Rasturnata cu pere

de Xandrinne in Prajituri, 4 Sep 2011 | 1387 vizualizari

 

Luna aceasta gatim cu pere si vinete. Asa ne indeamna Betty, cea care gazduieste luna aceasta Provocarea lunii septembrie Dulce Romanie.

 

INGREDIENTE

  • 2 pere
  • aprox. 100 g unt
  • 6-7 linguri zahar
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • un praf de sare, esenta de vanilie
  • 140 g faina
  • 10 g cacao
  • 250 ml frisca lichida
  • 200 g crema de branza Philadelphia+2-3 linguri zahar pudra
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rasturnata cu pere:

Tai perele in doua, scot casuta samburilor si le feliez destul de subtire; ung o cratita cu unt, presar 4 linguri de zahar, asez feliile de pere (dupa cum mi-a venit), mai presar deasupra 3 linguri de zahar si imprastii peste pere restul de unt taiat bucatele.

Introduc vasul cu pere in cuptor si ma apuc de blat. Eu am lasat vasul in cuptor cat m-am jucat cu blatul dar a fost prea mult, ca timp; cam 15-20 minute ar fi suficient, cat sa se inmoaie perele un pic si sa se formeze siropul. Cum am lasat vasul ceva mai mult in cuptor nu am avut asa mult sirop...

Mixez ouale cu un praf de sare, cu zaharul si esenta de vanilie 20 de minute, timp in care ouale isi maresc volumul si se deschid la culoare. Adaug apoi in reprize faina cernuta impreuna cu cacaua, amestecand usor, cu o lingura de lemn, de jos in sus.
Compozitia aceasta o torn peste perele care plutesc in sirop, nivelez si introduc vasul iar in cuptor, pentru alte 25 de minute. Pentru siguranta fac un test al scobitorii. OK!!
Scot cratita din cuptor, asez deasupra ei platoul de servit, apuc cratita de torti concomitent cu marginile platoului si cu o miscare ferma (indelung studiata :)) ) intorc ansamblul astfel format cu fundul in sus.
V-au ramas in urma cateva felii de pere? Nu-i nimic. Le extrageti din cratita si le asezati peste blat (daca lasam cratita cu pere mai putin in cuptor, la inceput, nu cred ca mai aveam surprize).

Ma simt nevoita sa prepar repede un sirop; am mai insiropat putin blatul, la noi si asa asta e vrerea poporului: blat insiropat cat se poate :)


Bat frisca (cam prea mult, nu stiu ce am avut la prajitura asta... inclusiv am dat sa scot cratita fierbinte din cuptor fara manusi, mi-am dat seama... hmmm... destul de repede).
Separat, mixez crema de branza cu zaharul pudra si apoi o incorporez in frisca.
Asez frisca peste rasturnata mea, cat mai neglijent posibil.

Decorez cu frunze de menta si cu niste sticsuri invelite in ciocolata.
Bonus: stropesc prajitura cu putin sirop de zmeura, home made (destul de bine inchegat).

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Rasturnata cu pere 123987
retete culinare - Rasturnata cu pere 123988
retete culinare - Rasturnata cu pere 123989
retete culinare - Rasturnata cu pere 123990
retete culinare - Rasturnata cu pere 123991
retete culinare - Rasturnata cu pere 123992
retete culinare - Rasturnata cu pere 123993

COMENTARII (14)

Xandrinne 1

05.09.2011, 19:33

Va multumesc!

Rux 1

05.09.2011, 19:45

Delicioasa

VERONICA2607 1

18.03.2012, 18:37

waw ce bun este

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: