Risotto alla marinara

de Sylvia in Fructe de mare, 5 Mai 2010 | 4274 vizualizari

 

Este una din retetele mele preferate, avem de-a face cu finul si cremosul risotto si cu fructe de mare ….rezultatul nu poate fi decat delicios si rafinat.

 

INGREDIENTE

  • Pentru risotto :250 grame orez pentru risotto ( arborio am pus eu ),
  • 2 linguri  ulei de masline extravirgin ( Puget am folosit este un ulei de masline obtinut din amestec de masline verzi si negre , extraordinar la gust ) ,
  •  2 catei de usturoi,
  • 3 cepe mici echalote,
  • 200 grame de fructe de mare ( am folosit   fructe de mare proaspete : creveti nedecorticati, inele de calamar si 3 sortimente de scoici ( midii, palourde si amande ),
  • o conserva de rosii decojite,
  • un pahar de vin alb sec   ,
  • o legatura de patrunjel verde, 
  • o nuca de unt,
  • sare,
  • piper proaspat macinat
  • Pentru stock : fructele de mare pentru risotto ,
  •  o tija de telina,
  • cateva tije de patrunjel,
  • cateva rondele de morcov,
  •  o bucata de pastranac,
  • 2 rosii decojite,
  • o ceapa mica, 
  • putina sare,
  • putin piper proaspat macinat,
  • saculetul cu lingura de condimente pentru supe de peste.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Risotto alla marinara:

  Preparare : am inceput prin a  prepara stockul, am cladit intr-un vas mai inalt fructele de mare, am adaugat legumele si verdeata , putina sare si un litru pe apa rece. L-am lasat sa fiarba minute 20 de minute de cand a inceput sa clocoteasca , spumandu-l cu grija atunci cand a fost cazul. Midii am avut cumparate in cantitate mai mare si nu le-am folosit la rissoto pe cele fierte in stock pentru ca ar fi fost prea fierte ( ele sunt gata in 5 minute ) asa ca pentru risotto le-am fiert separat doar 5 minute . Sincer am preferat sa il fac doar cu fructe de mare fara peste ca sa pastreze aroma pura a fructelor de mare.

   Dupa ce am avut stockul preparat l-am filtrat si am ales fructele de mare si am pornit in aventura prepararii de risotto. Am pastrat stockul la cald intr-un vas pe aragaz.

  Separat in alt vas am pus uleiul de masline la  incins,am adaugat apoi ceapa si tija de telina taiate cubulete si le-am lasat sa se patrunda putin la foc mic, amestecand cu grija. Am adaugat apoi orezul si l-am lasat sa se imbrace putin in stratul de ulei incins pana a devenit translucid.

 A venit momentul ca vinul alb sa isi aduca contributia, l-am turnat peste orez si l-am lassat sa clocoteasca pana ce a fost absorbit de orez. Totul se intampla la foc mediu spre mic, se amesteca cu grija si sa acorda atentia necesara capriciosului risotto   .   Dupa aceea se adauga pe rand cate un polonic de stock si se amesteca incet  asteptand ca orezul sa fiarba si sa se incorporeze lichidul. Operatiunea se repeta cu rabdare timp de aproximativ 15 minute.

 Dupa aceea degustam orezul si daca este aproape facut, putin uscat in mijoc doar este momenul sa adaugam fructele de mare, rosiile decojite maruntite, usturoiul zdrobit si patrunjelul verde maruntit.

  Amestecam cu grija si mai adaugam putin stock daca trebuie si mai lasam pret de 2-3 minute sa se patrunda aromele , stockul este bine sa fie adaugat spre sfarsit in cantitati mici ca sa u avem un risotto prea apos la final, dregem la final cu sare si piper.  Dupa ce decidem ca operatiunea este incheiata si mirosul  lui ne invaluie in modul cel mai placut, inchidem focul si adaugam untul.  Parmezan nu am adaugat,  am considerat ca untul este suficient pentru aceasta combinatie.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Risotto alla marinara 30286
retete culinare - Risotto alla marinara 30287
retete culinare - Risotto alla marinara 30288
retete culinare - Risotto alla marinara 30289
retete culinare - Risotto alla marinara 30290
retete culinare - Risotto alla marinara 30291
retete culinare - Risotto alla marinara 30292
retete culinare - Risotto alla marinara 30293

COMENTARII (16)

Sylvia 1

10.05.2010, 20:54

Vero in Ro am vazut la Auchan si al Cora amestec congelat f bun ca am folosit

lia maria 1

12.05.2010, 13:24

5furculite

Roxana 1

26.05.2010, 19:08

imi scapase reteteta. nam facut risotto niciodata. acum trebuie sa incerc5 furci mari si late

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S