Salata de cartofi bicolora

de Catalina L in Mancaruri de post, 7 Dec 2015 | 3373 vizualizari

 

Am postat deja o reteta de salata de cartofi dar cum este perioada postului va propun o reteta asemanatoare- singura diferenta este c-am folosit cartofi de doua culori.
Cartoful a fost descoperit în Peru, de către spanioli, cam pe la 1530 și introdus, puțin după aceea, în Spania și în Italia.
După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară.
Cartoful conţine o serie de substanţe: amidon, celuloză, fructoză, zaharoză, pectine, potasiu, fosfor, magneziu, acizi citric, malic, oxalic, vitamina B, C şi PP.100 gr. cartof fiert are 96 cal.
In afara utilizării lui ca hrană el este folositor şi medicinal:
- sucul de cartofi are acţiune calmantă şi este folositor în afecţiunile aparatului digestiv.
- feliile de cartof crud puse pe frunte alină durerea de cap.
- arsurile mici se vindecă punând pe ele cartof crud ras.
- cartoful fiert şi terciuit se pune cald pe părţile afectate de reumatism.
- o vânătaie la ochi dispare rapid dacă punem o cataplasmă cu cartof crud, ras.
- idem pentru eliminarea rapidă a cearcănelor, pleoapelor umflate şi a ridurilor de la ochi.
- tenul uscat şi ofilit se înviorează aplicînd o mască preparată din cartof fiert frecat cu lapte proaspăt şi un galbenuş de ou crud.
- un cartof crud frecat pe mâini îndepartează mirosurile de la diferite preparate.
Varietati colorate:
St. Galler - cartoful mov sau violet este un soi foarte productiv, puternic pigmentat recomandat in prevenirea si combaterea cancerului, protejeaza celulele sanatoase, apara organismul de radicalii liberi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mentin sanatatea inimii, previn imbatranirea.
Cherie - cartoful roz, la fel de productiv ca St. Galler, si pigmentat in roz.
Sunt doua soiuri foarte rare de cartofi care provin din Peru, cu beneficii pentru sanatate.
În limba română, „cartof” derivă din germanul Kartoffel, cuvânt care derivă prin intermediul limbii italiene din latinescul tuber („umflătură”).
Salata de cartofi este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din bucătăria germană (Kartoffelsalat).
Adăugarea sosului pe bază de ulei se face atunci când cartofii sunt călduti pentru o buna absoarbere.
( surse: Wikipedia, http://lajumate.ro/)

 

INGREDIENTE

  • 4 cartofi albi + 8 cartofi rozi (sunt mai mici)
  • 1 ardei rosu
  • 1 ceapă eșalotă
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 lingura otet de vin
  • sare și piper
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata de cartofi bicolora:

Se pun cartofii la fiert in apa cu sare pentru 20 de minute.Se prepară sosul ( sare, piper, oțet, ulei).

Se curata ceapa si se toaca marunt. O punem la marinat in sosul preparat.

Se adauga ardeiul taiat cubulete.

Odata fierti, treceti cartofii imediat sub apă rece pentru a-i curata de coaja mai usor.

Se curata cartofii si se taie in cuburi.

Se amestecă calduti cu ceapa marinata si ardeiul rosu.

Se condimenteaza si se presara cu verdeata proaspăt tocata.

Se serveste rece simpla in perioada de post.

O putem servi de asemenea ca un acompaniament pentru un fel de mâncare - Porc in sos caramel -vezi reteta aici.

 Se poate adăuga, de asemenea, hering -reteta cu hering aici- , carnati ..... obtinem un fel complet

 

Poftă bună !!!

 

TIPS-URI

1

Se poate adăuga, de asemenea, hering , carnati ..... obtinem un fel complet

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de cartofi bicolora" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

Rocsi 1

07.12.2015, 21:02

Ce de bunatati ne-ai adus astazi!

mirela0911 1

09.12.2015, 12:30

Place!

denisizina24 1

20.07.2016, 09:34

Pentru a da un plus de culoare si mai mult gust retetelor dumneavoastra, vizitati va rog, http://olx.ro/oferta/cartofi-movi-productie-2016-ID4szck.html

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tocanita de ciuperci de post