fac sa salivezi

nadina73

nadina73 1

05.11.2010, 00:24

portie dubla 5f

Dana Cristea - pusikmea

Dana Cristea - pusikmea 1

05.11.2010, 07:26

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!