Risotto cu prosciutto si creveti

de radu_popovici in Fructe de mare, 6 Dec 2011 | 2325 vizualizari

 

Risotto este unul dintre preparatele cu orez pe care le iubesc in mod deosebit. Textura sa cremoasa, absolut speciala, il face diferit fata de pilaf sau paella, ramanand, in acelasi timp, la fel de versatil ca acestea.

 

INGREDIENTE

  • 2 linguri de ulei de orez
  • 1 ceapa mare, tocata
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 1/4 lingurita de firisoare de sofran
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 200 g orez pentru risotto
  • 100 ml vin alb, sec
  • 1 litru de fond de legume, clocotit
  • 50 g prosciutto, taiat fasiute subtiri
  • 12 creveti decorticati
  • 2-3 cubulete de unt
  • 25 g Parmesan, proaspat ras
  • 3 linguri de patrunjel proaspat, tocat
  • cativa carlionti de Parmesan, pentru servit
  • frunze de patrunjel, pentru ornat
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Risotto cu prosciutto si creveti:

Se pune orezul intr-o tigaie bine incinsa si se prajeste uscat 2-3 minute, la foc mare, amestecand continuu.

Se adauga in fondul clocotit sofranul si se amesteca.

Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca. Se face focul mic si se adauga ceapa. Se sareaza si se caleste 2-3 minute, pana ce incepe sa se faca translucida. Se adauga usturoi si se continua 1 minut, amestecand.

Se adauga orezul si se amesteca bine. Se mareste flacara si se gateste orezul amestecand fecvent, pana ce incepe sa se faca translucid. Se micsoreaza flacara, se adauga vinul si se amesteca permanent pana ce intreg lichidul este absorbit. Se adauga apoi cate 1 polonic cu fond clocotit, amestecand continuu pana ce acesta este absorbit. Dupa ce este absorbit, se adauga un nou polonic.

Atunci cand orezul este pe trei sferturi gatit, se adauga prosciutto si se continua pana ce orezul este fraged si cremos. Intreg procesul dureaza circa 20 de minute.

Se adauga patrunjelul si crevetii cu 2-3 minute inainte de final si se amesteca. Se adauga Parmesan ras si unt, se asezoneaza cu sare si piper si se amesteca din nou. Se acopera tigaia si se lasa sa stea 5 minute. Crevetii se vor gati datorita caldurii remanente din risotto.
Se serveste risotto-ul fierbinte, ornat cu frunze de patrunjel si carlionti de Parmesan.

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Risotto cu prosciutto si creveti 136560

COMENTARII (7)

MotanLaOale 1

06.12.2011, 16:52

-Miti- 1

06.12.2011, 20:01

ce cremos e, apetisant!

radu_popovici 1

07.12.2011, 21:03

Multumesc frumos tuturor. Ma bucur ca v-a placut reteta.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18