Salată chinezească

de miki_a in Salate, 4 Iun 2015 | 1516 vizualizari

 

Mancarurile traditionale chinezesti sunt pregatite pentru a reflecta armonie, culoare, aroma si textura.
Unul din cele mai importante aspecte ale culturii chineze implica utilizarea de Feng Shui pentru a crea echilibru acasa dar si in mediul de lucru. Aplicand principiile acestei practici vechi o farfurie cu mancare poate creste energia si sanatatea organismului.
In retetele pregatite in conformitate cu Feng Shui se depun eforturi pentru a gasi echilibrul perfect intre Yin (racire) si Yang (incalzire).

Alimentele Yin sunt reci, calmante si hranitoare. Ele reduc caldura corpului si metabolismul si sunt bogate in potasiu. Din aceasta categorie fac parte uleiurile, sucurile, inghetata, zaharul, berea, cafeaua, algele marine, scoici, crabi, fructe si legumele tropicale. consumul de prea multe alimente Yin te pot face sa te simti plin, greoi, inactiv. Cuptorul cu microunde, folosirea aburului si prajirea alimentelor sunt metodele de pregatire a acestei categorii de produse.

Alimentele Yang sunt calde, stimulante, cresc metabolismul si sunt bogate in sodiu. Din aceasta categorie fac parte sarea, carnea (de orice fel), branza, ceapa, usturoiul, ghimbirul, vinul. Gatitul pe lemn si carbune sunt considerate Yang. Consumul de prea multe alimente Yang duce la sentimentul hiperactiv.

Exista si categoria de elemente "neutre" pentru a completa echilibrul dintre Yin si Yang. Elementele neutre sunt: nucile, stafidele, cerealele, semintele, morcovii si conopida.

Alimentele trebuie sa vina cu o varietate de vitamine si o multime de beneficii nutritionale. Asadar, m-am gandit sa va aduc in atentie o reteta de salata cu un sos dulce acrisor care respecta principiile bucatariei chinezesti, aducand avantajele Feng Shui.

 

INGREDIENTE

  • 1 ceapă;
  • 1/2 varză roşie;
  • 1 morcov;
  • 3 fire ceapă verde;
  • 1 linguriţa marmeladă mai acrisoară;
  • 3 linguri ulei de arahide;
  • 2 linguriţe otet de vin de orez;
  • 1 lingurită sos de soia;
  • 3 frunze de varză chinezească;
  • câteva picaturi ulei de susan;
  • câteva frunze de coriandru (pătrunjel);
  • piper alb măcinat (opţional);
  • tăiţei Chow Mein pentru servire.
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salată chinezească:

Curatam ceapa, o taiem rondele si o calim cateva minute la foc mic. 

Pregatim si celelalte legume: tocam varza rosie, cea chinezeasca, morcovul il taiem betigase (sau il radem), ceapa verde o taiem in fasii, tocam coriandrul. 

Intr-un bol amestecam ceapa calita cu celelalte legumele. 

Adaugam uleiurile, otetul, sosul de soia si marmelada si amestecam pana ce toate legumele au fost patrunse si combinate. 

Daca aveti mai mult timp la dispozitie (eu nu prea am) puteti crea vinegreta separat.

Salata se serveste cu tăiţei Chow mein, dar merge servită şi cu piept de pui fiert sau la grătar.

 

TIPS-URI

1

Reţeta cere marmeladă de portocale. Eu am pus sirop de rubarba (se preteaza perfect cu celelalte ingrediente), dar merge şi mierea de albine.

2

Dacă nu aveţi uleiuri specifice puteţi adauga în salată câteva linguri de migdale tăiate felii si un ulei cu gust neutru (cel de strugure este perfect) şi oţet de care aveţi.

RETETA IN IMAGINI

Salată chinezească-0
Salată chinezească-1
Salată chinezească-2
Salată chinezească-3
Salată chinezească-4
Salată chinezească-5
Salată chinezească-6
Salată chinezească-7
Salată chinezească-8
Salată chinezească-9
Salată chinezească-10
Salată chinezească-11
Salată chinezească-12
Salată chinezească-13
Salată chinezească-14
Salată chinezească-15
Salată chinezească-16
Salată chinezească-17
Salată chinezească-18

COMENTARII (27)

miki_a

miki_a 1

06.06.2015, 07:54

Multumesc Cristina!

mihaelar63

mihaelar63 1

07.06.2015, 22:59

Sanatoasa si plina de culoare

miki_a

miki_a 1

07.06.2015, 23:05

Multumesc Mihaela!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!