Ragù alla bolognese (Sos Bolognez)

de JustLoveCookin in Clasice, 10 Noi 2010 | 7023 vizualizari

 

Reputatia gastronomiei bologneze dateaza din timpuri medievale, datorita familiilor de nobili la curtile carora lucrau cei mai faimosi bucatari din lume.Acest sos este fara umbra de dubiu unul dintre sosurile italiene cele mai cunoscute,tipic regiunii Emilia Romagna,reteta fiind a unei bunici bologneze.Ragù–ul este in general asociat cu spaghetti,ultimul tip de pasta peste care bolognezii ar pune acest sos.Insa oricum ar fi,facut cu carne de calitate este divin…

 

INGREDIENTE

  • 1 kg carne tocata amestec vita si porc
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 l suc de rosii
  • 6 linguri ulei(preferabil masline)
  • 200 g bacon sare
  • 1/2 pahar vin sec alb (optional)
  • 1 litru apa
  • 1-2 ramurele de telina
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ragù alla bolognese (Sos Bolognez):

Se caleste ceapa tocata fin in ulei apoi se adauga baconul macinat sau taiat cubulete mici.Taiem marunt 2-3 catei de usturoi si ii adaugam.
Cand bacon-ul a capatat o culoare aurie se incorporeaza carnea tocata si se lasa putin la  prajit ( daca vreti sa stingeti cu vin,faceti-o acum ,si lasati pana se evapora ) apoi morcovul ras sau taiat cubulete si el.
Se adauga sucul de rosii, apoi apa si sarea si se fierbe la foc mic cca 3 ore.Eu nu tai telina ,ci pun 1-2 crengute mici cand fierbe,iar la urma le scot.Gustul telinei din Romania este mai decis si intepator,asa ca atenti cu telina. Cu cat fierbe mai mult cu atat va fi mai bun,contrar parerilor cum ca ar fi la fel si fiert putin.Oricum,va veti adapta dupa timpul pe care il aveti.Nu e mult de munca,dupa adaugarea sucului de rosii trebuie doar sa il lasam la foc mic si sa amestecam din cand in cand.Cand se raceste il pun in recipiente de cca 300 g (necesarul pt a asezona 3 portii de pasta ) si il dau la congelator,unde se poate pastra pana la 3 luni,insa nu va dura atat,fiindca are un gust exceptional. Este foarte important sa folosim carne proaspata si de calitate.Recomand folosirea bacon-ului,fiindca schimba mult savoarea sosului.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Ragù alla bolognese (Sos Bolognez) 61821
retete culinare - Ragù alla bolognese (Sos Bolognez) 61824
retete culinare - Ragù alla bolognese (Sos Bolognez) 61827
retete culinare - Ragù alla bolognese (Sos Bolognez) 61841

COMENTARII (12)

JustLoveCookin 1

12.11.2010, 18:07

Si ma si salveaza cand nu am mult timp pentru gatit.il decongelez la microunde,cu programul special pt asta,pasta e gata in 5-11 minute depinde ce tip e, si ai pus o masa delicioasa in maximummmmm 11 minute. Ragù forever !

elena1988 1

11.02.2011, 16:46

Bya Ralu 1

18.03.2013, 22:17

super bun!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!