Risotto cu legume

de radu_popovici in Mancaruri de post, 17 Apr 2011 | 3459 vizualizari

 

Risotto este preparatul cu orez cel mai popular al bucatariei italiene. Se foloseste un prez special, cu bob scurt, iar textura corecta a preparatului este una cremoasa si matasoasa, boabele de orez ramanand totusi separate si putin al dente.

 

INGREDIENTE

  • 100 g mazare congelata
  • 5-6 ciuperci champignon proaspate, feliate
  • 1 morcov mare, taiat cubulete
  • 600 ml fond de pui, sau de legume (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
  • 2 linguri de unt
  • 1/2 lamaie, sucul si coaja rasa de la
  • 2 linguri de ulei de orez Riso Scotti
  • 2 lingurite de curry
  • 1 ceapa mica, tocata marunt
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • 200 g orez pentru risotto de la Riso Scotti
  • 120 ml vin alb, sec
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 60 g branza Parmesan, rasa
  • frunze proaspete de marar, pentru decor
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Risotto cu legume:

Se pun feliile de ciuperci intr-un castron, se sareaza, se pipereaza din belsug si se presara cu curry. Se amesteca bine, se acopera castronul si se lasa la marinat pana ii vine randul la gatit.

Se incinge fondul intr-o oala. Intr-o tigaie mare, se incinge jumatate din ulei impreuna cu untul; se adauga ceapa si usturoiul si se calesc la foc mic, circa 5 minute, fara sa se coloreze. Cand vegetalele sunt moi, se adauga orez si se mareste flacara. 

 Orezul va incepe sa se prajeasca putin, asa ca trebuie amestecat continuu. Dupa 1 minut va fi putin translucid. Atunci se adauga vinul si se amesteca in continuare, pana ce lichidul este aproape absorbit.

Odata ce vinul a fost absorbit de orez, se adauga un polonic cu fond. Se micsoreaza flacara si se lasa sa fiarba molcom, amestecand continuu. Se tot adauga polonice cu bulion, pe masura ce cantitatea de lichid anterioara a fost absorbita, amestecand pentru ca amidonul sa iasa din boabele de orez. Acest proces va dura cam 15-20 de minute.

Intre timp, se incinge intr-o tigaie restul de ulei. Se adauga ciupercile si morcovii si se soteaza la foc iute, amestecand ocazional timp de 3-4 minute, sau pana ce sunt facute si rumenite uniform. La sfarsit se adauga coaja si sucul de lamaie.

Separat se fierbe mazarea 5-6 minute, sau pana ce este frageda.

Cand se adauga ultima transa de bulion, se adauga si ciupercile, mazarea si morcovii; se amesteca bine 1 minut, ca sa se incinga. Cand boabele de orez sunt fragede se ia tigaia de pe foc, se adauga restul de unt, si branza Parmesan. Se amesteca bine, apoi se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa stea 2-3 minute. Aceasta etapa este foarte importanta, caci permite orezului sa capete textura cremoasa si suculenta. 

Se serveste risotto-ul imediat, cat timp isi pastreaza textura corecta, presarat, eventual, cu putina branza Parmesan, proaspat rasa, si decorat cu marar proaspat.

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Risotto cu legume 99213

COMENTARII (2)

Lau 1

18.04.2011, 10:20

Mihaela11_jo 1

18.04.2011, 15:18

Bun bun bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L