Ratatouille

de Bucataria_lui_Tavi in Mancaruri de post, 1 Iun 2010 | 4025 vizualizari

 

Cine n-a auzit de Ratatouille? Este o reteta pe baza de legume, originara din sudul Frantei. Sanatoasa, delicioasa, rapid si usor de preparat, este reteta perfecta daca va doriti o cina hranitoare si plina de vitamine. Ratatouille este de obicei servit ca garnitura, dar poate fi consumat si ca fel de sine statator, simplu, cu paine, dar si alaturi de paste sau orez.

Exista cateva controverse cu privire la modul de preparare a retetei de Ratatouille traditional. Pentru a castiga timp, majoritatea gatesc pur si simplu toate legumele impreuna dar, de fapt, reteta traditionala se prepara altfel. Eu am sa prepar reteta traditionala si va garantez ca merita efortul.

 

INGREDIENTE

Pentru prepararea retetei Ratatouille aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500 g rosii (sau o conserva de rosii in bulion, cuburi);
  • 1 ceapa;
  • 2 graunte usturoi;
  • 1 ardei gras verde;
  • 1 ardei gras galben;
  • 1 ardei gras rosu;
  • 1 vanata (cca. 300 g);
  • 2 dovlecei (cca. 300 g);
  • 1 morcov;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • 2 linguri rozmarin verde, tocat;
  •  2 linguri busuioc verde, tocat;
  • 2 linguri patrunjel verde, tocat;
  • 1 lingurita maghiran uscat, tocat;
  • 1 lingura cimbru verde, tocat;
  • 1 frunza de dafin;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • sare si piper dupa gust.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ratatouille:

Pregatire ingrediente: Taiati vinetele felii, de jumatate de cm grosime. Puneti feliile de vanata la rumenit intr-o tigaie de teflon (fara ulei), sau pe gratar, si rumeniti-le pe ambele parti pana capata o culoare maro-aurie. Dupa ce ati rumenit feliile de vanata, taiati dovleceii felii si rumeniti-i si pe acestia, fara ulei, pana capata o culoare maro-aurie.

Tocati apoi ceapa, decojiti si tocati rosiile, tocati usturoiul, taiati morcovul rondele, taiati ardeiul gras cuburi, tocati verdeturile (rozmarin, cimbru, busuioc, patrunjel, maghiran) si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare.

Puneti uleiul intr-o tigaie si adaugati ceapa, usturoiul, morcovul, ardeiul gras. Rumeniti legumele 5 minute, la foc mediu, amestecand permanent. Adaugati rosiile tocate (sau rosiile in bulion), pasta de tomate, condimentati cu un praf de sare si de piper, si amestecati bine. Adaugati foaia de dafin, cimbrul, maghiranul, busuiocul si jumatate din patrunjelul tocat si lasati sa fiarba 5 minute, la foc mic. Dupa ce a fiert 5 minute stingeti focul.

Puneti intr-un vas rezistent la foc (sau intr-o tava) un rand de felii de vinete si un rand de dovlecei, peste care presarati jumatate din rozmarinul tocat. Adaugati, peste vinete si dovlecei, jumatate din legumele din tigaie. Aranjati legumele uniform in vas.
Puneti restul de felii de vinete si dovlecei, presarati rozmarinul ramas si turnati restul de legume deasupra. Acoperiti uniform cu legume, dupa care introduceti vasul (tava) in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute.

Dupa 45 de minute, scoateti vasul din cuptor si lasati-l sa se racoreasca 20 de minute. Puneti apoi in farfurii, presarati patrunjel verde tocat pe deasupra, si puteti servi deliciosul Ratatouille ca atare, cu paine, ori alaturi de paste sau orez.

PREPARARE IN IMAGINI

 

COMENTARII (28)

Ina 1

01.06.2010, 21:00

mi-am luat ingredientele, maine o execut, ca-i si de post

mena29 1

02.06.2010, 21:11

Trebuia sa vad de unde s-a inspirat Ina nu? Arata super bine

bucataras_89 1

28.05.2011, 16:05

Delicioasa reteta...azi am incercat-o si eu. Doar ca inainte de a coace vinetele le-am dat cu sare si le-am lasat la scurs ca sa le mai ia din amareala. Multumesc pt reteta

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D